Κοινωνία ΚόσμοςΠεριβάλλον

Ημέρα της Γης 2022: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ημέρα της Γης.

Η Ημέρα της Γης είναι μια ετήσια εκδήλωση στις 22 Απριλίου που γιορτάζει τον πλανήτη Γη και ευαισθητοποιεί το κοινό για περιβαλλοντικά ζητήματα. Η ημέρα γιορτάζεται παγκοσμίως με συγκεντρώσεις, συνέδρια, σχολικά έργα και άλλες δραστηριότητες. 

Ο γερουσιαστής Gaylord Nelson ξεκίνησε την Ημέρα της Γης το 1970. Η εκδήλωση βοήθησε στην αύξηση της δημόσιας υποστήριξης για τη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Έκτοτε, η Ημέρα της Γης συνέβαλε στην ψήφιση πολλών περιβαλλοντικών νόμων στις ΗΠΑ. 

Η Ημέρα της Γης υπενθυμίζει στους ανθρώπους να σκέφτονται τις αξίες της ανθρωπότητας, τις απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος, δήλωσε η Susan Clayton, καθηγήτρια ψυχολογίας και περιβαλλοντικών σπουδών στο The College of Wooster στο Οχάιο.

«Η σκέψη για την ιστορία του περιβαλλοντικού ακτιβισμού και τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα έχουν συνεργαστεί για να αλλάξουν πολιτική μπορεί να μας κάνει πιο αισιόδοξους για την ικανότητα να κάνουμε θετικές αλλαγές στο μέλλον», είπε ο Κλέιτον.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2022;

Η Ημέρα της Γης 2022 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Απριλίου. Θα είναι η 52η επέτειος της Ημέρας της Γης και θα σηματοδοτηθεί από διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με το EARTHDAY.ORG , έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που συντονίζει αυτές τις εκδηλώσεις, το θέμα της Ημέρας της Γης 2022 είναι «Επενδύστε στον πλανήτη μας». Αυτό το θέμα έχει σκοπό να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να δράσουν τώρα για την κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα για ένα βιώσιμο μέλλον.    

Παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 50 Ημέρες της Γης, η κλιματική αλλαγή και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα εξακολουθούν να απειλούν την υγεία του πλανήτη. Ο Michael Mann, διακεκριμένος καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Penn State και συγγραφέας του “The New Climate War: The Fight to Take Back Our Planet” (PublicAffairs, 2021), σημειώνει ότι η Ημέρα της Γης είναι μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό της θέσης που βρισκόμαστε στην μάχη για βιώσιμη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη στον δρόμο προς τη σταθεροποίηση της θέρμανσης του πλανήτη μας κάτω από επικίνδυνα επίπεδα». “Η Ημέρα της Γης είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε. Για να ειπωθεί η αλήθεια, κάθε μέρα πρέπει να είναι Ημέρα της Γης. Χωρίς έναν βιώσιμο πλανήτη, δεν έχουμε τίποτα.”

Ο Νέλσον ξεκίνησε την Ημέρα της Γης αφού είδε την περιβαλλοντική ζημιά μιας πετρελαιοκηλίδας στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια το 1969. Εμπνευσμένος από τις φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, οργάνωσε μια εθνική «διδασκαλία» σε πανεπιστημιουπόλεις που επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με περιβάλλον, σύμφωνα με το EARTHDAY.ORG

Ο Νέλσον έπεισε τον βουλευτή Pete McCloskey από την Καλιφόρνια να γίνει συμπρόεδρος και στρατολόγησε τον πολιτικό ακτιβιστή Denis Hayes ως εθνικό συντονιστή. Με ένα προσωπικό 85 ατόμων που κατασκευάστηκε από τον Hayes, μπόρεσαν να συγκεντρώσουν 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ΗΠΑ στις 22 Απριλίου 1970, σύμφωνα με μια ανάρτηση ιστολογίου του 2012 στον ιστότοπο του Ιδρύματος των Ηνωμένων Εθνών από τον John Maleri, τότε αναπληρωτή διευθυντή της Ημέρας της Γης. 

Η ομάδα επέλεξε την 22η Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, επειδή πίστευε ότι μια καθημερινή μεταξύ των διαλειμμάτων της άνοιξης και των τελικών των εξετάσεων των μαθητών θα ενθάρρυνε τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να συμμετάσχουν, σύμφωνα με το EARTHDAY.ORG. Εκείνη την ημέρα, χιλιάδες κολέγια και πανεπιστήμια πραγματοποίησαν διαδηλώσεις ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Αλλά δεν συμμετείχαν μόνο μαθητές, η εκδήλωση κέρδισε την προσοχή των εθνικών μέσων ενημέρωσης και πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δημόσιους χώρους για να μιλήσουν για το περιβάλλον και να βρουν τρόπους να υπερασπιστούν τον πλανήτη. Συνολικά, συμμετείχε περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. 

«Ήταν εκείνη την ημέρα που οι Αμερικανοί κατέστησαν σαφές ότι κατανοούσαν και ανησυχούσαν βαθιά για την υποβάθμιση του περιβάλλοντός μας και την αλόγιστη διασπορά των πόρων μας», έγραψε ο Nelson στο EPA Journal το 1980. 

Η ετήσια εκδήλωση μεγάλωσε σε μέγεθος και δημοτικότητα μετά το 1970. Το 1990, η Ημέρα της Γης έγινε παγκόσμια, με 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε 141 χώρες να συμμετέχουν στην εκδήλωση, σύμφωνα με το EARTHDAY.ORG. 

ΓΙΑΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ;

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το περιβάλλον και να σηματοδοτήσει την ετήσια επέτειο της πρώτης Ημέρας της Γης. Δεκαετίες αργότερα, τα περιβαλλοντικά ζητήματα συνεχίζονται. Το EARTHDAY.ORG σημειώνει ότι ο αγώνας για ένα καθαρό περιβάλλον γίνεται πιο επείγων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων, ιδιαίτερα της κλιματικής αλλαγής. 

Η αλλαγή του κλίματος προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, τα οποία εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, τα οποία αυξάνουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και διαταράσσουν τα καιρικά μοτίβα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τεράστιες πλημμύρες και έντονες δασικές πυρκαγιές. Το 2021, χιλιάδες επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η παράβλεψη της κλιματικής αλλαγής θα επιφέρει « ανείπωτα δεινά » για την ανθρωπότητα.

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή πιο σκληρά, για να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας κατοικήσιμο και ακμάζοντα», δήλωσε στο Live Science ο Jonathan Overpeck, κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος και Αειφορίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το 2020, καθώς η Ημέρα της Γης γιόρταζε την 50ή επέτειό της. 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ;

Η πρώτη Ημέρα της Γης βοήθησε να τεθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην εθνική ατζέντα στις ΗΠΑ. Η εκδήλωση ενέπνευσε επίσης διάφορες περιβαλλοντικές νομοθεσίες στη δεκαετία του 1970, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για το καθαρό νερό (1972) και του νόμου για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών (1976), σύμφωνα με την Πολιτεία του Πανεπιστημίου Κολούμπια τον ιστότοπο ειδήσεων  Planet.

Και ο αντίκτυπος της Ημέρας της Γης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε επίσημα την 22η Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης το 2009, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών . Την Ημέρα της Γης το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, σύμφωνα με την οποία τα έθνη σε όλο τον κόσμο στοχεύουν να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά προτίμηση κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 Φαρενάιτ) και πολύ κάτω από τους 2 C (3,6 F) σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο, παρά τις στιγμές της Ημέρας της Γης, όπως οι δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, η κλιματική αλλαγή απέχει πολύ από το να επιλυθεί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στο Economist Sustainability Summit το 2022 ότι ο στόχος 1,5 μοιρών είναι η «υποστήριξη της ζωής» και με τις εκπομπές να συνεχίζουν να αυξάνονται, «υπνοβατούμε προς την κλιματική καταστροφή».  

Οι πυρκαγιές που τροφοδοτήθηκαν από τη μεγάλη ξηρασία κατέστρεψαν δάση, λιβάδια και υγροτόπους στη βορειοανατολική Αργεντινή, καίγοντας περίπου το 40% του Εθνικού Πάρκου Ibera. (Εικόνα: Joaquin Meabe/Getty Images)

ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ;

Κάθε χρόνο, οργανισμοί και άτομα συμμετέχουν σε δραστηριότητες, έργα και εκστρατείες για την Ημέρα της Γης για την προώθηση, την προστασία ή την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Τα κουίζ για την Ημέρα της Γης είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα και οργανισμοί όπως η NASA, η Conservation International και η EARTHDAY.ORG διαθέτουν διαδικτυακά κουίζ για τους ανθρώπους να δοκιμάσουν τις περιβαλλοντικές τους γνώσεις. Τα παιδιά στις ΗΠΑ συχνά γιορτάζουν δημιουργώντας σχολικά έργα με θέμα την Ημέρα της Γης, όπως χειροτεχνίες για την Ημέρα της Γης και ζωγραφιές για την Ημέρα της Γης. 

«Υπάρχουν δύο απλοί τρόποι για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Γης για να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο», είπε στο Live Science ο Nathaniel Weston, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Villanova στην Πενσυλβάνια. “Το πρώτο είναι να προωθήσουμε την κατανόηση σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίζουν τις κρίσιμες ενέργειες που πρέπει να λάβουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. Το δεύτερο είναι να δεσμευτείτε να εξυπηρετήσετε την Ημέρα της Γης ή γύρω από αυτήν — σχεδιάστε μερικά δέντρα, καθαρίστε ένα ρεύμα ή βοηθήστε τον κήπο της τοπικής κοινότητας σας.”

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ευρεία και δραματική πολιτική δράση. Μια έκθεση του 2022 από την τελευταία Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε ότι απαιτούνται “ταχείς, βαθιές και άμεσες” περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε τμήμα της κοινωνίας για να σταματήσει μια κλιματική καταστροφή, ανέφερε προηγουμένως το Live Science. Με άλλα λόγια, μεμονωμένες δραστηριότητες για την Ημέρα της Γης, όπως η φύτευση ενός δέντρου ή η αγορά προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, δεν θα σταματήσουν τις αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την καταστροφή του κλίματος.

Ο Mann προτείνει να χρησιμοποιήσετε την ημέρα για να μιλήσετε για την κλιματική κρίση. Συζητήστε με τους φίλους σας, την οικογένειά σας, τους γείτονές σας και «οποιονδήποτε άλλον που βρίσκεται σε επαφή με την ανάγκη για δράση πολιτικής και για ψηφοφορία σε πολιτικούς που θα υποστηρίξουν φιλικές προς το κλίμα πολιτικές και θα ψηφίσουν εκείνους που δεν θα το κάνουν», είπε.  

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΠΟΡΟΙ

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Ημέρα της Γης 2022 και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Απριλίου, ανατρέξτε στον  ιστότοπο EARTHDAY.ORG. Για προτάσεις σχετικά με δραστηριότητες για την Ημέρα της Γης, πόρους έργου και ιδέες για εκπαιδευτικούς, ανατρέξτε στον ιστότοπο της EPA. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιδρυτή της Ημέρας της Γης, Gaylord Nelson, ανατρέξτε στο ” The Man from Clear Lake: Earth Day Founder Senator Gaylord Nelson ” (University of Wisconsin Press, 2009), διαθέσιμο για αγορά στο Amazon.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi