Ιστορία Πολιτισμός

Έφτασαν οι Αρχαίοι Έλληνες στην Αμερική πολύ πριν τον Κολόμβο;

Η ιδέα βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μια νέα εξέταση ενός διαλόγου που έγραψε ο  Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος, ο οποίος έζησε από το 46 έως το 119 μ.Χ.

Ο Δρ Ιωάννης Λιριτζής, καθηγητής αρχαιονομίας (η φυσική της αρχαιολογίας) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μελέτησε το κείμενο του Πλούταρχου και κατέληξε σε μια θεωρία ότι οι αρχαίοι Έλληνες έφτασαν πράγματι στην Αμερική.

Το κείμενο του Πλούταρχου, «Στο πρόσωπο που εμφανίζεται στην σφαίρα της Σελήνης», κοινώς γνωστό ως «De Facie. ”  Στο διάλογο, ο Λαμπρίας ζητά από τη Σύλλα την Καρχηδόνα να επαναλάβει μια ιστορία που είχε ακούσει από τους υπηρέτες του ναού του Κρόνου στην Καρχηδόνα.

Η Σύλλα λέει στον Λαμπρία για έναν ταξιδιώτη που επισκέφτηκε τον ναό μετά την επιστροφή του από ένα μακρύ ταξίδι σε μια μακρινή, απέραντη ήπειρο.

Έλληνας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι Έλληνες ταξίδεψαν στην Αμερική

Ο Δρ Λιρίτζης βασίζει τη θεωρία του σε επιστημονικά δεδομένα σε μια εργασία που συνυπογράφουν η αστρονόμος Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδέμα, ο φιλόσοφος Κωνσταντίνος Καλαχανής, ο μετεωρολόγος Χρήστος Τζάνης και ο σύμβουλος τεχνολογίας πληροφοριών Παναγιώτης Αντωνόπουλος.

Σύμφωνα με τον ταξιδιώτη στο De Facie , νέοι ταξιδιώτες θα ταξίδευαν στη μεγάλη ήπειρο περίπου κάθε 30 χρόνια, όταν ο πλανήτης Κρόνος – οι Έλληνες τον αποκαλούσαν Κρόνος – εμφανίστηκε στον αστερισμό του Ταύρου.

Ο Δρ Λιριτζής και οι συνάδελφοί του ισχυρίζονται ότι οι αρχαίοι Έλληνες ταξίδεψαν σε εκείνη την ήπειρο – που πράγματι ήταν η Βόρεια Αμερική.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει τις λεπτομερείς γνώσεις τους για την αστρονομία για να εντοπίσουν τις θέσεις των ατλαντικών ρευμάτων που θα μπορούσαν να τα μετακινήσουν δυτικά.

Μια ολική έκλειψη του ήλιου εμφανίζεται στην ιστορία που περιγράφει ο ταξιδιώτης στο De Facie. η ελληνική ερευνητική ομάδα έψαξε πέντε χιλιετίες αρχείων έκλειψης για να βρει ένα που να πληροί τις παραμέτρους του διαλόγου.

Οι ερευνητές εγκαταστάθηκαν σε μία έκλειψη, η οποία έλαβε χώρα το 75 μ.Χ. Χρησιμοποιώντας λογισμικό αστρονομίας, η ομάδα του Δρ Λιρίτζη είδε ότι στις δεκαετίες γύρω από αυτή την έκλειψη, ο Κρόνος θα είχε πράγματι εμφανιστεί στον Ταύρο κατά τη διάρκεια τριών περιόδων: από 26 έως 29 μ.Χ., 56 έως 58 μ.Χ. και 85 έως 88 μ.Χ.

Η ομάδα χρησιμοποίησε την έκλειψη του 75 μ.Χ. για να υπολογίσει τον χρόνο της συνομιλίας μεταξύ του πληροφοριοδότη του Πλούταρχου και της Σύλλας, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη μεγάλη ήπειρο.

Με βάση αυτό, ο Λιρίτζης και οι συνεργάτες του χρονομέτρησαν το ίδιο το ταξίδι στην περίοδο που ο Κρόνος βρισκόταν πιο πρόσφατα στον Ταύρο, δηλαδή το 56 μ.Χ.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι οι προετοιμασίες για το ταξίδι που περιέγραψε η Sylla θα είχαν ξεκινήσει εκείνο το έτος. Οι ταξιδιώτες θα έφταναν στη Βόρεια Αμερική το 57 μ.Χ.

Οι αρχαίοι Έλληνες έμειναν στην Αμερική για ένα χρόνο και έπλευσαν για το σπίτι τους το φθινόπωρο του 58 μ.Χ., όταν ο Κρόνος έφυγε από τον Ταύρο. Αυτό ήταν το πιο πρόσφατο ταξίδι την εποχή που γράφτηκε ο Πλούταρχος.

Σύμφωνα με το κείμενο, τέτοια ταξίδια πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε 30 χρόνια σε διάστημα αρκετών αιώνων, υποθέτει η ελληνική ομάδα.

Οι γεωγραφικές περιγραφές υποστηρίζουν τη θεωρία

Η ανάλυση του De Facie παίρνει στοιχεία από τις γεωγραφικές περιγραφές που έγιναν εκείνη την εποχή επίσης. Το κείμενο του Πλούταρχου αναφέρει μια «μεγάλη ήπειρο» πέρα ​​από το νησί της Ωγυγίας, η οποία, σύμφωνα με το κείμενο, είναι το ίδιο ένα πενθήμερο ταξίδι με τριήρη δυτικά από τη Βρετανία.

Ο Πλούταρχος έγραψε επίσης ότι οι Έλληνες άποικοι είχαν πρόσβαση στη «μεγάλη ήπειρο» μέσω ενός κόλπου που ευθυγραμμίζεται με το δέλτα του ποταμού Βόλγα, τη βόρεια είσοδο της Κασπίας Θάλασσας.

Ο Λιριτζής αναφέρθηκε στο Google Earth και τράβηξε μια γραμμή από αυτήν την τοποθεσία πέρα ​​από τον Ατλαντικό και βρήκε ότι οδηγούσε στον Κόλπο του Αγίου Λόρενς στον Καναδά.

Ο επιστήμονας λέει ότι οι αρχαίοι Έλληνες άποικοι μπορεί να ταξίδεψαν στη σημερινή Αμερική για λόγους εξερεύνησης, για πλούτη ή για θρησκευτικούς σκοπούς.

Λέει ότι θα είχαν κάνει το ταξίδι όταν ο Κρόνος βρισκόταν στον Ταύρο επειδή παρακολουθούσαν από κοντά τα αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με τον Κρόνο, τον πατέρα του Δία.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα είδος αστρονομικού υπολογιστή για τους αρχαίους Έλληνες , υποστηρίζει τη θεωρία ότι παρακολουθούσαν τις κινήσεις των άστρων και των πλανητών από κοντά.

Ορισμένοι αρχαιολόγοι αμφισβητούν τη θεωρία

Ορισμένοι αρχαιολόγοι λένε ότι ένα ταξίδι αρχαίων Ελλήνων στην Αμερική είναι απίθανο – αν και όχι απαραίτητα αδύνατο.

Άλλοι το απορρίπτουν εντελώς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι αρχαίοι Έλληνες έφτασαν στην Αμερική, πολύ λιγότερο που έμειναν εκεί, ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) που μελετά υποβρύχια αρχαιολογία στην ανατολική Μεσόγειο είπε ότι μια τυχαία διέλευση από τους αρχαίους Έλληνες δεν ήταν αδύνατη, αλλά δεν υπάρχουν στερεά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μια τέτοια θεωρία. Ο Brendan Foley, υποβρύχιος αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία που μελετά ναυάγια από την αρχαιότητα, δήλωσε ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν διέθεταν τεχνολογίες πλοήγησης και γνώσεις για να πλοηγηθούν στον ανοιχτό Ατλαντικό.Ο Ελληνοκαναδός αρχαιολόγος έχει παρόμοια θεωρίαΈνας Ελληνοκαναδός ερευνητής αιγαιοπελαγίτικων σεναρίων, ο Δρ Μηνάς Τσικρίτσης, έχει μια θεωρία που μοιάζει όμως με αυτή του Δρ Λιρίτζη.

Ο επιστήμονας δήλωσε ότι οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να έφτασαν στην Αμερική χρόνια πριν το κάνει ο Ιταλός ναυτικός Χριστόφορος Κολόμβος το 1492.

Ο Τσικρίτσης, ο οποίος μελέτησε επίσης το De Facie του Πλούταρχου, έδειξε – και απέδειξε μέσω προγραμμάτων υπολογιστών – ότι οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι «δυτικά των τριών νησιών και βορειοδυτικά της Βρετανίας» υπήρχε μια «μεγάλη» ήπειρος.

Ο Ελληνοκαναδός ερευνητής πιστεύει ότι η επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής ξεκίνησε κατά τη Μινωική εποχή και συνεχίστηκε μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους.

Ο σκοπός αυτών των ταξιδιών κατά την Εποχή του Χαλκού σχετίζεται με το εμπόριο και τη μεταφορά χαλκού υψηλής ποιότητας από τη λίμνη Superior στα σύνορα των ΗΠΑ και του Καναδά.

Μετά τους Μινωίτες, οι Μυκηναίοι συνέχισαν το ταξίδι. Αργότερα, κατά την Εποχή του Σιδήρου, το ενδιαφέρον για την περιοχή μειώθηκε.

Μόνο μία φορά κάθε τριάντα χρόνια, τα ελληνικά πλοία έπλεαν στις περιοχές όπου λατρευόταν ο Κρόνος – δήθεν ο σημερινός Καναδάς και οι βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ – προκειμένου να ανανεώσουν τους ιερείς εκεί, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: (Πηγές: περιοδικό Hakai, Wikipedia, YouTube) 

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας