Γερμανία

Απεργίες στους σιδηροδρόμους και στα αεροδρόμια.

Ξεκίνησε η νέα απεργία του συνδικάτου μηχανοδηγών GDL στη Deutsche Bahn. Σημαντικοί περιορισμοί υπήρξαν και πάλι από νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Την ίδια ώρα απεργίες σημειώνονται και στα γερμανικά αεροδρόμια.

Πολλά τμήματα των υπεραστικών και περιφερειακών σιδηροδρομικών μεταφορών στη Γερμανία έχουν σταματήσει ξανά από νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Αιτία η 35ωρη απεργία του Γερμανικού Συνδικάτου Μηχανοδηγών (GDL) στην αδιέξοδη διαμάχη συλλογικών διαπραγματεύσεων με την Deutsche Bahn. Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, μια βασική προσφορά στις σιδηροδρομικές μεταφορές, λειτουργεί από τις 2 τα ξημερώματα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Deutsche Bahn. 

«Το DB αναμένει τεράστιο αντίκτυπο στις σιδηροδρομικές λειτουργίες την Πέμπτη και την Παρασκευή», είπε μια εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων όταν ρωτήθηκε από το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου (dpa). Όπως και με προηγούμενες εργατικές διαφορές του GDL, μόνο το ένα πέμπτο περίπου των τρένων μεγάλων αποστάσεων χρησιμοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στις περιφερειακές μεταφορές, η προσφορά μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την περιοχή. Ειπώθηκε ότι η σιδηροδρομική κυκλοφορία θα έπρεπε να εκτελείται κανονικά μόνο το Σάββατο. Η απεργία στις εμπορευματικές μεταφορές ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης.

Το αφεντικό της GDL, Claus Weselsky, θέλει μόνο να ανακοινώσει μελλοντικές απεργίες σε σύντομο χρονικό διάστημα στη συνεχιζόμενη διαμάχη συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δεν θα υπάρχει πλέον προειδοποίηση 48 ωρών, είπε στην αρχή της εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι τα ταξίδια θα γίνουν ακόμη λιγότερο προγραμματισμένα για τους επιβάτες από ό,τι είναι ήδη. Ο Weselsky στοιχηματίζει επίσης ότι ο σιδηρόδρομος δεν θα είναι πλέον σε θέση να αντιδρά εγκαίρως στις βραχυπρόθεσμες απεργίες και να ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα έκτακτης ανάγκης. «Αυτό σημαίνει ότι ο σιδηρόδρομος δεν είναι πλέον ένα αξιόπιστο μέσο μεταφοράς», τόνισε το αφεντικό του GDL. Επιπλέον, το GDL δεν απέκλεισε εργατικές διαφορές ακόμη και για το Πάσχα. «Δεν σχολιάζω τις διακοπές ή τις επίσημες αργίες, είτε υπάρχουν απεργίες είτε όχι», είπε απλώς ο Weselsky.

Οι παλιοί κανόνες εξακολουθούν να ισχύουν για την απεργία που έχει τώρα ξεκινήσει. Ο σιδηρόδρομος ακύρωσε τη σιδηροδρομική σύνδεση για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Επομένως, οι επιβάτες μπορούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους αργότερα. Μπορείτε να μάθετε ποιο τρένο τρέχει και ποιο όχι στις συνήθεις πλατφόρμες πληροφοριών της εταιρείας. Η απεργία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή στις 5 το μεσημέρι στις εμπορευματικές μεταφορές και έως τη 13:00 στις επιβατικές μεταφορές. Αλλά το περιορισμένο χρονοδιάγραμμα των τρένων θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ όλη την Παρασκευή. Ένας εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων είπε ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να διαθέσει ξανά την πλήρη γκάμα μόνο το Σάββατο.

Απεργία και στις αεροπορικές μεταφορές.

Την ίδια ώρα, αρκετές είναι οι εκκλήσεις για απεργίες από το υπηρεσιακό σωματείο Verdi στις αεροπορικές μεταφορές. Το προσωπικό εδάφους της Lufthansa σε περιοχές κοντά στους επιβάτες καλείται να προχωρήσει σε απεργία από τις 4 το πρωί της Πέμπτης έως τις 7:10 το πρωί του Σαββάτου. Ως εκ τούτου, η Lufthansa αναμένει «συνολικά αποτελέσματα» στο πρόγραμμα πτήσεων. Επιπλέον, δεν είναι δυνατή η πτήση στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης επί του Μάιν και του Αμβούργου λόγω της ολοήμερης απεργίας του Βέρντι από το προσωπικό ασφαλείας την Πέμπτη. Το προσωπικό ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ κλήθηκε επίσης να σταματήσει την εργασία του. Το φόντο των απεργιών είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που περιστρέφονται γύρω από υψηλότερους μισθούς αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες προειδοποιητικές απεργίες στη Lufthansa έχουν κοστίσει στην εταιρεία περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής φέτος. Επιπλέον, πολλοί πελάτες διέκοψαν τις κρατήσεις, δήλωσε ο CFO Remco Steenbergen την Πέμπτη κατά την παρουσίαση του ισολογισμού στη Φρανκφούρτη. Ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Μάικλ Νίγκεμαν κάλεσε τα συνδικάτα να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μόνο εκεί θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις.

Τέσσερις εβδομάδες διαπραγματεύσεων χωρίς επιτυχία.

Ο Bahn και η GDL κάθισαν μαζί πίσω από κλειστές πόρτες για τέσσερις εβδομάδες για να βρουν έναν συμβιβασμό. Κλήθηκαν δύο εξωτερικοί μεσολαβητές: ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Thomas de Maizière και ο πρωθυπουργός του Schleswig-Holstein Daniel Günther (και οι δύο CDU) μεσολάβησαν τις διαπραγματεύσεις. Το επίκεντρο των συζητήσεων συνεχίζει να είναι το βασικό αίτημα του GDL για μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για τους εργαζόμενους σε βάρδιες από 38 σε 35 ώρες με πλήρη μισθολογική αποζημίωση.

Οι δύο συντονιστές υπέβαλαν τελικά στις δύο πλευρές μια γραπτή συμβιβαστική πρόταση που προέβλεπε μείωση των ωρών εργασίας σε 36 ώρες έως το 2028 σε δύο στάδια. Ο σιδηρόδρομος συμφώνησε απρόθυμα, αλλά το GDL συνέχισε να αρνείται και επέτρεψε να αποτύχουν οι συνομιλίες. Τις ημέρες που ακολούθησαν, ο Claus Weselsky προκάλεσε εκνευρισμό όταν παρέπεμψε την πρόταση του διαιτητή σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με αυτή την περιγραφή, ο συμβιβασμός των συντονιστών ήταν πολύ πιο μακριά από τη ζήτηση του GDL από ό,τι στην πραγματικότητα. Ο Weselsky έπρεπε να διορθωθεί τις επόμενες μέρες. Δεν έκανε όμως πίσω από την απεργία και την αρνητική στάση.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

welt

Σχετικές αναρτήσεις

Μετά το Λονδίνο, το Παρίσι ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία

e-enimerosi

Πώς η Γερμανία έχασε τη Μέση Ανατολή

e-enimerosi

Η Γερμανία νομιμοποιεί την παιδική πορνογραφία

e-enimerosi