Διασπορά

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Η έδρα της ομοσπονδίας βρίσκεται στο Κίεβο λόγω του  πολέμου. Στην Μαριούπολη τα πάντα είναι κατεστραμένα.

΄΄Περιμένουμε τον Ουκρανικό στρατό για την απελευθέρωση της Μαριούπολης΄΄ αναφέρει στον απόδημο παλμό και τον Αλέξιο Ντόνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων της Μαριούπολης Στέφαν Μάκσμα. Επίσης τονίζει πως τα ελληνικά χωριά όπου ήταν η έδρα της ομοσπονδίας έχουν καταληφθεί από την Ρωσία.

Με 100.000 Έλληνες στην Ανατολική Ουκρανία κυρίως στην Αζοφική και πέριξ της Μαριούπολης, με πολλούς Έλληνες ομογενείς να έχουν χάσει την ζωή τους, όπου οι ελληνικές πόλεις και χωριά της Μαριούπολης συνεχώς βομβαρδίζονται. Μέσα σε τρεις μήνες όπως ενδεικτικά μας αναφέρει, η περιοχή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, η πόλη έχει ισοπεδωθεί ολοσχερώς.

Υπολογίζονται περίπου σε 100.000 νεκρούς οι άμαχοι πολίτες της Μαριούπολης, με τους ομογενείς που έχουν χάσει την ζωή τους να είναι κατά προσέγγιση περίπου σε 15.000 με 20.000. Οι Έλληνες της πόλης της Μαριούπολης έχουν εγκαταλείψει την πόλη, όμως στα χωριά η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, με τους πολίτες να παραμένουν στα πατρογονικά τους χώματα.

Ο κύριος Στέφαν Μάκσμα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προπαγάνδα από την πλευρά της Ρωσίας, ότι οι πολίτες των ΄΄κατεχόμενων΄΄ περιοχών ζουν σε ηρεμία. Τονίζει όμως, πως οι πολίτες που έχουν παραμείνει στην Ανατολική Ουκρανία πιέζονται να λάβουν την Ρωσική υπηκοότητα, διαφορετικά δεν χρήζουν την ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή την σύνταξη που δικαιούνται, ή αποζημίωση για τις καταστραμένες περιουσίες τους, ή εξυπηρέτηση ακόμα και στα συμβολαιογραφικά τους έγγραφα.

Η υποστήριξη της Ελληνικής πολιτείας.

Το παράπονο της ομογένειας, το ότι τα ελληνικά κανάλια δεν ενδιαφέρονται πλέον για τους Έλληνες της Ανατολικής Ουκρανίας. Τονίζεται η απουσία του ελληνικού κράτους από τις περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία και αυτό για το λόγω του ότι δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία αυτές οι περιοχές ως έδαφος της Ρωσίας, καθιστούν του πολίτες υποχείρια και στο έλεος της Ρωσίας.

Οι περιοχές όμως που βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Ουκρανίας έχουν την υποστήριξη του ελληνικού κράτους όπως αναφέρει και η διερμηνέας και ομογενής κυρία Όλγα Σαπολάγεβα. Και τονίζει την πως ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το μουσείο της φιλικής εταιρείας πριν από λίγες εβδομάδες.

Τόνισε ότι το ελληνικό κράτος υποστήριζε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ουκρανία καθώς διδάσκονταν στα ελληνικά στα σχολεία εδώ και 25 χρόνια και επίσης υποστήριζε και με εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν Ολυμπιάδες εκμάθησης ελληνικών με μαθητές αλλά και φοιτητές. Επίσης εκδίδονταν εφημερίδες αμιγώς στα ελληνικά ΄΄Οι Έλληνες της Ουκρανίας΄΄ 

Η μέγα γιορτή – φεστιβάλ των Ελλήνων στην Ουκρανία πραγματοποιούνταν κάθε δύο χρόνια.

Οι Έλληνες της Ουκρανίας περιμένουν να ενωθούν και να συσπειρωθούν, οι Έλληνες πολίτες της Ουκρανίας περιμένουν την απελευθέρωση της πατρίδας τους, εκεί που γεννήθηκαν. Οι Έλληνες οι οποίοι είναι στις περιοχές αυτές αιώνες και περιμένουν στήριξη πρώτα από όλα από την μητέρα πατρίδα. Και πιστεύουν σε αυτό, καθώς δεσμεύθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επίσκεψη του στην Οδησσό όπως και οι άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι.

Η ομοσπονδία σήμερα προσπαθεί να φτιάξει νέο πολιτιστικό κέντρο και θα ζητήσει την στήριξη της ομοσπονδία του απανταχού ελληνισμού, τόσο με οικονομική στήριξη ή στήριξη με κάποια βιβλία και μουσικά όργανα, και αυτό γιατί όλα είχαν μείνει στην Μαριούπολη και στις ΄΄κατεχόμενες΄΄ περιοχές και καταστράφηκαν από τους Ρωσικούς βομβαρδισμούς.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Θωμάς Γκουδούλας: Στον “αέρα” σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο

e-enimerosi

Επιστολική ψήφος: Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων

e-enimerosi

Μόναχο: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την εκπαίδευση και τα ελληνικά σχολεία

e-enimerosi