Διασπορά

Θυρανοίξια για τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν

Για πρώτη φορά μετά την καταστροφή του κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη στις 10 Σεπτεμβρίου τελέστηκε εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Σήμερα είναι άλλη μία σημαντική ημέρα, καθώς θα πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 4 Ιουλίου 2022, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Μετά την κατάρρευση του νότιου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ο Άγιος Νικόλαος κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης ξεκίνησαν σχετικά σύντομα μετά τις επιθέσεις, ωστόσο στην πορεία προέκυψαν ζητήματα οικονομικής και πολιτικής φύσης.

Ο νέος ναός είναι σε σχέδια του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, τρεις φορές μεγαλύτερος από τον προηγούμενο. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τον ελληνορθόδοξο ναό, αλλά και για το Εθνικό Προσκύνημα», έχει τονίσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Μάικλ Ψαρρός, αντιπρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου».

Έτσι, με δεδομένο ότι εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Σημείο Μηδέν, δημιουργήθηκε και ένα ειδικό κέντρο όπου πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων θα μπορούν να προσεύχονται και να τιμούν τη μνήμη αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες είναι ακόμα σε εξέλιξη, με το εσωτερικό να υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2022, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η τελετή των θυρανοιξίων και της ύψωσης του σταυρού θα γίνει στις παρουσία 400 καλεσμένων. Ξεχωριστή θέση θα έχουν οι συγγενείς των ομογενών που χάθηκαν στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ τιμητική φρουρά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα αποτελέσουν ομογενείς που υπηρετούν στην αστυνομία και τη λιμενική αρχή της Νέας Υόρκης. Από την Ελλάδα έχουν ταξιδέψει, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Χρήστος Μουρτζούκος