Περιβάλλον

COP29: Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα κινδυνεύει να αποτύχει – «Καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία»

COP29
Σηκώνονται και φεύγουν. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ομάδα των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Αυτό ακριβώς είχαν ζητήσει πρόσφατα οι ακτιβιστές. Το μήνυμά τους στον Παγκόσμιο Νότο: «Καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία», φώναζαν στις αίθουσες του συνεδριακού κέντρου.  Αφήστε τις διαπραγματεύσεις αντί να συμφωνήσετε με αυτό που υπάρχει εδώ στο τραπέζι. Καμία συμφωνία δεν είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία.

Μία ημέρα μετά την επίσημη λήξη της συνόδου κορυφής για το κλίμα, δεν υπάρχει συμφωνία. Οι απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα αυτών των διαπραγματεύσεων εξακολουθούν να λείπουν. Πόσα χρήματα θα συγκεντρώσει η διεθνής κοινότητα για να μπορέσουν οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου να εφαρμόσουν την ενεργειακή μετάβαση; Ποιος εμπλέκεται; Και με τι αναλογία; Η αποτυχία δεν αποκλείεται πλέον.

Δισεκατομμύρια ή τρισεκατομμύρια;

Τα κράτη που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είχαν ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση τους πριν από την έναρξη της διάσκεψης στο Μπακού. Το ποσό που θα πρέπει να προσφέρει ένας νέος στόχος χρηματοδότησης για το κλίμα πρέπει να περιέχει ένα B – B για τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Θα κόστιζε τουλάχιστον τόσο πολύ στις αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους και ταυτόχρονα να προετοιμαστούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το ποσό των 1,3 τρισ. καθιερωνόταν ολοένα και περισσότερο ως η κεντρική ζήτηση.

Ωστόσο, οι βιομηχανικές χώρες που φέρουν ιστορική ευθύνη για την κλιματική κρίση, και την αναλαμβάνουν επίσης επίσημα, αρνήθηκαν να αναφέρουν ένα συγκεκριμένο ποσό μέχρι λίγο πριν το τέλος. Μόλις το απόγευμα της Παρασκευής, επίσημα την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων, δημοσιεύτηκε ένα προσχέδιο του δημοσιονομικού στόχου, το οποίο περιείχε έναν αριθμό, 250 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως από το 2035. Ο στόχος είναι να εργαστούμε για περισσότερα, δηλαδή 1,3 επίσης ως στόχος στο προσχέδιο. Ωστόσο, αυτό το «περισσότερο» δεν πρέπει να προέρχεται μόνο από επιδοτήσεις από βιομηχανικές χώρες, αλλά, για παράδειγμα, μέσω επενδύσεων από εταιρείες ή μέσω δανείων. Οι διαπραγματευτές από τη γερμανική και την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία είπαν ότι δεν ήθελαν να δώσουν υποσχέσεις που δεν μπορούσαν να τηρήσουν.

Εξωφρενικό, κακό και ανελέητο

Μετά την επίσημη δημοσίευση του αριθμού των 250 δισεκατομμυρίων στο προσχέδιο, η κριτική έγινε πιο αυστηρή. Ήταν σαν να έφτυσαν στο πρόσωπο των πιο ευάλωτων χωρών, δήλωσε στον Guardian ο Χουάν Κάρλος Μοντερέι Γκόμεζ, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων για τον Παναμά. “Προσφέρουν σπόρους ψωμιού ενώ εμείς κουβαλάμε τους νεκρούς. Εξωφρενικό, κακό και ανελέητο. “Ο Jasper Inventor της Greenpeace International χαρακτήρισε το κείμενο «ανεπαρκές, αποκομμένο από την πραγματικότητα των κλιματικών επιπτώσεων και επαίσχυντα λιγότερο από τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών».

Ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντες στο συνέδριο δεν είναι μόνο δυσαρεστημένοι με τον οικονομικό στόχο. Όσον αφορά την προστασία του κλίματος, η διατύπωση ήταν τόσο ασαφής και επιφυλακτική, που ήταν απίθανο να συμφωνήσουν όλα τα μέρη. Πέρυσι, η παγκόσμια κοινότητα συμφώνησε να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία το απορρίπτουν. Ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα εάν δεν συμμετάσχουν και οι νέοι μεγάλοι ρυπαντές. Όπως η Κίνα, αλλά και κράτη του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία. Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για το κλίμα πριν από 32 χρόνια, έχουν γίνει οι ίδιοι η αιτία της κλιματικής κρίσης. Η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Άννα-Λένα Μπέρμποκ δήλωσε: «Δεν ζούμε πλέον στον κόσμο του 1992. Οι απαντήσεις από τη δεκαετία του 1990 δεν μπορούν πλέον να είναι οι απαντήσεις το 2024 ή ακόμη και το 2030». …«Εδώ στη διάσκεψη για το κλίμα στο Μπακού βρισκόμαστε στη μέση ενός παιχνιδιού γεωπολιτικής εξουσίας», είπε ο Μπέρμποκ. «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουμε στα πιο ευάλωτα κράτη στον κόσμο, ειδικά στα μικρά νησιωτικά κράτη, να ξεριζωθούν από μερικούς από τους νέους ορυκτούς και πλούσιους ρύπους εδώ».

Επιπλέον, ορισμένα κράτη αντιτάχθηκαν ρητά στα μέτρα προστασίας του κλίματος. Αυτή θα ήταν μια κόκκινη γραμμή για την αντιπροσωπεία της ΕΕ, ​​εάν η διατύπωση σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από πέρυσι αποδυναμωνόταν.

Η ΕΕ λέει επίσης ότι η Σαουδική Αραβία ουσιαστικά θα μπλοκάρει τα πάντα. Δεν είναι μόνη της με αυτή τη στάση. «Συμπεριφέρεσαι σαν ναυάγιο μπάλα», είπε ο Άλντεν Μέγιερ από το think tank E3G στους New York Times. Η Joanna Depledge, ειδικός στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, περιέγραψε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας στην έκθεση ως «κατάφωρη και θρασύ».

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Το 2023 είναι μεταξύ των πέντε χειρότερων ετών για τις πυρκαγιές στην Ευρώπη

Χρήστος Μουρτζούκος

Δασικές πυρκαγιές: Προστασία περιουσιών (Μέρος 5ο)

e-enimerosi

COP29: Το ευρωκοινοβούλιο ζητά όλες οι χώρες να συνεισφέρουν οικονομικά στη δράση για το κλίμα

e-enimerosi