Ειδήσεις και Νέα

Ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος μέσω Κρήτης – «Έπεσαν» οι υπογραφές

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας για το έργο της μεταξύ τους ηλεκτρικής διασύνδεσης με κόμβο την Κρήτη

«Ο EuroAsiaInterconnector θα συμβάλλει καθοριστικά στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην περαιτέρω ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη θωράκιση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Είναι ένα έργο το οποίο ενδυναμώνει τη στρατηγική σχέση των τριών χωρών και μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μπορεί να αποτελέσουν τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε χαιρετισμό του κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector.

«Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη από την υλοποίηση αυτού του έργου», σημείωσε ο υπουργός.

H τελετή υπογραφής του μνημονίου κατανόησης πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στη Λευκωσία, μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, Νατάσα Πηλείδου και YuvalSteinitz, ενώ ο κ. Σκρέκας, συμμετείχε διαδικτυακά από την Αθήνα. Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο

Το επόμενο βήμα αυτό σε ένα μεγάλο και εξαιρετικά φιλόδοξο διακρατικό ενεργειακό πρότζεκτ – που είναι στα σκαριά εδώ και μια οκταετία, με βασικό ενδιάμεσο κόμβο την Κρήτη, θα αλλάξει τα δεδομένα στον ευρύτερο ενεργειακό και γεωστρατηγικό χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά την ίδια ώρα συνοδεύεται και από επιφυλάξεις και αστερίσκους – έκαναν σήμερα στη Λευκωσία Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.

Οι τρεις χώρες, που έχουν διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια έναν “συμμαχικό-στρατηγικό” άξονα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπέγραψαν σήμερα την πολυαναμενόμενη τριμερή συμφωνία, το λεγόμενο “μνημόνιο συνεργασίας”, που θεωρείται το τελευταίο βήμα για τον EuroAsia Interconnector, την ηλεκτρική δηλαδή διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος μέσω Κρήτης, ένα έργο αξίας 2,5 δισ. ευρώ.Όπως έχουμε γράψει, η προωθούμενη ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο (1.208 χλμ.), καθώς οδηγεί στην ενοποίηση των δικτύων της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ειδικότερα, διασυνδέονται τα δίκτυα ηλεκτρισμού του Ισραήλ με αυτά της Κύπρου και της Ελλάδος, μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) και δυναμικότητος 2000 MW. Ουσιαστικά, η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector δημιουργεί ένα νέο ενεργειακό διάδρομο μέσω του Ισραήλ, της Κύπρου, της Κρήτης και της Ελλάδας. Έτσι, η Ευρωπαϊκή́ Ένωση δύναται να εφοδιάζεται απρόσκοπτα με ηλεκτρική́ ενέργεια από ασφαλείς πηγές και διαδρομές, η οποία θα παράγεται από́ τα αποθέματα φυσικού́ αερίου της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδος.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι, όπως κάθε μεγάλο στρατηγικό έργο (megaproject), έτσι και η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector ενδέχεται να παρουσιάσει και δυσκολίες κατά την υλοποίησή της. Η δυσκολία είναι πιθανόν να προκύψει από́ το μεγάλο θαλάσσιο βάθος και τη διασύνδεση των πολύ μακρινών αποστάσεων, ενώ πάντα όταν μιλάμε για τέτοια κολοσσιαία, διακρατικά ενεργειακά πρότζεκτ κρίσιμος παράγοντας ως προς τη υλοποίησή τους είναι και οι σχέσεις μεταξύ των συνεργαζόμενων κρατών και οι γεωστρατηγικές ισορροπίες.

Τη διεξαγωγή τελετής υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία, σε σχέση με το ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος “EuroAsia Interconnector” ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.

Για την τελετή υπογραφής βρίσκεται στην Κύπρο ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δρ. Γιουβάλ Στάινιτς, ενώ από την Αθήνα συμμετείχε διαδικτυακά στη διαδικασία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Εκ μέρους της Κύπρου το μνημόνιο υπέγραψε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Αύριο Τρίτη, η κ. Πηλείδου και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ θα μεταβούν στο Κάιρο της Αιγύπτου, για να συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη Υπουργική Σύνοδο του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού “East Mediterranean Gas Forum” (EMGF), μετά από την επικύρωση του καταστατικού του φόρουμ. Απώτερος στόχος του EMGF είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μειώνοντας τα όποια τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά ρίσκα, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι διαρθρωμένου και συστηματικού διαλόγου τόσο κυβερνήσεις όσο και άλλους βασικούς εμπλεκόμενους, όπως εταιρείες της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου, επενδυτές και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Το προφίλ του έργου

Το έργο “EuroAsia” έχει ήδη λάβει άδειες κατασκευής, ενώ σύμφωνα με τα σχέδια στοχεύει να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης μέσω ενός υποβρύχιου καλωδίου 1.000 MW, αυξάνοντας στο επόμενο στάδιο στα 2.000 MW.

Μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό στην Ευρώπη μέσω “καλωδίου” μήκους 1.208 χλμ., μέσω σταθμών μετατροπής που κατασκευάζει η Siemens.

Το έργο εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τυγχάνει θετικής αξιολόγησης, αφού συνεισφέρει στους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί. Μεταξύ άλλων:

* Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου σαν κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και αυτής της Κρήτης και του Ισραήλ. Ο τερματισμός της ενεργειακής απομόνωσης όλων των κρατών-μελών αποτελεί βασικό στόχο και προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Δημιουργεί διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ προς Κύπρο, Κρήτη-Ελλάδα (Ευρώπη), μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί με ασφάλεια να εφοδιάζεται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το Ισραήλ και Ελλάδα, αλλά και από τις διαθέσιμες ανανεώσιμες ενέργειας, συμβάλλοντας την ίδια στιγμή στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

* Συνεισφέρει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών χωρών και του συστήματος της Ε.Ε. συνολικά, με την ενσωμάτωση των απομονωμένων μικρών συστημάτων Κύπρου και Κρήτης με το ισραηλινό και ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο για αδιάλειπτη ροή ενέργειας.

* Υποβοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και στη μείωση των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2 Emissions).

* Προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη προωθώντας τη μεταξύ τους συνεργασία αλλά και τη συνεργασία μεταξύ άλλων γειτονικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Συνεισφέρει στον στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Παρέχει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία.

e-enimerosi

Με δικό της ψηφοδέλτιο η “Επιτροπή για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο”.

e-enimerosi

Βρετανία: Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ λόγω ύποπτου αντικειμένου σε αεροπλάνο.

e-enimerosi