Άρθρα ΡεπορτάζΕπενδύσειςΚοινωνία ΚόσμοςΟικονομία

Ποιοι είναι οι 6 βασικοί κίνδυνοι των ETFs;

Γράφει η Εβίτα Μανούδη / evitafinanzcoach.com

Αδιαμφισβήτητα, τα ΕΤFs είναι για ποικίλους λόγους ένα εξαιρετικά χρήσιμο επενδυτικό εργαλείο.

Ας μιλήσουμε, όμως και για τους 6 βασικούς κινδύνους στους οποίους εκτίθεσαι, χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο.

1. Ο Κίνδυνος της Αγοράς

Aυτός ο κίνδυνος περιγράφει τις διακυμάνσεις της αξίας των τίτλων που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη αγορά ή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, αν οι μετοχές χάσουν την αξία τους, είναι σύνηθες να επηρεάζονται αρνητικά και άλλες μετοχές ή ακόμα και μία ολόκληρη αγορά μετοχών.

Με μια επένδυση σε ένα μετοχικό ETF που βασίζεται σε έναν δείκτη μετοχών, όπως ο MSCI World, εκτίθεσαι σε αυτόν τον κίνδυνο. Η ένταση των διακυμάνσεων της αξίας ενός ETF μπορεί να μετρηθεί μέσω της λεγόμενης μεταβλητότητας.

Είναι αυτός ο φόβος βάσιμος;

Όσο πιο μακροπρόθεσμα επενδύεις, τόσο πιο εύκολα αγνοείς τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς και επωφελείσαι από την απόδοση των κεφαλαιαγορών.

Άρα, η μακροπρόθεσμη επένδυση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αγοράς.

Φυσικά, σ’ αυτόν τον κίνδυνο εκτίθεσαι και όταν επενδύεις σε ενεργητικά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια ή μεμονωμένες μετοχές.

2. Ο Κίνδυνος συγκέντρωσης – αλληλοεπικάλυψης

Πώς προκύπτει αυτός ο κίνδυνος; Τα ETFs και Α/Κ που επενδύουν αποκλειστικά σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομίας (π.χ. τεχνητή νοημοσύνη, φαρμακοβιομηχανία, Cyber Security, ενέργεια κλπ.), εμπεριέχουν συγκεκριμένους τίτλους που αφορούν την συγκεκριμένη κατηγορία οικονομίας. Ονομάζονται «θεματικά» ή ΄΄Megatrends΄΄ ETFs – Α/K.

Αν, λοιπόν, επενδύεις παράλληλα και σε άλλο ETF ή Α/Κ που απεικονίζει έναν παγκόσμιο δείκτη αναφοράς ή κάποιον άλλον ευρέως διαφοροποιημένο δείκτη, τότε ενέχει ο κίνδυνος της αλληλοεπικάλυψης τίτλων (Overlapping ή Concentration).

Στην περίπτωση υπάρχει ελλιπής διαφοροποίηση. . . και η ψευδαίσθηση διαφοροποίησης!

Παράδειγμα:

Επένδυση στον παγκόσμιο μετοχικό δείκτη MSCI World + σε ένα άλλο «θεματικό» ETF ή Α/Κ τεχνολογίας: Εδώ, υπάρχει υπερβολικά μεγάλη συγκέντρωση τίτλων απ’ τον τομέα τεχνολογίας, καθώς ο MSCI World περιέχει στο μεγαλύτερο ποσοστό του μετοχές τεχνολογίας (25,6%).

Το ίδιο ισχύει αν αντί του MSCI World, επένδυες στον S&P 500, o οποίος περιέχει κατά 44,4% μετοχές τεχνολογίας.

3. Ο Κίνδυνος Μεμονωμένων Τίτλων
Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο κίνδυνος αυτός περιγράφει το ρίσκο που αναλαμβάνεις, όταν βασίζεσαι σε λίγες μεμονωμένες μετοχές.

4. Ο Κίνδυνος Ρευστότητας
Η ρευστότητα ενός ETF εξαρτάται από τη ρευστότητα των τίτλων που περιλαμβάνονται στον δείκτη που παρακολουθεί. Αν μια αγορά «στεγνώσει» σε περιόδους πίεσης, τα spreads αυξάνονται και οι αγορές γίνονται πιο ευμετάβλητες ή πέφτουν απότομα.

Αυτός ο κίνδυνος αφορά κυρίως ETFs που βασίζονται σε δείκτες ή τίτλους με χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί σε δείκτες διεθνούς αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας κίνδυνος ρευστότητας για τα ETFs υπό τη μορφή έλλειψης διαθέσιμων μεριδίων δεν υπάρχει. Αν αυξηθεί η ζήτηση για ένα ETF, δημιουργούνται απλά νέα μερίδια μέσω της διαδικασίας ΄΄Creation & Redemption΄΄.

🟢 Πριν προχωρήσουμε στους επόμενους κινδύνους των ETFs, μια σημαντική σημείωση:

Τα ETFs, όπως και τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια, θεωρούνται ειδικά περιουσιακά στοιχεία (Sondervermögen). Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματά σου σε ETFs είναι ασφαλή ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας του online broker, της τράπεζας φύλαξης (Depotbank) ή του παρόχου του ETF.

Aκόμα και αν ο εκδότης του ETF χρεοκοπήσει, το ενεργητικό σου είναι προστατευμένο και δεν περιλαμβάνεται στη διαδικασία πτώχευσης του χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

Ακόμα και αν ένα ETF κλείσει, τα χρήματά σου σού επιστρέφονται από τον ETF-πάροχο.

5. Ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου στα Swap-ETFs
Τα λεγόμενα Swap-ETFs – επίσης γνωστά ως συνθετικά ETFs – δεν αναπαράγουν τον υποκείμενο δείκτη τους άμεσα. Η απόδοση του δείκτη αναπαράγεται από ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα – τον αντισυμβαλλόμενο (Swap-Partner).

Ο «αντισυμβαλλόμενος» εγγυάται την απόδοση του δείκτη για το ETF. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνει εξασφαλίσεις σε μορφή χρεογράφων, όπως κρατικά ομόλογα ή μετοχές.

Μέσα από αυτή τη δομή, προκύπτει ο λεγόμενος κίνδυνος αντισυμβαλλομένου. Αν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ή χρεοκοπήσει, ο κάτοχος του ETF μπορεί να υποστεί ζημιά.

Στην πράξη, δεν έχει προκύψει ποτέ περιουσιακή ζημία.

Πρόσθετες ρυθμιστικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως η οδηγία UCITS) έχουν μειώσει τους κινδύνους για ιδιώτες επενδυτές.

6. Μεγάλη ισχύς μεμονωμένων παρόχων ETFs
Παρόλο που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί πάροχοι ETFs, παρατηρείται ότι λίγοι εξ αυτών κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο διαχείρισης της ETF-αγοράς.

Αναντίρρητος ηγέτης της αγοράς είναι αυτή τη στιγμή η iShares, θυγατρική της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

Αυτή η δομή γεννά φόβους για τη δημιουργία μονοπωλίου και, συνεπώς, αυξανόμενα κόστη για τους κατόχους ETFs.

Είναι αυτός ο φόβος βάσιμος;
Ξεκάθαρα: Όχι.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων ETFs εξασφαλίζει τη μείωση του κόστους, επιτρέποντας στους επενδυτές να επωφεληθούν από εξαιρετικά χαμηλά κόστη.

Γεγονός είναι ότι κανένα άλλο επενδυτικό προϊόν δεν έγινε φθηνότερο όσο τα ETFs, παρά την αυξανόμενη ζήτησή τους.

5 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΟΥ ΕΔΩ

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου και συνεργατών του ζητούν οι Τούρκοι εισαγγελείς

e-enimerosi

Όταν η διαφθορά σκοτώνει: Τέσσερις τραγωδίες που συγκλόνισαν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

e-enimerosi

Εξάρθρωση δικτύου λαθρεμπορίας μεταναστών στη Γερμανία