Ειδήσεις και Νέα

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα που τη μετατρέπει σε τζαμί.

Στην άμεση μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί φαίνεται πως αποσκοπεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράφοντας διάταγμα που επιτρέπει την προσευχή.

Προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιτρέποντας την προσευχή εντός αυτής, υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή.

Μέσω του διατάγματος επιτρέπεται η προσευχή και η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τόπου λατρείας ενώ δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

«Έχει αποφασιστεί να ανατεθεί ο έλεγχος της Αγίας Σοφίας στη Diyanet (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) και να την ανοίξει για προσευχές» αναφέρει το διάταγμα που δημοσίευσε ο Ερντογάν στο Twitter.

Το διάταγμα έρχεται λίγη ώρα αφότου το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να επιτρέψει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τα χριστιανικά μωσαϊκά εντός του μνημείου, που προστατεύεται από την UNESCO, πρόκειται να διατηρηθούν.

«Ναι» από το ΣτΕ της Τουρκίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε υπέρ της κατάργησης του διατάγματος του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, το απόγευμα της Παρασκευής.

Την ελπίδα του η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου, είχε εκφράσει ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία AKP, Νούμαν Κουρτούλμους.

Να σημειωθεί πως το βράδυ της Παρασκευής, στις 20:53, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα απευθύνει διάγγελμα προς τους Τούρκους πολίτες, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Aξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, περισσότεροι από 3.727.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία.

Ρωσία για Αγία Σοφία: «Η Τουρκία θα προκαλέσει αντιδράσεις σε όλον τον χριστιανικό κόσμο»

«Η Τουρκία θα προκαλέσει αντιδράσεις σε όλον τον χριστιανικό κόσμο»

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Άνω Βουλής της Ρωσίας,  Κονσταντίν Κόσατσεφ, εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι αποδεκτό το σκεπτικό ότι η τύχη των αρχιτεκτονικών μνημείων αποτελεί αυστηρά εσωτερική υπόθεση μιας χώρας.

Ο Κόσατσεφ υποστήριξε πως δεν βλέπει στην απόφαση αυτή κάποια επιδίωξη της Τουρκίας να προκαλέσει έξωθεν δυνάμεις, εκτιμώντας ότι υπερτερούν στην περίπτωση αυτή ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. «Δεν θα έβλεπα στην περίπτωση αυτή μια άμεση επιδίωξη (του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ) Ερντογάν να προβεί σε κάποια πρόκληση προς έξωθεν δυνάμεις, ακόμη και παρά τις ήδη συνεχείς προστριβές με την Ελλάδα στο εν λόγω ζήτημα: κάθε φορά, όταν στην Αγία Σοφία διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντιδρούσε. Υπερτερούν εδώ παρόλα αυτά θέματα εσωτερικής πολιτικής», εκτιμά ο Κόσατσεφ.

Κατά την άποψη του ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίζει πόντους στους οπαδούς της ισλαμικοποίησης της Τουρκίας «παίρνοντας ακόμη και την πρωτοβουλία από τους πιο συντηρητικούς του αντιπάλους».

«Δεν σταματούν και οι συζητήσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας επίσης μπορεί να εξυπηρετεί τις κυβερνητικές δυνάμεις. Όλα αυτά είναι ερμηνείες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν ότι από εδώ και στο εξής θα χάσει το ουδέτερο στάτους του μουσείου ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, που διατηρεί και χριστιανικά και μουσουλμανικά στοιχεία διακόσμησης, το οποίο επι πολλά χρόνια υπήρξε σύμβολο διαθρησκευτικής ειρήνης και όχι μόνο μέσα στην ίδια την Τουρκία». Επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

«Και πιστεύω ότι η Άγκυρα πρέπει να φαίνεται τώρα στα μάτια όλου του κόσμου ως ο παραβάτης της διαθρησκευτικής ισορροπίας και θα χάσει το κύρος της ως ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Είναι πολύ λυπηρό ότι συνέβη αυτό», κατέληξε ο Κόσατσεφ.Εικόνα

UNESCO
Επίσημη δήλωση για την Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη.
Η Αγία Σοφία ανήκει στις Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης, μια ιδιοκτησία που είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η ΟΥΝΕΣΚΟ λυπάται βαθιά για την απόφαση των τουρκικών αρχών, η οποία ελήφθη χωρίς προηγούμενη συζήτηση και ζητεί να διατηρηθεί η παγκόσμια αξία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Παρίσι, Παρασκευή 10 Ιουλίου. Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση των τουρκικών αρχών, που ελήφθησαν χωρίς προηγούμενη συζήτηση, να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Σήμερα το απόγευμα, μοιράστηκε τις σοβαρές ανησυχίες της με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην UNESCO.

Η Αγία Σοφία ανήκει στις Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης, μια ιδιοκτησία που είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. «Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και μια μοναδική μαρτυρία για αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας κατά τη διάρκεια των αιώνων. Το καθεστώς του ως μουσείου αντικατοπτρίζει την παγκόσμια φύση της κληρονομιάς του και το καθιστά ένα ισχυρό σύμβολο διαλόγου », δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Audrey Azoulay.

Αυτή η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα εγείρει το ζήτημα του αντίκτυπου αυτής της αλλαγής κατάστασης στην παγκόσμια αξία του ακινήτου. Τα κράτη έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι τροποποιήσεις δεν επηρεάζουν την εξαιρετική καθολική αξία των εγγεγραμμένων ιστότοπων στην επικράτειά τους. Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για οποιεσδήποτε τέτοιες τροποποιήσεις, οι οποίες, εάν είναι απαραίτητο, εξετάζονται στη συνέχεια από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η UNESCO υπενθυμίζει επίσης ότι η αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη συμμετοχή των κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερομένων που αφορά η ιδιοκτησία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς και την ανάδειξη της μοναδικότητας και της σημασίας της. Ο σκοπός αυτής της απαίτησης είναι η προστασία και η μετάδοση της Εξαιρετικής Καθολικής Αξίας της κληρονομιάς και είναι εγγενής στο πνεύμα της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αυτές οι ανησυχίες κοινοποιήθηκαν με την Τουρκική Δημοκρατία σε αρκετές επιστολές και ξανά χθες το βράδυ με τον εκπρόσωπο της τουρκικής αντιπροσωπείας στην UNESCO. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η τουρκική απόφαση ελήφθη χωρίς καμία μορφή διαλόγου ή προηγούμενης ειδοποίησης. Η ΟΥΝΕΣΚΟ καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιβλαβής επίδραση στην παγκόσμια αξία αυτής της εξαιρετικής κληρονομιάς, η κατάσταση της οποίας θα εξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη σύνοδό της.

“Είναι σημαντικό να αποφευχθεί οποιοδήποτε μέτρο εφαρμογής, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με την UNESCO, που θα επηρέαζε τη φυσική πρόσβαση στον ιστότοπο, τη δομή των κτιρίων, την κινητή ιδιοκτησία του ιστότοπου ή τη διαχείριση του ιστότοπου”, τόνισε ο Ernesto Ottone, βοηθός διευθυντής της UNESCO- Γενικά για τον πολιτισμό. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να συνιστούν παραβιάσεις των κανόνων που απορρέουν από τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972.

Εικόνα
Ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς στη σημερινή σύνοδο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την Αγία Σοφία.
«Βράζει» η Αθήνα με την Αγκυρα, κυρώσεις από την Ε.Ε. ζητεί ο Δένδιας
Οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ να ανάψει το πράσινο φως για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Οι εξελίξεις μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ραγδαίες καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Σύμφωνα με την διπλωματική συντάκτρια του Open TV Αλεξία Τασούλη, το τελευταίο διάστημα η Αθήνα ζητάει μετ’ επιτάσεως την επιβολή κυρώσεων ενώ μετά και τις σημερινές εξελίξεις ο Νίκος Δένδιας θα επιμένει στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και θα έχει ως αποκλειστικό θέμα τα ευρωτουρκικά. Στο μεταξύ η Ελλάδα και κατά το παρελθόν έθεσε θέμα κυρώσεων για την Τουρκία, αλλά υπήρξε απροθυμία από πολλούς εταίρους, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το εξάμηνο την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει η Γερμανία.

Από την πλευρά της η Αθήνα τονίζει ότι το σημερινό θέμα δεν έχει σχέση με διμερές ζήτημα και δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας θα ζητήσει από τους ομολόγους του να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή ανακοίνωση, η οποία θα είναι συγκεκριμένη και στοχευμένη και όχι γενικόλογη. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής ο Νίκος Δένδιας με αναρτήσεις του στο Twitter τοποθετήθηκε για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό συνιστά «πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

«Στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει του ΣΕΥ της ΕΕ τη Δευτέρα. Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας δια της μετατροπής της σε Μουσείο», αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Στο μεταξύ το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είπε πως «η Αγία Σοφία πιθανότατα θα ανοίξει (ως τζαμί) την επόμενη εβδομάδα. Το αργότερο μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα γίνει η προσευχή».

Η πρώτη αμερικανική αντίδραση στην απόφαση για μετατροπή σε τζαμί.

Η πρώτη αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψουν σε τζαμί την Αγία Σοφία, ήρθε από τον αμερικανό Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η πρώτη αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψουν σε τζαμί την Αγία Σοφία, ήρθε από τον αμερικανό Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ, επιφανές μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter πως «καταγγέλλω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί».

Ακόμα, κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο να «να αντιστρέψει την πορεία που ακολουθεί και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επισκέπτονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών».

«Καταγγέλλω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αντιστρέψει την πορεία που ακολουθεί και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επισκέπτονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών» έγραψε χαρακτηριστικά.

Λίνα Μενδώνη: Ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο η απόφαση για την Αγία Σοφία

Αναλυτικά η υπουργός Πολιτισμού αναφέρει στη δήλωσή της:

“Την επόμενη μέρα από τις επισημάνσεις της UNESCO για τα σοβαρά θεσμικού τύπου κωλύματα τα οποία υφίστανται στην αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, ήρθε η σημερινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που επιβεβαιώνει απόλυτα ότι στη γείτονα χώρα δεν υφίσταται ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αποτελεί παρακολούθημα της προεδρικής εξουσίας. Πολλώ μάλλον όταν πριν από μερικά χρόνια, σε ανάλογη επιχείρηση εξισλαμισμού του περικαλλούς ναού, ο οποίος αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει τη σχετική προσφυγή.

Η σημερινή απόφαση, αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του Προέδρου Ερντογάν, αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου.

Κανείς δεν επιχειρεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η Αγία Σοφία που βρίσκεται στο έδαφός της, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μνημείο όλης της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από θρησκευτική πίστη. Ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο πρόεδρος Ερντογάν δεν συνιστά σωστό σύμβουλο, οδηγώντας τη χώρα του έξι αιώνες πίσω.

Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωση της”.

Και ας μην ξεχνάμε πως όποιος μετατρέψη την Αγιά Σοφιά σε ένα τζαμί ως ασήμαντο, θα ήταν καλό να σκεφτεί το έργο τσεκούρι που έκανε η Τουρκία σε άλλα βυζαντινά κτίρια, όπως η Μονή του Παντοκράτορα. Αυτό το ανεκτίμητο ψηφιδωτό δαπέδου, το εξαφάνισαν.

Σκληρή απάντηση έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

O κ. Πέτσας είπε πως «ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο». Η απόφαση του Ερντογάν είναι μια απόφαση λανθασμένη που θα του δημιουργήσει προβλήματα, πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση» είπε ο κ. Πέτσας

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων», δήλωσε ο κ. Πέτσας. Πρέπει «να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες πονάνε», τόνισε. «Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση.»

«H Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter:

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο Twitter:

Η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να γυρίσει την Αγιά Σοφιά σε ένα τζαμί είναι μια βαθιά προκλητική πράξη κατά της διεθνούς κοινότητας. Προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μνήμη, υπονομεύει την αξία της ανοχής και δηλητηριάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Αυστρία: Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία απομακρύνει την Τουρκία από την Ευρώπη.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επέκρινε έντονα σήμερα την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τονίζοντας ότι με αυτή την κίνηση η Άγκυρα αποξενώνεται από την Ευρώπη.

<<Λυπούμαστε βαθιά για τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε! Η κατάργηση του καθεστώτος μουσείου που την καταστούσε προσβάσιμη σε όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες είναι ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπ>>, ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστιάδης ανέφερε. 

Η μετατροπή της ΑγίαςΣοφίας σε τζαμί, είμαι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς.

Παυλόπουλος για Αγία Σοφία: Ιερόσυλη ενέργεια της Τουρκίας και προσωπικώς του Ερντογάν

Ιερόσυλη ενέργεια της Τουρκίας και προσωπικώς του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η βάναυση θρησκευτική και πολιτισμική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

Κατά την επικοινωνία αυτή ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε, ως Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης αλλά και ως Ορθόδοξος Χριστιανός, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη την αμέριστη συμπαράστασή του στον μεγάλο αγώνα του για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας, της Χριστιανοσύνης εν γένει αλλά και αυτού τούτου του Πολιτισμού, απέναντι στην ιερόσυλη ενέργεια της Τουρκίας -και προσωπικώς του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- την σχετική με την βάναυση θρησκευτική αλλά και πολιτισμική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Ενέργεια, η οποία καταδεικνύει ότι, δυστυχώς, η τουρκική ηγεσία όχι μόνο δεν προσβλέπει στον εκδημοκρατισμό και στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας αλλά μάλλον «νοσταλγεί» στιγμές βαρβαρότητας του παρελθόντος της απέναντι στον Ελληνισμό, στην Ορθοδοξία και, γενικότερα, στην Χριστιανοσύνη.

Παρέμβαση και του Αντώνη Σαμαρά για την Αγία Σοφία: Σήμερα μετατρέπεται ξανά σε τζαμί και η Ευρώπη κοιμάται

«Στους 20 αιώνες ύπαρξης του Χριστιανισμού, η Αγία Σοφία είναι για περισσότερο από 1000 χρόνια ο πιο εμβληματικός και μεγαλειώδης Χριστιανικός ναός. Σήμερα μετατρέπεται ξανά σε τζαμί! Και οι παγκόσμιες αντιδράσεις, χλιαρές! Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί. Οποίοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, αφανίζονται..» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ για την Αγιά Σοφιά: «Πρόκειται για τη δεύτερη άλωση της Πόλης»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter:

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά.

Μωσαϊκά στην Αγιά Σοφιά

 

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi