Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Το 2o Διαδικτυακό Συνέδριο «Σύγχρονες πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Ιανουαρίου 2024 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από:
- Το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας «ΤΗΜΕΝΟΣ» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ).
- Το Γραφείο Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ.
- Το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University, Σίδνεϋ, Αυστραλίας.
Το Συνέδριο απευθύνεται σε πανεπιστημιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές με γνωστικό αντικείμενο συναφές με το θέμα του Συνεδρίου, αποφοίτους Παιδαγωγικών Τμημάτων και Ελληνικής Φιλολογίας και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με ζητήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως Γ2/ΞΓ. Επίσης, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως Γ2/ΞΓ στο εξωτερικό, σε σχολεία της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, καθώς και σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα σε μαθητές από άλλα πολιτισμικά περιβάλλοντα στην Ελλάδα.
Με τις πολύ σημαντικές δράσεις του ινστιτούτο ελληνικής γλώσσας και την επικεφαλής συντονίστρια κυρία Ελένη Γρίβα, αποδεικνύεται η σημαντικότητα της πρωτοβουλίας αυτού του συνεδρίου. Με έρευνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, το ινστιτούτο ελληνικής γλώσσας προσπαθεί να συνδράμει με την παρουσία του και το επιστημονικό προσωπικό και έργο του, στην ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας, αλλά και την διάδοση και διατήρησή της σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Με τις δράσεις, και τις έρευνες σε διάφορα σημεία του κόσμου, πολλά από τα οποία υπό δύσκολες γεωπολιτικές και εμπόλεμες καταστάσεις, αλλά και την δυναμική παρουσία παρόλα αυτά των Ελλήνων, διατηρείται η ελληνική γλώσσα.
- Από την Αυστραλία, και την Νέα Νότια Ουαλία και το Συδνεϋ.
- Την Αφρική, το Σαχέτι, το Γιοχάνεσμπουργκ και την Τυνησία.
- Την Αμερική, την Αστόρια, την Ν. Υόρκη αλλά και τον Καναδά.
- Την Ευρώπη, στην Αλβανία σε Κορυτσά, Αργυρόκαστρο και Χιμάρα, μέχρι την εμπόλεμη σήμερα Ουκρανία και την Μαριούπολη, σε κάθε γωνία του πλανήτη η ελληνική γλώσσα είναι παρών.
Και όλα αυτά, σε συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, τις εκάστοτε ομογενειακές οργανώσεις, τα συντονιστικά γραφεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ, αλλά και την δυναμική και έμπρακτη υποστήριξη της γενικής γραμματείας απόδημου ελληνισμού. Το έργο του ινστιτούτο ελληνικής γλώσσας είναι σημαντικό και απαραίτητο.
Έτσι και εμείς εδώ στην e-enimerosi, δεν θα μπορούσαμε από το να μην είμαστε συμπαραστάτες σε αυτές τις πολύ σημαντικές δράσεις, αλλά και αρωγοί σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης, διάδοσης και εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, εκεί, όπου ακούγεται η ελληνική φωνή. Συμβάλουμε σε αυτήν την προσπάθεια αλλά και στο τριήμερο αυτό συνέδριο ως χορηγός επικοινωνίας.
Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο. Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ. Και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου εδώ, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.
*Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν σε ώρα Ελλάδος.
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.