Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων χρονολογείται από το 100-150 π.X. Ανακαλύφθηκε από σφουγγαράδες στην περιοχή των Αντικυθήρων. Λειτουργεί με γρανάζια και κάνει μαθηματικές πράξεις, έτσι μέσα από αυτές μπορεί και προβλέπει φυσικά φαινόμενα όπως είναι οι εκλείψεις του ήλιου και της σελήνης, επίσης είναι ημερολόγιο, προσδιορίζει τους ολυμπιακούς και άλλους αγώνες και φυσικά είναι και πλοηγός για τους ναυτικούς, ένας αστρονομικός μηχανισμός.
- Είναι η επιτομή της Ελληνικής τέχνης και φιλοσοφίας στην ανθρωπότητα.
- Όλη η Αρμονία του σύμπαντος στον μηχανισμό των Αντικυθήρων.
- Ένας Κβαντικός υπολογιστής θα λέγαμε της αρχαιότητας.
Ένας αρχαίος υπολογιστής, μια ιδιοφυής εφεύρεση της αρχαιότητας όπου μπορούσαν να κάνουν και την πρόβλεψη των εκλείψεων, καθώς επίσης και για τον υπολογισμό ημερομηνιών. Πιθανότατα όμως έχει και πολλές άλλες άγνωστες σήμερα σε εμάς ακόμα λειτουργίες.
Ο σύγχρονος πολιτισμός και όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα βασίζονται στις ίδιες αρχές που βασίζεται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και έχουν το υπόβαθρό τους σε αυτόν.
Ο Μηχανισμός είναι ένα περίτεχνο επιστημονικό όργανο, με κλίμακες όπου φαίνονται τα αποτελέσματα, ένα μηχανικό σύμπαν, ένα πλανητάριο, πολύπλοκο αστρονομικό ωρολόγιο. Έχει προπάτορα τον Αρχιμήδη από τις Συρακούσες.
O Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά αντικείμενα για την Ελλάδα όσο και την ανθρωπότητα. Η μελέτη του παρέχει αδιάσειστες αποδείξεις ότι οι Έλληνες ανέπτυξαν υψηλού επιπέδου επιστήμη και τεχνολογία βασισμένη σε γνώσεις των νόμων της φυσικής, πολύ ανώτερη από ότι εκτιμούσε μέχρι τώρα η επιστημονική κοινότητα. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με βάση τα μαθηματικά, τους νόμους της φυσικής και μία προηγμένη τεχνολογία.
Η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο διεθνών ερευνών. Η δυσκολία στην αποκρυπτογράφησή του και στην εξακρίβωση των λειτουργιών του έγκειται στο ότι μόνο το ένα τρίτο του Μηχανισμού εκτιμάται ότι έχει διασωθεί και αυτό σε 82 θραύσματα.
Από το 2005, η χρήση ακτίνων-Χ οδήγησε στην αποκάλυψη χιλιάδων χαρακτήρων κειμένου να βρίσκονται κρυμμένοι μέσα στα θραύσματα. Ανάμεσα σε άλλα, οι επιγραφές περιλαμβάνουν μια περιγραφή του Κόσμου, με τους πλανήτες να κινούνται σε δακτυλίους.
Μια σπουδαία ανακάλυψη στο ναυάγιο των Αντικυθήρων εκεί όπου βρέθηκε και ο μηχανισμός.
Η ανακάλυψη ενός κοίλου αντικειμένου σε σχήμα ενός τούβλου το οποίο έχει 12 οπές και σε σχήμα κώνου, οι οποίες θυμίζουν τις βαλβίδες ενός αυτοκινήτου. Πιθανών να είναι οι βαλβίδες στις οποίες περιγράφει ο Ήρων ο Αλεξανδρινός. Ο Ήρων περιγράφει τα αυτόματα, ο οποίος έχει διάφορες κατασκευές και εφευρέσεις, αλλά η μία η βασική είναι η κατασκευή βαλβίδας. Και μετά δείχνει χρήση βαλβίδας. Η εξήγηση στο 01:32:00 του βίντεο.
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.