«Σκοτώθηκαν 13.000 Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που λέγεται Γάζα. Μπορεί η δύναμη της Χαμάς να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

«Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα αλλά δεν το λένε. Υπάρχει υποστήριξη για τη Χαμάς; Όχι. Η στήριξη που πρέπει να δοθεί στην Παλαιστίνη δεν δίνεται. Χώροι λατρείας και νοσοκομεία βομβαρδίζονται. Δεν μπορείς να κάνεις αυτά τα πράγματα. Πώς πυροβολούνται αυτά τα παιδιά; Θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα; Δεν έχουμε χρέος στο Ισραήλ. Όσοι έχουν χρέη δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν περάσαμε από το Ολοκαύτωμα. Ο σεβασμός μας για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που έχει πάρει θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας μου. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν», πρόσθεσε.

 

«Δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ»

«Πώς πυροβολούνται αυτά τα παιδιά; Πρέπει να παραμείνουμε με δεμένα χέρια; Δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ» ανέφερε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ τόνισε ακόμη πως «Ο σεβασμός για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που έχει πάρει θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας μου. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν»

«Ζητάμε κατάπαυση του πυρός»

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός και την αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στείλαμε 10 αεροπλάνα βοήθειας στην Αίγυπτο. Στείλαμε πάρα πολλούς τόνους τρόφιμα. Το όλο πρόβλημα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία. Επιθυμία μας είναι να πάμε στη χώρα μας περισσότερους ασθενείς με τραυματισμούς ή καρκίνο και να τους περιθάλψουμε. Όλα δείχνουν ότι η λύση των δύο κρατών είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο Ερντογάν.

Σολτς: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς»

Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε: «Είναι πολύ καλό που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε. Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πρώτο μας θέμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα συζητήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για την ένταση στη Μέση Ανατολή και για το τι μπορούμε να κάνουμε. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς. Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς. Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα».