Ειδήσεις και Νέα

Γερμανία: Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα είναι υποχρεωτική. Νέες απαγορεύσεις θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε ήδη υποβάλει τα αντίστοιχα σχέδια κανονισμών «για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού» στα μέσα Αυγούστου. Ο Αντικαγκελάριος προβλέπει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Την Τετάρτη (24 Αυγούστου) και οι δύο κανονισμοί εξοικονόμησης ενέργειας εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος (BMWK) εξηγεί ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι να «μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν από την 1η Σεπτεμβρίου για αρχική περίοδο έξι μηνών. Επηρεάζουν εταιρείες και δημόσιους φορείς καθώς και καταναλωτές. Συγκεκριμένα, έρχονται στους πολίτες οι εξής καινοτομίες:

  1. Απαγόρευση θερμαινόμενων πισινών: Οι ιδιωτικές εσωτερικές ή εξωτερικές πισίνες καθώς και οι υπέργειες πισίνες δεν μπορούν πλέον να θερμαίνονται με ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο από το ηλεκτρικό δίκτυο. Εξαίρεση ισχύει εάν η θέρμανση είναι απαραίτητη για θεραπευτικούς σκοπούς.
  2. Επιτρέπεται στους ενοικιαστές να μειώσουν τη θέρμανση: Οποιεσδήποτε ρήτρες στα ενοικιαζόμενα συμβόλαια που ορίζουν ελάχιστη θερμοκρασία στα ενοικιαζόμενα δωμάτια αναστέλλονται για έξι μήνες.
  3. Πιο ψυχροί διάδρομοι: Οι κοινόχρηστοι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι δεν μένουν μόνιμα, όπως διάδρομοι ή τα φουαγιέ, ενδέχεται να μην θερμαίνονται πλέον. Εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν οι ιατρικές εγκαταστάσεις, οι εγκαταστάσεις περίθαλψης, τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας.
  4. 19 βαθμοί στα δημόσια γραφεία: Για τους δημόσιους χώρους, η θερμοκρασία στα γραφεία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 19 βαθμούς. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται επίσης οι ιατρικές εγκαταστάσεις, οι εγκαταστάσεις περίθαλψης, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.
  5. Οι εταιρείες επιτρέπεται να θερμαίνονται λιγότερο: Στα γραφεία ιδιωτικών εταιρειών οι 19 βαθμοί δεν είναι το προβλεπόμενο μέγιστο. Θα πρέπει όμως να δοθεί η ευκαιρία και στις ιδιωτικές εταιρείες να θερμαίνουν λιγότερο. Ως εκ τούτου, οι μέγιστες θερμοκρασίες που ισχύουν για χώρους εργασίας σε δημόσια κτίρια ισχύουν ως ελάχιστη θερμοκρασία σε χώρους εμπορικής χρήσης.
  6. Πλύσιμο χεριών κρύο: Σε δημόσια κτίρια, οι ταχυθερμοσίφωνες ή οι αποκεντρωμένες δεξαμενές αποθήκευσης ζεστού νερού πρέπει να απενεργοποιούνται εάν χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο των χεριών. Εξαιρούνται και πάλι οι εγκαταστάσεις που αναφέρονται παραπάνω.
  7. Κρατήστε τις πόρτες καταστημάτων κλειστές: Στο λιανικό εμπόριο απαγορεύεται να μένουν μόνιμα ανοιχτές οι πόρτες για να μην χάνεται θερμότητα.
  8. Απαγόρευση της φωτεινής διαφήμισης: Η φωτεινή διαφήμιση πρέπει να απενεργοποιείται μεταξύ 22:00 και 16:00.
  9. Απαγορεύεται ο εξωτερικός φωτισμός: Απαγορεύεται επίσης ο εξωτερικός φωτισμός κτιρίων ή μνημείων. Εξαιρέσεις εδώ είναι ο φωτισμός ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης καθώς και ο βραχυπρόθεσμος φωτισμός σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή παρόμοια.
  10. Οι πελάτες και οι ενοικιαστές πρέπει να ενημερώνονται: Οι προμηθευτές φυσικού αερίου πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους σε πρώιμο στάδιο σχετικά με το κόστος, την κατανάλωση ενέργειας και τις πιθανές εξοικονομήσεις. Οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρέωση προώθησης – πρέπει επομένως να παρέχουν στους ενοικιαστές τους τις σχετικές πληροφορίες.

Οι πελάτες των σιδηροδρόμων ενδέχεται να επηρεαστούν από τα σχέδια – η μεταφορά ενέργειας έχει προτεραιότητα έναντι των επιβατικών τρένων.

Τα νέα μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε περιορισμούς για τους μετακινούμενους και τους επιβάτες των τρένων. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Μεταφορών Volker Wissing δήλωσαν σε κοινή δήλωση τύπου την Τετάρτη (24 Αυγούστου) ότι είχε ψηφιστεί ένας κανονισμός για τους σιδηροδρόμους. Αυτό ορίζει ότι, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στη μεταφορά ενέργειας έναντι της μεταφοράς ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμη: Η Γερμανία ετοιμάζεται για την εθνικοποίηση της Gazprom Germania.

Εάν οι προμήθειες ενέργειας οφείλονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει «ότι τα επιβατικά τρένα πρέπει να περιμένουν», εξήγησε ο Volker Wissing. Ο κανονισμός δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά θα δημιουργήσει μια νομική βάση με αυτόν ώστε να μπορέσετε να αντιδράσετε γρήγορα. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι μεταφορές επιβατών.

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω κανονισμού – τα μεσοπρόθεσμα μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός υπουργός Ενέργειας σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ισχύσουν για δύο χρόνια από την 1η Οκτωβρίου 2022. Ωστόσο, αυτά πρέπει ακόμη να εγκριθούν από τηνν βουλή. Το υπουργείο του ονομάζει αυτά τα μεσοπρόθεσμα σχέδια εξοικονόμησης:

  • Υποχρεωτικός έλεγχος θέρμανσης: Οι ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων που θερμαίνονται με φυσικό αέριο πρέπει να πραγματοποιήσουν έλεγχο θέρμανσης εντός των επόμενων δύο ετών.
  • Υδραυλική εξισορρόπηση: Οι ιδιοκτήτες μεγάλων κτιρίων πρέπει να εκτελούν υδραυλική εξισορρόπηση. Τα κτίρια κατοικιών με έξι ή περισσότερα διαμερίσματα καθώς και εταιρείες και δημόσια κτίρια από 1.000 τετραγωνικά μέτρα επηρεάζονται από τον κανόνα.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας στις εταιρείες: Οι εταιρείες που καταναλώνουν 10 γιγαβατώρες (GWh) ή περισσότερες ετησίως πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την αντικατάσταση του φωτισμού με LED ή τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών εργασίας.

«Υπερβολική πλημμύρα κανονισμών»: Σφοδρή κριτική για τα σχέδια διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού

Η BMWK εξηγεί ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν έχουν επίσης λειτουργία πρότυπου. Αν και οι νέοι κανόνες θα μείωναν μόνο την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περίπου 2 έως 2,5%, θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τους πολίτες να λάβουν εθελοντικά μέτρα εξοικονόμησης.

Παροχή ενέργειας στη Γερμανία: Ο Χάμπεκ θέλει να ξεφύγει από το ρωσικό αέριο.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, από την άλλη πλευρά, είχε υπερασπιστεί τα σχέδιά του για εισφορά φυσικού αερίου. Γιατί το μοντέλο της εξάρτησης από φθηνές εισαγωγές από τη Ρωσία απέτυχε – και δεν θα επανέλθει.

Απαιτεί τώρα μια “εθνική προσπάθεια” για εξοικονόμηση ενέργειας, εξήγησε ο υπουργός τους κανονισμούς του την Τετάρτη (24 Αυγούστου). Η Γερμανία πρέπει να «σταθεί μαζί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές». Βλέπει ορισμένα από τα πρόσφατα αποφασισθέντα μέτρα, όπως το να κρατούν τις πόρτες κλειστές, «σχεδόν ως αυτονόητο».

Διαβάστε ακόμη: Έχετε νεύρα; Τρεις λόγοι που χαλούν τη διάθεση

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία.

e-enimerosi

Με δικό της ψηφοδέλτιο η “Επιτροπή για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο”.

e-enimerosi

Βρετανία: Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ λόγω ύποπτου αντικειμένου σε αεροπλάνο.

e-enimerosi