Ιστορία Πολιτισμός

2.500 ετών ναός της θεάς Αφροδίτης ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

Ένας αρχαίος ναός που χρησιμοποιείται από λατρευτικούς οπαδούς της Αφροδίτης βρέθηκε στη δυτική Τουρκία. 

Μια ομάδα Τούρκων ερευνητών αποκάλυψε τον 2.500χρονο ναό που τιμούσε την Αφροδίτη, την θεά της αγάπης και του έρωτα, της ομορφιάς, της ευχαρίστησης, του πάθους και της αναγέννησης, πάνω από το έδαφος στη χερσόνησο Urla-Çeşme, ανέφερε ο κρατικός οργανισμός Anadolu της Τουρκίας νωρίτερα αυτό το μήνα. 

Η ομάδα βρήκε ένα κομμάτι ενός αγάλματος που απεικονίζει μια γυναίκα και μια μορφή γυναικείας κεφαλής τερακότας στα ερείπια του ναού, που χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα π.Χ. Ο επικεφαλής της έρευνας Elif Koparal, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Mimar Sinan Fine Arts στην Τουρκία, δήλωσε στο Hürriyet Daily News.

Από τα ευρήματα, η Koparal και η ομάδα της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ερείπια ήταν λείψανα ενός ναού αφιερωμένου στην Αφροδίτη και ότι πρέπει να υπήρχε λατρεία που την αφιέρωσε στην περιοχή. «Η Αφροδίτη ήταν μια πολύ κοινή λατρεία εκείνη την εποχή», είπε ο Κοπαράλ. 

Ο Έλληνας ποιητής Ησίοδος έγραψε ότι η Αφροδίτη γεννήθηκε από τον λευκό αφρό που παράγεται από το κομμένο γεννητικό όργανο του Ουρανού, την προσωποποίηση του ουρανού, αφού ο γιος του Κρόνος τους έριξε στη θάλασσα.

Αν και λατρευόταν επίσης ως θεά της θάλασσας και ακόμη και του πολέμου, η Αφροδίτη συνδέθηκε κυρίως με την αγάπη και τη γονιμότητα. Οι πόρνες θεωρούσαν την Αφροδίτη προστάτη τους, και η δημόσια λατρεία της ήταν πολύ δημοφιλής στην αρχαία Ελλάδα. 

Η χερσόνησος στη σημερινή δυτική Τουρκία, όπου βρέθηκε ο ναός, είναι γνωστή για τους αρχαίους οικισμούς και τις αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγονται εκεί από το 2006, σύμφωνα με το Hürriyet Daily News. Σε μια «συναρπαστική ανακάλυψη», η Κοπάραλ και η ομάδα της ανακάλυψαν για πρώτη φορά ίχνη του ναού το 2016, είπε στην Hürriyet Daily News

“Δεν είναι συνηθισμένο να βρεις ναό κατά τη διάρκεια μιας επιφανειακής έρευνας”, δήλωσε ο ΚοπαράλΣύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι επιφανειακές έρευνες περιλαμβάνουν το περπάτημα στο έδαφος ενώ καταγράφουν, χαρτογραφούν και συλλέγουν αντικείμενα που βρέθηκαν.  

Αναζητώντας μια έκταση περίπου 1.600 τετραγωνικά μέτρα με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα έχει βρει 35 προϊστορικούς ανθρώπινους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων 16 που χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή, σύμφωνα με την Υπηρεσία Anadolu. Ο Koparal είπε στο πρακτορείο ότι, χάρη σε αυτήν την ανάλυση, ανακαλύφθηκε ένα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό δίκτυο.

Ο ναός και τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία θα πρέπει να προστατευθούν από τους σύγχρονους κυνηγούς θησαυρών και την αστικοποίηση. Ο Κοπάραλ είπε ότι η ομάδα συνεργάζεται με τους ντόπιους για να προστατεύσει αυτούς τους αρχαιολογικούς θησαυρούς. 

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας