Η πρώτη υποβρύχια έρευνα στα νερά της χερσονήσου της Χρυσοσώτηρας ανέδειξε την ύπαρξη του μυστηριώδους δεύτερου, αρχαίου λιμανιού της Σωζόπολης, που αναφέρεται στις γραπτές πηγές.
Αναφέρεται ήδη στον εν μέρει σωζόμενο ανώνυμο βυζαντινό περίπλο (ναυτικό οδηγό ναυτικών) του 6ου αιώνα, εκεί λέγεται ότι η πρώην Απολλωνία Πόντικα/Μάγκνα, που «σήμερα ονομάζεται Σωζόπολη, έχει δύο μεγάλα λιμάνια», υπενθύμισε ο επικεφαλής. της αποστολής καθηγητής Δρ. Ivan Hristov (NIM). Πέντε δύτες εξερεύνησαν σχεδόν 70.000 τ.μ. υποβρύχια και χαρτογράφησαν μια περιοχή κορεσμένη με πολυάριθμους ολόκληρους και κατακερματισμένους αμφορείς της Ύστερης Αρχαιότητας, καθώς και στοιχεία άλλων αγγείων.
Βρήκαν και μια σιδερένια άγκυρα ύστερης αντίκας. Η μελέτη, που χρηματοδοτείται από την MK, περιλαμβάνει και τις γεωφυσικές μελέτες του Eng Kiril Velkovski με εξειδικευμένο εξοπλισμό από το Κέντρο Εναλίων Αρχαιολογίας.
Τα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων αμφορέων από τη Χίο, την Κνίδο, τη Σάμο και την Κύπρο, θάφτηκαν μερικώς σε βάθος 6 έως 10 μέτρων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Hristov, αποδεικνύουν την ύπαρξη του αρχαίου λιμανιού και υποδεικνύουν τη θέση του στην υπήνεμη νοτιοδυτική πλευρά της Χρυσοσώτηρας. Το φρούριο στη χερσόνησο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην περιοχή του κόλπου του Μπουργκάς, βρίσκεται σε μια μεγάλη έκταση. Τείχη και πύργοι, περισσότερα από 30 κτίρια και εγκαταστάσεις έχουν ήδη ανακαλυφθεί.
Δείτε το στον χάρτη εδώ, μαζί με φωτογραφίες από μερικά από τα ευρήματα. Τα πιο πολύτιμα θα εκτεθούν σε μια προσωρινή έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας τον Δεκέμβριο.