Άρθρα Ρεπορτάζ

Άτομα με αναπηρία και πολιτική!!!

Στην εκπομπή, πέρα από την συζήτηση για τις ευρωεκλογές συζητήσαμε και θέματα που άπτονται των ατόμων με αναπηρία, καθώς ένα από αυτά ήταν και η καλεσμένη μας, κυρία Αγλαΐα Κατσιγιάννη, η οποία είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτής με τον Σύριζα, όπως διεθνολόγος και πρόεδρος του συλλόγου παραπληγικών Δράμας.

Συζητήθηκε για το πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία των ατόμων με αναπηρία στην ευρωβουλή, για τα 80 εκατομμυρίων πολιτών της ευρωπαϊκής ένωσης που έχουν μία κάποια αναπηρία. Η σημασία της επικύρωσης της σύμβασης για τα άτομα με αναπηρία της ευρωπαϊκής ένωσης η οποία τέθηκε σε ισχύει τον Γενάρη του 2011 για ένα καλύτερο μέλλον αλλά και την ευρύτερη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, όπως και σε συμπεριφορές των υγειών ατόμων απέναντι σε αυτά τα άτομα και πως επηρεάζονται ή τα επηρεάζουμε.

Επίσης συζητήθηκε η υποψηφιότητα της κυρίας Κατσιγιάννη ως ευρωβουλευτής, το πώς πάρθηκε η απόφαση να κατέβει στην αρένα της προεκλογικής εκστρατείας για να διεκδικήσει μία θέση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και οι αγωνίες και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ως παιδί με την αναπηρία της.

Κλείσαμε την πολύ σημαντική και σπουδαία συζήτηση με την κυρία Κατσιγιάννη όσον αφορά την διεθνή πολιτική σκηνή και τα δύο σημαντικά θέματα των ημερών, την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα αλλά και την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και η ενασχόλησή τους με την πολιτική είναι μια πολύπλευρη και καθοριστική πτυχή.

Οι έξι βασικές πτυχές:

Συνηγορία πολιτικής: Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι υποστηρικτές τους συχνά συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες για να διαμορφώσουν πολιτικές που τους επηρεάζουν. Αυτό περιλαμβάνει την υπεράσπιση νομοθεσίας που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την προσβασιμότητα και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Εκπροσώπηση: Είναι απαραίτητο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες να εκπροσωπούνται στα όργανα λήψης πολιτικών αποφάσεων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την υποψηφιότητα των ίδιων των πολιτικών αξιωμάτων ή την υποστήριξη υποψηφίων που δίνουν προτεραιότητα στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στην ένταξη.

Προσβασιμότητα: Η πολιτική συμμετοχή πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σωματικές, γνωστικές ή αισθητηριακές αναπηρίες. Αυτό συνεπάγεται τη διασφάλιση φυσικής πρόσβασης στους εκλογικούς χώρους, την παροχή καταλυμάτων όπως διερμηνείς νοηματικής γλώσσας ή προσβάσιμες μηχανές ψηφοφορίας και τη διάθεση πληροφοριών σχετικά με υποψηφίους και ζητήματα σε μορφές προσβάσιμες σε όλους.

Πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς: Οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν τη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες με βαθύ τρόπο. Οι υποστηρικτές πιέζουν για πολιτικές που προωθούν την ένταξη, προστατεύουν τα δικαιώματα και παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης και καταλύματα.

Κοινωνική Δικαιοσύνη: Η αναπηρία διασταυρώνεται με άλλες πτυχές της ταυτότητας όπως η φυλή, το φύλο, η σεξουαλικότητα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Τα πολιτικά κινήματα για κοινωνική δικαιοσύνη συχνά περιλαμβάνουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ως μέρος της πλατφόρμας τους, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης πολλαπλών μορφών καταπίεσης.

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Ο πολιτικός λόγος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με ζητήματα που επηρεάζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αμφισβητούν τα στερεότυπα και το στίγμα. Οι πολιτικές εκστρατείες, οι συζητήσεις και η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης παρέχουν ευκαιρίες για εκπαίδευση του κοινού και προώθηση της κατανόησης και της ενσυναίσθησης.

Η πολιτική επηρεάζει βαθιά τις ζωές των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η ενεργός εμπλοκή τους είναι απαραίτητη για την προώθηση των δικαιωμάτων αναπηρίας, της ένταξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

O ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

e-enimerosi

ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

e-enimerosi

Ταμέρ Τσιλιγκίρ: Αλλαγή της παθητικής στάσης της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία

e-enimerosi