Άρθρα ΡεπορτάζΓερμανίαΟικονομία

Γερμανία και εφορία: Αυτά τα 5 λάθη στην φορολογική σας δήλωση μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Αν ξεχάσετε σημαντικά πράγματα στη φορολογική σας δήλωση, δίνετε πολλά χρήματα. Τι μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα.

Το να παλεύεις με τις φορολογικές δηλώσεις δεν είναι και οτι καλύτερο. Το πόσα χρήματα βγάζετε από τη φορολογική δήλωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν έχετε αφαιρέσει όλα τα σχετικά στοιχεία. Εάν κάνετε λάθη εδώ, μπορείτε να χαρίσετε γρήγορα εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ στην εφορία.

Τα ακόλουθα στοιχεία αξίζουν το καθένα τριψήφιο έως τετραψήφιο ποσό για το παράδειγμά μας.

1. Τακτοποιήστε σωστά τα στοιχεία.

Πολλά χρήματα μπαίνουν, για παράδειγμα, για τη σωστή αφαίρεση της δήλωσης. Όποιος δεν έχει επιπλέον δωμάτιο στο σπίτι για τηλεεργασία μπορεί να αφαιρέσει μόνο έως και 600 ευρώ μέσω του κατ’ αποκοπή συντελεστή του γραφείου στο σπίτι το φορολογικό έτος 2022 (120 ημέρες γραφείου στο σπίτι x5 ευρώ). Όποιος έχει το δικό του γραφείο στο σπίτι και το χρησιμοποιεί περιστασιακά (και δεν έχει άλλο χώρο εργασίας διαθέσιμο αυτό το διάστημα) μπορεί να αφαιρέσει το πραγματικό κόστος έως και 1.250 ευρώ. Και αν το γραφείο είναι το επίκεντρο όλης της επαγγελματικής δραστηριότητας, μπορείτε να αφαιρέσετε ακόμη και απεριόριστα έξοδα. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ. Γιατί ακόμη και μια ακριβή ανακαίνιση στέγης σπιτιού θα μπορούσε να αφαιρεθεί αναλογικά.

2. Έκπτωση συντήρησης για ενήλικα παιδιά.

Επίσης ακριβό, αλλά συχνά άγνωστο: Σημαντικές πληρωμές υποστήριξης μπορούν να αφαιρεθούν για άτομα που δικαιούνται διατροφή. Το παράδειγμα μιας οικογένειας. Έχει μια κόρη 27 ετών που μένει ακόμα στο σπίτι, σπουδάζει και δεν έχει δικό της εισόδημα. Οι γονείς μπορούν να αφαιρέσουν το μέγιστο ποσό διατροφής των 10.347 ευρώ συν τις εισφορές ασφάλισης υγείας και νοσηλευτικής περίθαλψης για αυτούς για το 2022 η ουσία είναι μια τετραψήφια εξοικονόμηση φόρου.

3. Αφαιρέστε τις εισφορές ασφάλισης υγείας των παιδιών.

Ακόμη και στην περίπτωση που ο ενήλικος απόγονος κερδίζει ήδη χρήματα ως μαθητευόμενος, μπορεί να αξίζει να αφαιρεθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης του παιδιού στη φορολογική δήλωση των γονέων. Αν και οι ασκούμενοι μπορούν επίσης να αφαιρέσουν εισφορές για σύνταξη, υγεία, νοσηλευτική περίθαλψη και ασφάλιση ανεργίας, το κόστος συχνά δεν επηρεάζει τη φορολογική δήλωση του παιδιού λόγω του χαμηλού εισοδήματος. Οι γονείς, από την άλλη, μπορούν να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση αφαιρώντας το κόστος.

4. Εταιρικό αυτοκίνητο – φορολογήθηκε υπερβολικά;

Η φορολογία του εταιρικού αυτοκινήτου αξίζει επίσης μια προσεκτικότερη ματιά. Βασικά η χρήση ως χρηματικό πλεονέκτημα πρέπει να φορολογηθεί επιπλέον του μισθού. Αλλά αν οδηγείτε πολύ σπάνια (π.χ. επειδή εργάζεστε από το σπίτι), μπορεί να έχετε φορολογήσει πάρα πολλά ταξίδια και μπορείτε να επαναλάβετε αυτά τα χρήματα στη φορολογική σας δήλωση. Σε ένα παράδειγμα αυτό  ανέρχεται σε περισσότερα από 3.000 ευρώ σε φορολογική εξοικονόμηση.

5. Συλλέξτε επίδομα γεύματος.

Οι εργαζόμενοι που ταξιδεύουν τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα μακριά από την πραγματική τους εταιρεία για εργασία, για παράδειγμα επισκέπτονται πελάτες, μπορούν να συμπεριλάβουν γεύματα κατ’ αποκοπή στη φορολογική τους δήλωση. Για απουσίες άνω των οκτώ ωρών, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού από και προς την εργασία και μεσημεριανό διάλειμμα, υπάρχει χρέωση 14 ευρώ. Ο κύριος στεγαστής από το παράδειγμα “οικονομικής δοκιμής” έχει 180 τέτοιες ημέρες εργασίας και επομένως θα μπορούσε να αφαιρέσει 14×180=2.520 ευρώ. Αυτό μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση κατά αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi