Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Ούτε λίγο ούτε πολύ η διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξισώνει την εθνική μας κυριαρχία, σαν να κάνει μια διαπραγμάτευση με το να αγοράζει πατάτες από την λαϊκή αγορά και σαν ΄΄λαγός΄΄ προφανώς, βλέπει 8-9 μίλια χωρικά ύδατα στο Αιγαίο!
Στην ουσία αυτό που ανέφερε η κυρία Γαβουνέλη, είναι πως η εθνική μας κυριαρχία είναι στις συζητήσεις για τις διαπραγματεύσεις με την την Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Γαβουνέλη ενημέρωσε το Ελληνικό κοινό, ως λαγός το ξανά γράφω, πως αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στην θάλασσα με την Τουρκία, τότε οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ψυχρανθούν. Ε καί, θα πω εγώ. Από το να παραδώσουμε ελληνική κυριαρχία προτιμώ να μην μιλάω με ένα γείτονα που συνεχώς διεκδικεί δικό σου έδαφος, είτε καφέ, είτε γαλάζιο.
Τι μας είπε δηλαδή η κυρία Γαβουνέλη, γενική Διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, ότι ο: «Ο ορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι μονομερής πράξη, μία από τις ελάχιστες μονομερείς πράξεις που προβλέπει η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Επομένως, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ η Ελλάδα θα καθορίσει μόνη της το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, όπως το έκανε στο Ιόνιο. ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΡΑΓΜΑΣΙ, θα είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης! Είναι αυτονόητο και λογικό».
Τα 12 ναυτικά μίλια (ΑΟΖ) που δεν έχει ανακηρύξει ακόμα στα νησιά του Αιγαίου, είναι δικαίωμα της Ελλάδος με βάση το διεθνές δίκαιο και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο υπογράφηκε στο Montego Bay της Τζαμάικα, στις 10 Δεκεμβρίου 1982. Την σύμβαση μπορείτε να την διαβάσετε εδώ. Οποιαδήποτε υποχώρηση από τα 12 ναυτικά μίλια, στα οκτώ ή εννιά όπως μας ανέφερε ο ΄΄λαγός΄΄ είναι παραχώρηση στην Τουρκία θαλάσσιου γαλάζιου εδάφους της Ελλάδος, ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ. Το ίδιο ΛΑΘΟΣ έγινε και στην χάραξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Όταν ο γείτονας διεκδικεί το οικόπεδό σας και τελικά πάρει λίγο από αυτό, αυτό είναι διαπραγμάτευση με βάση το δίκαιο, ή με βάση την δουλοπρέπεια;
Αυτό που προκαλεί θυμηδία, είναι η παρομοίωση της εθνικής μας κυριαρχίας με τις πατάτες στη λαϊκή, την οποία θα πρέπει να παζαρέψουμε με παρόμοιο τρόπο. Αυτή η αποκάλυψη γίνεται στην κρατική τηλεόραση, έτσι αποκτά άλλη διάσταση η ομολογίας της προδοσίας εις βάρος της Ελλάδας.
Και τι μας είπε ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γεραπετρίτης για το επεισόδιο στην Κάσο! Ότι:
<<…Τι θα συνέβαινε στο παρελθόν σε μια ανάλογη περίπτωση. Εδώ τι έχουμε! Έχουμε ένα ερευνητικό πλοίο το οποίο διεξάγει έρευνες σε ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), σε διεθνή ύδατα, εκεί όπου και οι Τούρκοι διεκδικούν παρανόμως με βάση το ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, εγείρουν αξιώσεις, σε σχέση με δική τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στο παρελθόν αυτό που θα είχε οδηγήσει! Θα είχε οδηγήσει σε μια υπερένταση, σε μια κρίση και σε μια υπαναχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Αυτό θα συνέβαινε, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα των πραγμάτων. Τώρα τι έχουμε! Τι συνέβη στην Κάσο; Και πραγματικά ενοχλούμε πάρα πολύ, διότι ο καθένας μπορεί να έχει μια αξιολόγηση… και συνέχισε μετά από μια διακοπή. …Στην Κάσο δεν προέκυψε κρίση και δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένταση η οποία θα προκαλούσε την κρίση αυτή>>.
Στην ουσία τι μας λέει ο υπουργός; Ότι η Ελλάδα αν αντιδρούσε όπως στα Ίμια ή όπως στις δύο άλλες κρίσεις, του Σισμίκ το ΄87 και του Χόρα το΄76 (Η Φινλανδοποίηση του πολιτικού συστήματος μετά το 1974.) η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να κάνει υποχωρήσεις. Δηλαδή θα πηγαίναμε σε συμφωνίες, τις οποίες θα κάναμε με την Τουρκία. Στην ουσία ο κύριος Γεραπετρίτης παραδέχεται ότι όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, έχουν υποχωρήσει έναντι της Τουρκίας. Οποία μειοδοσία.
Η μετριότητα του πολιτικού συστήματος
Εδώ θα επικαλεστώ τον Ίωνα Δραγούμη, επιστήθιο φίλο και συγγενή του Παύλου Μελά για την μετριότητα. Πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα στο σημερινό μας πολιτικό σύστημα.
Είχε γράψει για τον θάνατό του:
“O θάνατος του είναι ζωή στους κουρασμένους από τη μετριότητα του κόσμου. Ο Θάνατος του ανασταίνει τους κοιμισμένους, ταράζει τούς μαργωμένους, δυναμώνει τους αδύνατους, δροσίζει τους διψασμένους, ο θάνατος του Νέου, ο θάνατος του Ωραίου ο θάνατος του Αντρείου. Ψυχή, ψυχή ωραία, γλυκιά πενταπάρθενη που ερωτεύτηκες το θάνατο δίδαξε μας, ω, μάθε μας να μη πονεί και να μην καίει το αντίκρισμα της αγωνίας σου, ψυχή ωραία πενταπάρθενη”!
ΥΓ: Ελπίζω να μην χρειαστεί να έρθει ο ΄΄θάνατος της εθνικής μας κυριαρχίας΄΄ για να αναστηθούμε από την δική μας μετριότητα και ύπνο.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.