Περιβάλλον

Το 2023 είναι μεταξύ των πέντε χειρότερων ετών για τις πυρκαγιές στην Ευρώπη

Οικολογία των δασικών πυρκαγιών
Η χρονιά του 2023 κατατάσσεται μεταξύ των χειρότερων δασικών πυρκαγιών της ΕΕ σε περισσότερες από δύο δεκαετίες, τροφοδοτούμενη από την κλιματική αλλαγή. Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις, απειλώντας οικοσυστήματα και ζωές.

Καθώς οι κίνδυνοι πυρκαγιών αυξάνονται, η Ευρώπη πρέπει να αποτρέψει και να προετοιμαστεί για την εντατικοποίηση των εποχών των πυρκαγιών.

Η τελευταία έκθεση του JRC για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2023 δείχνει ότι το περασμένο έτος ήταν ένα από τα χειρότερα πέντε χρόνια για τις δασικές πυρκαγιές στην ΕΜΕΑ από το 2000. Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν πάνω από το μισό μέγεθος της Κύπρου.

Τα τελευταία χρόνια, οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι συχνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2023 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Πολλές περιοχές γνώρισαν δασικές πυρκαγιές που ήταν αδύνατο να τεθούν υπό έλεγχο με παραδοσιακά μέσα πυρόσβεσης. Τις λεγόμενες «megafire» υπερπυρκαγιές,  συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας πυρκαγιάς κοντά στον Έβρο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά που καταγράφηκε στην ΕΕ από τότε που το Copernicus, (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS)), άρχισε να τις παρακολουθεί το 2000. Την φετινή χρονιά τουλάχιστον 41 θάνατοι αναφέρθηκαν λόγω των πυρκαγιών.

Η κλιματική αλλαγή ήταν βασικός μοχλός για την αυξημένη σοβαρότητα των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια

Οι άνευ προηγουμένου πυρκαγιές που σαρώνουν την Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια δείχνουν τις αναμφισβήτητες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή δεν αυξάνει μόνο το μέγεθος των περιοχών που πλήττονται από δασικές πυρκαγιές, αλλά επίσης κάνει τις μεμονωμένες πυρκαγιές πιο έντονες, παρατείνοντας την περίοδο των πυρκαγιών πέρα ​​από την παραδοσιακή καλοκαιρινή περίοδο και προκαλώντας πυρκαγιές σε περιοχές που συνήθως δεν επηρεάζονταν από αυτές.

Η υψηλή συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων πυρκαγιάς αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως, καθώς η εναέρια πυρόσβεση γίνεται πιο επίπονη και οι επίγειες επιχειρήσεις γίνονται πιο δύσκολες ή και αδύνατες.

Το 2024 ήταν λιγότερο καταστρεπτικό στην ΕΕ

Η αξιολόγηση της περιόδου των δασικών πυρκαγιών του 2024 στην ΕΕ:

  • Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, η έκταση που κάηκε από πυρκαγιές στην ΕΕ ήταν κάτω από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων δεκαετιών. Αυτό οφείλεται κυρίως στις σποραδικές βροχοπτώσεις που επηρέασαν μεγάλο μέρος της επικράτειας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
  • Τον Σεπτέμβριο, πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στην Πορτογαλία. Αυτό έφερε τις ζημιές από τις πυρκαγιές του 2024 πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ των τελευταίων δεκαετιών. Ανεξάρτητα από αυτό, το 2024 μπορεί να θεωρηθεί ως μια λιγότερο σοβαρή εποχή δασικών πυρκαγιών, καθώς σηματοδοτεί μια κάμψη των ζημιών μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια καταστροφικών πυρκαγιών.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ βελτιώνουν τις ικανότητές τους πρόληψης, ετοιμότητας και πυρόσβεσης, οι οποίες ενδέχεται να συνέβαλαν στον περιορισμό των ζημιών σε ολόκληρη την ΕΕ φέτος.
Αντιμετώπιση της βασικής αιτίας των δασικών πυρκαγιών και ευαισθητοποίηση σχετικά με το μεταβαλλόμενο κλίμα

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ευρώπη και παγκοσμίως, είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των πυρκαγιών και να διαχειριστεί το τοπίο σε ευάλωτες περιοχές για να αποτραπεί η συσσώρευση τύπων καυσίμων υψηλού κινδύνου και η χωρική τους συνέχεια.

Περίπου το 96% των πυρκαγιών στην ΕΕ προκαλούνται από ανθρώπινες ενέργειες, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκστρατείες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης αποτελούν ουσιαστικό μέρος της λύσης. Καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται, είναι ζωτικής σημασίας ο πληθυσμός της Ευρώπης να προετοιμαστεί για πιο συχνές και έντονες πυρκαγιές. Τα μέτρα πρόληψης πρέπει να στοχεύουν σε όλους τους τομείς του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται σε άμεση επαφή με φυσικές περιοχές, καθώς και στον ιδιαίτερα ευάλωτο πληθυσμό που ζει στην «αστική διεπαφή άγριων περιοχών».

Σχέδιο

Το Copernicus (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS)) είναι ένα δίκτυο 43 χωρών που ανταλλάσσουν εναρμονισμένες πληροφορίες για τις δασικές πυρκαγιές και αξιολογούν τις επιπτώσεις τους στην Ευρώπη. Είναι επίσης μια πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών για την πρόληψη πυρκαγιάς, την πυρόσβεση, την αποκατάσταση και άλλες δραστηριότητες διαχείρισης πυρκαγιών.

Από το 2015, το Copernicus, παρέχει πληροφορίες για τον πλανήτη και το περιβάλλον του, τόσο από δορυφορική παρακολούθηση όσο και από επίγεια δεδομένα.

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

COP29: Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα κινδυνεύει να αποτύχει – «Καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία»

Χρήστος Μουρτζούκος

Δασικές πυρκαγιές: Προστασία περιουσιών (Μέρος 5ο)

e-enimerosi

COP29: Το ευρωκοινοβούλιο ζητά όλες οι χώρες να συνεισφέρουν οικονομικά στη δράση για το κλίμα

e-enimerosi