Πολιτική

Φον ντερ Λάιεν από την Αρχαία Αγορά: Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι και επιτυχία της Ευρώπης

Παρουσιάστηκαν σήμερα οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία ιστορική στιγμή και την τελευταία πράξη των δύσκολων στιγμών της πανδημίας. «Η Ένωση προχωρεί σε μία κοινή έκδοση χρέους προς όφελος των κρατών – μελών της, μία πρόταση που υποστήριξα από την αρχή».

«Η Ελλάδα θεωρείται από τις ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς δικαιούται κεφάλαια ύψους 31 δισ. ευρώ, ωστόσο και η χώρα μας με τη σειρά της ήταν από τις πρώτες που κατέθεσαν Σχέδιο που περιλαμβάνει 175 επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις. Σε ορίζοντα 7ετίας αναμένεται να δημιουργήσουμε 200.000 νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το Εθνικό μας σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται οι περισσότεροι πόροι. Το δηλώνουν τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευτούν το 2021. Προτάσσεται ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Συγκροτεί πλήρες σχέδιο. Ανταποκρίνεται και στο συμβολισμό Ελλάδα 2.0. Είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας. Είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση, στην απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και τέλος στις ιδιωτικές επενδύσεις και τον θεσμικό μετασχηματισμό.

fon-nter-laien-apo-tin-archaia-agora-to-schedio-ellada-2-0-einai-kai-epitychia-tis-eyropis0

Φον ντερ Λάιεν: Σήμερα γράφουμε ιστορία

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Κομισιόν ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη θερμή υποδοχήστο «λίκνο της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας».

«Δεν ξεχάσω το πώς οι Έλληνες αναταποκρίθηκαν σε αυτές τις “μαύρες στιγμές” την περίοδο της πανδημίας. Επέδειξαν αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη», ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας πως δίνεται το «πράσινο φως» στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

«Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας. Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το πρόγραμμα μας ύψους 800 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ», επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να σημειώσει πως «Σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».

Όπως είπε, με την εφαρμογή του η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα βγει πιο δυνατή από ποτέ και πιο προετοιμασμένη για το μέλλον.

«Σήμερα γράφουμε ιστορία, η επιτυχία της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία», επεσήμανε.

Αναλυτικά οι δράσεις που παρουσιάστηκαν

Υπ. Παιδείας: Δράσεις 1, 3 δισ. ευρώ

Οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας βασίζονται σε τρεις πυλώνες:

  • Ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης
  • Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
  • Στρατηγική για την Αριστεία, την Καινοτομία και τον Εκσυγχρονισμό των Πανεπιστημίων

Παράλληλα, στο σχέδιο περιλαμβάνεται η αναβάθμιση ψηφιακού/τεχνολογικού εξοπλισμού:

  • Εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Ψηφιακή Μέριμνα – Επιταγή (voucher) 200 ευρώ σε 560.000 νέους για την αγορά tablet, laptop ή desktop
  • Εργαστήρια Ρομποτικής και STEM στα σχολεία
  • Ψηφιακά εργαλεία για μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Υπ. Περιβάλλοντος: Δράση Αναδασώσεων

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, παρουσίασε τηδράση των αναδασώσεων ύψους 248 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίστηκε περιλαμβάνει αναδασώσεις σε έκταση: 16.500 εκταρίων (ή 165.000 στρεμμάτων) με περίπου 30 εκατομμύρια δέντρα, σε ορίζοντα τετραετίας (2021-2025).

Στόχοι είναι η συμβολή στη στρατηγική της ΕΕ για τα δάση και τον δασικό τομέα, η ποκατάσταση δασικών οικοσυστημάτων και διακοπή της απώλειας βιοποικιλότητας, η ρύθμιση των εκπομπών αερίων άνθρακα, η προστασία ανθρώπινων υποδομών από φυσικές καταστροφές και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προώθηση της απασχόλησης.

Παράλληλα, σκοπός του έργου, πέραν από τα αυτονόητα περιβαλλοντικά οφέλη, είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η αναβάθμιση της αντιπυρικής προστασίας, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, η τόνωση του εθελοντισμού, η ενδυνάμωση της κοινωνία πολιτών και η περιβαλλοντική δημοκρατία.

Επιπλέον παρουσιάστηκε και η εμβληματική επένδυση της Πάρνηθας ύψους 29,8 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση αποτελείται από δύο βασικά Μέρη:

«Περιβαλλοντική βελτίωση και προστασία» η οποία αποτελείται από 4 υποέργα:

  • Υποέργο 1: Ενίσχυση δασών και κατεδάφιση παράνομων ή μη χρησιμοποιημένων κατασκευών. Κόστος: 2 εκ. €
  • Υποέργο 2: Αποκατάσταση μονοπατιών και δασικών δρόμων και σύνδεση του κεντρικού τμήματος του βουνού με το πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοίου. Κόστος: 1,4 εκ. €
  • Υποέργο 3: Αναβάθμιση της πυρόσβεσης που είναι κρίσιμη για την προστασία του δάσους. Κόστος: 4 εκ. €
  • Υποέργο 6: Ανάπτυξη εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων για όλες τις σημαντικές εγκαταστάσεις (στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ενδεχομένως από τα δύο καταφύγια) προκειμένου να σταματήσει σταδιακά η μόλυνση των υπόγειων υδάτων και να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό στις πηγές του βουνού. Κόστος: 1 εκ. €

«Αποκατάσταση, αναβάθμιση και προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση εγκαταστάσεων» αποτελείται από 3 υποέργα:

  • Υποέργο 4: Αποκατάσταση του πρώην Σανατόριου / Ξενοδοχείου. Χτίστηκε το 1934. Κόστος: 13 εκατ. €
  • Υποέργο 5: Αποκατάσταση και αναβάθμιση των υπαίθριων εγκαταστάσεων στίβου που αναπτύχθηκαν το 1972 για εθνική ομάδα και δημόσια χρήση, υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού.
  • Υποέργο 7: Δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον εγκαταστάσεων στάθμευσης σε επιλεγμένα σημεία στο βουνό.

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 4,6 δισ. σε ψηφιακά σχέδια 

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε να ψηφιοποιούμε την κάθε υπηρεσία που παρέχεται στους Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους». Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα καλυφθούν και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, όπως οι τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των χρηματοοικονομικών.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αν χρειαζόταν να κατηγοριοποιήσουμε τα έργα τότε θα είχαμε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά στην αντιμετώπιση των εκκρεμμοτήτων του παρελθόντος, την ψηφιοποίηση των αρχείων, πώς θα μετατρέψουμε το χαρτί σε δεδομένα» και αναφέρθηκε στις καθημερινές σχέσεις του πολίτη με το κράτος, όπως η απονομή των συντάξεων, το Κτηματολόγιο, η δικαιοσύνη. «Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να έχουμε την πλήρη διαλειτουργικότητα των συστημάτων τόσο των παλιών όσο και των καινούργιων και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», σημείωσε.

Όσο για τη δεύτερη κατηγορία, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για οικοδόμηση γεφυρών με το μέλλον, όπως οι αυτοκινητόδρομοι αλλά και η καινοτομία του δικτύου 5G. «Είμαστε στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και δεν πρόκειται να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία», τόνισε.

Σημεία – κλειδιά του σχεδίου είναι οι:

  • Επενδύσεις
    5G, καλώδια οπτικών ινών
    Ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα (υγεία, εκπαίδευση, δικαιοσύνη, ΕΦΚΑ κ.λπ.)
    Έμφαση στη διαλειτουργικότητα
  • Μεταρρυθμίσεις
    Παροχή καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών
    Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ
    Μετάβαση σε γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση

Υπ. Ενέργειας: Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων

fon-nter-laien-apo-tin-archaia-agora-to-schedio-ellada-2-0-einai-kai-epitychia-tis-eyropis2

Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από παλιές ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, θα στηρίξει την ενεργειακή επάρκεια των νησιών και θα επιτρέπει τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, που προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας, με στόχο το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επενδύσεις σε δίκτυα, μονάδες αποθήκευσης, εξοικονόμηση ενέργειας κ.α.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε το ενεργειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης από το Λαύριο όπου θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες η κατασκευή της Δ’ Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σερίφου με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Το έργο αποτελείται από τις επιμέρους διασυνδέσεις Νάξο – Σαντορίνη, Σαντορίνη – Φολέγανδρος, Φολέγανδρος – Μήλος, Μήλος – Σέριφος και Σέριφος – Λαύριο ενώ με υποβρύχιο καλώδιο μέσης τάσης προβλέπεται να διασυνδεθεί και η Σίφνος με την Σέριφο.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 408 εκατ. Ευρώ από τα οποία η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύψει τα 170 εκατ. Ευρώ. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της διασύνδεσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί εφέτος. Η διασύνδεση Νάξου – Σαντορίνης που θα είναι το πρώτο τμήμα που θα κατασκευαστεί προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023 ενώ το 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου.

Η υλοποίηση του έργου σημαίνει:

  • Αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των δυτικών Κυκλάδων.
  • Κλείσιμο των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά που λειτουργούν με πετρέλαιο, δηλαδή είναι ακριβές και ρυπογόνες. Η διασύνδεση θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 100 χιλ. τόνους ετησίως το 2025 και 120 χιλ. από το 2030.
  • Αύξηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών που θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ασφάλεια στα νησιά καθώς η παραγωγή τους θα μπορεί να διοχετεύεται στο εθνικό σύστημα. Ο πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ στις Κυκλάδες εξαιτίας των διασυνδέσεων εκτιμάται από τον ΑΔΜΗΕ σε 332 μεγαβάτ.

Υπ. Τουρισμού: Αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών

Το στίγμα της στρατηγικής της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας την επόμενη μέρα του προγράμματος Ελλάδα 2.0 παρουσίασαν από κοινού ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.

Από το Αμύνταιο και τις εγκαταστάσεις μιας οινοποιητικής μονάδας ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία δίνει την υπόσχεση ότι θα αναβαθμίσει τις υποδομές μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα και θα δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Θεοχάρης περιγράφοντας τους πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμού επεσήμανε ότι αυτοί είναι δυο. Ο «γαλάζιος και ο πράσινος», όπως εξήγησε. Ο αγροτουρισμός, ο πράσινος τουρισμός αλλά και οι δράσεις που θα συνοδεύουν την ποιοτική αναβάθμιση τους αφορούν το σκέλος του πράσινου πυλώνα. Ο θαλάσσιος τουρισμός, με την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων, όπως με την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών στις ελληνικές μαρίνες, την ψηφιακή πρόσβαση στις παραλίες αλλά και την δημιουργία μεταξύ άλλων, υδάτινων πάρκων, αποτελούν το σκέλος του γαλάζιου πυλώνα, όπως ανέφερε.

Στόχος και των δυο πυλώνων παραμένει η συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, που περνάει και μέσα από τον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, με την ανάδειξη και νέων προορισμών στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi