Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισκέφτηκε την Ελλάδα, ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη, ταξίδεψε στην Αθήνα όπου είχε την συνάντηση με την πρόεδρο της δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία και παρέθεσε επίσημο δείπνο και επίσης ταξίδεψε στην Κρήτη και το χωριό Κάνδανο, το οποίο η Γερμανοί εξολόθρευαν τους κατοίκους και στην ουσία το εξαφάνισαν από το χάρτη.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας έχει δείξει αυτό που στην ουσία έχουν δείξει όλοι οι καγκελάριοι και Προέδροι της Γερμανίας όλες αυτές τις δεκαετίες. Ένα φιλέσπλαχνο πρόσωπο, αναγνωρίζουμε τα λάθη των προγόνων μας, λυπόμαστε, ζητάμε συγνώμη. Υπό αυτό το πρίσμα το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της Γερμανίας, όπου και στις δύο αναφορές της κυρίας Σακελλαροπούλου, αλλά και του κυρίου Μητσοτάκη αντίστοιχα, όσον αφορά του κατοχικό δάνειο και τις Γερμανικές αποζημιώσεις, για τις καταστροφές τις φρικαλεότητες και τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι Ναζί πρόγονοί τους, αρκέστηκε να πει ότι το θέμα για την Γερμανία νομικά έχει κλείσει. Κάτι που ουσιαστικά δεν ευσταθεί και θέλοντας να δώσει ένα τόνο συμπόνιας προς τους απογόνους των νεκρών συγχωριανών τους, στην ομιλία που έκανε στην Κάνδανο, ζήτησε στα ελληνικά συγχώρεση.
Η αναφορά στον Οδυσσέα Ελύτη
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε και στον Οδυσσέα Ελύτη, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Έλληνα ποιητή κατά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979, όταν είχε δηλώσει «Το μόνο κεφάλαιο στα χέρια μου μερικές λέξεις ελληνικές. Είναι ταπεινές αλλά ζωντανές, αφού βρίσκονται στα χείλη ενός ολόκληρου λαού. Είναι ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων αλλά δροσερές σαν μόλις να τις ανέσυρες από την θάλασσα (…) Είναι η λέξη ουρανός, είναι η λέξη θάλασσα, είναι η λέξη ήλιος και είναι και η λέξη ελευθερία.».
Σταϊνμάιερ: «Για εμάς νομικά θεωρείται λήξαν»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας ανέφερε ότι για τη χώρα του νομικά το θέμα θεωρείται λήξαν:
“Οι νομικές μας θέσεις επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρει και το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνο αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού. Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη, με την εβραϊκή κοινότητα και να συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. …“Αυτή αποτέλεσε και την εκκίνηση, αν θέλετε, της όλης ιδέας του να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μουσείο, όχι μόνο αναφορικά με τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και όλα τα θύματα της γερμανικής κατοχής” πρόσθεσε.
Μητσοτάκης σε Σταϊνμάιερ: Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, παραμένει ζωντανό
«Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, παραμένει ζωντανό», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η πρώτη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κρήτη
«Επισκέπτομαι σήμερα αυτόν τον τόπο της γερμανικής ντροπής. Τέτοια μέρη υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Κάποια είναι πιο γνωστά, άλλα είναι ξεχασμένα. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να βρίσκομαι σήμερα εδώ», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ. «Σήμερα θα ήθελα να ζητήσω συγχώρεση εκ μέρους της Γερμανίας», είπε στα ελληνικά.
Υπάρχουν 120 μαρτυρικά χωριά στην Ελλάδα που υπέστησαν τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων, ενώ αναφέρεται και σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2015 ο Καθηγητής Ιστορίας Χάγκεν Φλάισερ: «“Σε καμία άλλη μη σλαβική χώρα τα SS και η Βέρμαχτ δεν έδρασαν τόσο βάναυσα όσο στην Ελλάδα” δήλωσε ο ιστορικός και εξέφρασε τη λύπη του που αυτό “είναι σχεδόν άγνωστο στη Γερμανία”.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, μεταξύ άλλων, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Γερμανίας από την Ελλάδα το 2014 “νιώθοντας ντροπή και πόνο”».
Στην Κάνδανο δεν αρκούνται όλοι στα καλά λόγια, εκεί οι κάτοικοι απαίτησαν δυνατά “δικαιοσύνη και αποζημιώσεις” την Πέμπτη, με τέσσερις επιζώντες να κρατούν και σχετικά πανό.
Στο τέλος της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier ζήτησε από τον λαό της Κρήτης συγχώρεση για τις δολοφονίες της Βέρμαχτ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Σας ζητώ, τους επιζώντες και τους απόγονους, να συγχωρήσετε τα σοβαρά εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί εδώ», είπε ο Σταϊνμάγερ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο χωριό. Ζήτησε επίσης «συγγνώμη για το γεγονός ότι η χώρα μου έχει καθυστερήσει την τιμωρία των εγκλημάτων για δεκαετίες. Ότι μετά τον πόλεμο αρχικά κοίταξαν από την άλλη πλευρά και παρέμειναν σιωπηλοί».
ΥΓ: Η έμπρακτη συγνώμη θα φανεί αν οι Γερμανοί βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.