Επενδύσεις

Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 70.000 δολαρίων.

Συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία του το Bitcoin έσπασε την Παρασκευή ένα ακόμα ιστορικό όριο, αυτό των 70.000 δολαρίων, σε μια κατά τ’ άλλα νευρική συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις.

Το έναυσμα για το νέο ρεκόρ στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έδωσαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας, εκτινάσσοντας το Bitcoin στα 70.170 δολ. Στη συνέχεια σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 67.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko, μετά τα διαδοχικά ρεκόρ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Bitcoin έχει διαμορφωθεί σε 1,31 τρισ. δολάρια, ενώ του συνόλου της αγοράς κρυπτονομισμάτων ανέρχεται 2,66 τρισ. δολ.

Παρά το νέο ρεκόρ, οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων ήταν ιδιαίτερα ασταθείς αυτή την εβδομάδα. Αφού το bitcoin έφτασε σε νέο ρεκόρ την Τρίτη, για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια, γρήγορα υποχώρησε κατά 10%, σπρώχνοντας και άλλα κρυπτονομίσματα και μετοχές κρυπτονομισμάτων μαζί με αυτό. Ο δείκτης αστάθειας του bitcoin βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με το Tradingview.

«Η πλοήγηση στα παλιά υψηλά είναι διαβόητα δύσκολη και το φράγμα του bitcoin δεν μπορεί να σπάσει με την πρώτη», αναφέρει στο cointelegraph, ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης Nexo. «Το απότομο ξεπούλημα bitcoin της Τρίτης ήταν υγιές, απαραίτητο και προοίμιο για περαιτέρω κέρδη. Η αστάθεια καθορίζει τις ανοδικές αγορές bitcoin και το 2024 θα είναι γεμάτο με ξαφνικές και τρομακτικές βυθίσεις 10%-20%.

Σχολιάζοντας τα εξελισσόμενα γεγονότα, δημοφιλείς συμμετέχοντες στην αγορά τόνισαν τη σημασία της χρονικής στιγμής των νέων υψηλών, που κάθε φορά πριν από το halving. Οι αγορές προετοιμάζονται για το halving του bitcoin, σύμφωνα με το οποίο μειώνεται κατά το ήμισυ η ανταμοιβή για τους εξορύκτες (miners) και θα μειώσει τον όγκο που εκδίδεται καθημερινά στο μισό.

Η μείωση κατά το ήμισυ συμβαίνει μία φορά περίπου κάθε τέσσερα χρόνια. Μέχρι τώρα έχει συμβεί το 2020, το 2016 και το 2012. Στους 12 μήνες μετά τις τρεις προηγούμενες διαδικασίες halving, το bitcoin αυξήθηκε κατά 8.069%, 284% και 559%. Το γεγονός ασκεί πίεση στην προσφορά καθώς επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο εισέρχονται νέα bitcoin στην αγορά. Και το φετινό halving θα έρθει σε μια περίοδο που η ζήτηση αυξάνεται απότομα.

«Το Bitcoin κάνει αυτό που δεν έχει κάνει στην ιστορία», έγραψε σε ανάρτηση του στο X το Mikybull Crypto . «Το Cycle top έρχεται πιο γρήγορα από αυτό που πρόβαλαν οι άνθρωποι».

Ζητούμενο η σταθερότητα

Ωστόσο, παρά την τελευταία άνοδο του bitcoin, στοιχεία δείχνουν πως η ρευστότητα δεν έχει ακόμη επιστρέψει πλήρως στον κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από τον πάροχο δεδομένων CCData, η ρευστότητα στα 21 κορυφαία κεντρικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να υστερεί αρκετά σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν πέρυσι την ίδια περίοδο. Οι τιμές του Bitcoin είχαν βουλιάξει το 2022, ειδικά μετά την κατάρρευση πολλών εταιρειών κρυπτονομισμάτων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της FTX.

Κλειδί τα ETF σε spot Bitcoin

Η έγκριση 11 διαφορετικών ETF σε spot bitcoin από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου αποτέλεσε ορόσημο για τον κλάδο, μετά από 18μηνη περίοδο μεγάλης πτώσης στα κρυπτονομίσματα που συνοδεύτηκε από σειρά εταιρικών χρεοκοπιών και σκανδάλων υψηλού προφίλ, σχολίαζε σχετικά το Reuters.

Ακόμη και θεσμικοί επενδυτές που κάποτε απέφευγαν τα κρυπτονομίσματα λόγω των πολύ έντονων διακυμάνσεών τους, έχουν αρχίσει τώρα να ρίχνουν εκεί κεφάλαια με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει μέρος από τα κέρδη που καταγράφηκαν στο Bitcoin το τελευταίο διάστημα.

Εκτός από το Bitcoin η αισιοδοξία των παικτών έχει επεκταθεί και σε άλλα κρυπτονομίσματα και κυρίως στο Ether το οποίο εμφανίζεται με τη σειρά του ενισχυμένο κατά 60% φέτος με τις τιμές να ξεπερνούν τα 3.800 δολάρια.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

NielsenIQ: Επισκέπτεται έως και 2,5 αλυσίδες το μήνα ο Έλληνας στο κυνήγι των προσφορών

e-enimerosi

Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη

e-enimerosi

Ελληνικά ναυπηγεία: Η μεγάλη επιστροφή.

e-enimerosi