ΓερμανίαΔιασπορά

Ελλείψεις εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία – Παρατηρείτε 30% μείωση κάθε χρόνο

Ελληνικό΄Σχολείο Μονάχου
Ενώ οι Έλληνες στην Γερμανία τα τελευταία σχεδόν δεκαπέντε χρόνια έχουν διπλασιαστεί, και με τα παιδιά να είναι πλέον πολλά, οι εκπαιδευτικοί στα ελληνικά σχολεία, αλλά και στα τμήματα ελληνικής γλώσσας (ΤΕΓ) μειώνονται συνεχώς.

Πολλά είναι τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία που υπολειτουργούν, και αρκετά ακόμη παραμένουν κλειστά, 27 έχουν μείνει από τα 135 που υπήρχαν. Η φθίνουσα πορεία συνεχίζεται, ενώ την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικές ανάγκες μεγαλώνουν, λόγω του κύματος μετανάστευσης από την Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Καχριμανίδης, Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας, μιλάει για χρόνιο πρόβλημα. Τονίζει πως έντεκα ελληνικά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, δύο στην Έσση, με σημαντικές ελλείψεις να παρουσιάζονται στο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο της Φρανκφούρτης, ενώ τα υπόλοιπα τριάντα σχολεία υπολειτουργούν.

Από τους 500 καθηγητές στην Βάδη-Βυτεμβέργη τώρα έχουν μείνει 35

Ο κ. Καχριμανίδης, απέστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας πως κάθε χρόνο ολοένα και λιγότεροι είναι οι εκπαιδευτικοί, στη Γερμανία. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι από τους 500 καθηγητές προ κρίσεως τώρα υπάρχουν 35, στην Βάδη-Βυτεμβέργη των 150.000 Ελλήνων, και από τις 135 σχολικές μονάδες έμειναν 27, οι 11 εκ των οποίων είναι κλειστές.

“Προτείναμε λύσεις, δεν ονειρευόμαστε ανέφικτα πράγματα, οι ιθύνοντες δεν είχαν την τόλμη να εφαρμόσουν τους νόμους, όπως σε άλλα κράτη… τα κονδύλια υπάρχουν για την ελληνική εκπαίδευση, οι ωρομίσθιοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία λύση”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας.

Μεγάλο πρόβλημα τα επιμίσθια των εκπαιδευτικών

Οι εποχές των ΄΄παχιών αγελάδων΄΄ έχουν τελειώσει, κάποτε οι εκπαιδευτικοί λάμβανα διπλό μισθό και ήταν πρόθυμοι να μεταβούν στο εξωτερικό για να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία. Πλέον δεν επιθυμούν οι ίδιοι αυτήν την διαδρομή για τον εξής πολύ σημαντικό λόγο. Ο ένας και μοναδικός μισθός που δίνει το ελληνικό κράτος, δεν φτάνει για την επιβίωσή τους στο εξωτερικό, πόσο δεν μάλλον για την Γερμανία. Έτσι οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα πρέπει να προσαρμόζονται με την δυνατότητα διαβίωσης και τους δείκτες ακρίβειας στις εκάστοτε χώρες.

Μετά το κλείσιμο των σχολείων λόγω κόστους, τώρα το πρόβλημα εντείνεται και στους εκπαιδευτικούς

Τα τελευταία δύο χρόνια έκλεισαν και κινδύνευσαν να κλείσουν και άλλα σχολεία σε όλη την Γερμανία. Τώρα το πρόβλημα μεταφέρεται και στους εκπαιδευτικούς. Μια από τις λύσεις που προτείνονται από την ομογένεια, είναι να  καλυφθούν οι θέσεις από ήδη υπάρχοντες Έλληνες εκπαιδευτικούς στην Γερμανία, αλλά και στο εξωτερικό γενικότερα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού Αλέξιος Ντόνας, μίλησε στην e-enimerosi για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

<< Η ελληνόγλωσση παιδεία, ένας από τους πιο σημαντικούς δεσμούς των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα, βρίσκεται σε κίνδυνο. Το πρόβλημα απλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Στη Γερμανία για παράδειγμα, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες της διασποράς, η κρίση είναι πιο έντονη από ποτέ. Πολλά Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) θα παραμείνουν κλειστά ή θα υπολειτουργήσουν λόγω σοβαρών ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς. Η μείωση στον αριθμό των διαθέσιμων εκπαιδευτικών είναι κάθε χρόνο μεγαλύτερη και οι συνέπειες είναι πλέον εμφανείς.

Αυτά δεν είναι απλώς στατιστικά δεδομένα. Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται παιδιά που δε θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα και κατά συνέπεια να αποκτήσουν άρρητους δεσμούς με την πατρίδα τους. Ο απόδημος ελληνισμός δεν ζητά προνόμια, ζητά το αυτονόητο: την υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης που δικαιούται και έχει συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Η πρόσφατη εξαγγελία ενός στρατηγικού σχεδίου έξι σημείων για τον απόδημο ελληνισμό από την κυβέρνηση γέννησε ελπίδες, αλλά ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας μιλάει ξεκάθαρα μια διαφορετική γλώσσα>>.

Ο κ. Ντόνας με έμφαση μας τονίζει την αναγκαιότητα αύξησης των κονδυλίων προς στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. <<Μόλις το 0,47% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας προορίζεται για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των απόδημων>> τονίζει. Και για να μπορέσει να είναι βιώσιμη για τους εκπαιδευτικούς η διαμονή στο εξωτερικό προτείνει, την <<άμεση αύξηση της χρηματοδότησης στο 1% του Υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, με αναπροσαρμογή των επιδομάτων των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, και σταδιακή αύξηση ως το 3% για τα επόμενα χρόνια>>.

Ο κ. Ντόνας μεταφέρει την αγωνία του μέσω μια ανοικτής επιστολής για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Η τελευταία και μάταιη νίκη της Βέρμαχτ: Η αιματηρή μάχη του Bautzen την άνοιξη του 1945

e-enimerosi

Γερμανικό «όχι» στα Eurofighter για την Τουρκία – Πολιτικές εντάσεις πίσω από το μπλόκο στις εξαγωγές

e-enimerosi

myOEY.live.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο

e-enimerosi