Ιστορία Πολιτισμός

Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

H συμφωνία θα προβλέπει ένα ποσοστό των μαρμάρων να αποστέλλονται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, έγραψε το πρακτορείο, στην ιστοσελίδα του. Τα εν λόγω άτομα αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν έχει υπογραφεί συμφωνία. Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα δανείζονταν ουσιαστικά στο μουσείο του Λονδίνου και η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «είναι σε εξέλιξη περίπλοκες συζητήσεις και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Οι ίδιες πηγές (τα εν λόγω άτομα ) ανέφεραν ότι η επιμελητεία της μετακίνησης των έργων είναι επίσης πολύ περίπλοκη.

Μια συμφωνία θα έλυνε την διαφωνία που αποτελεί αγκάθι στις ελληνο-αγγλικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832. Μάλιστα η εν λόγω διαφωνία απείλησε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα επίπεδο στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Λόρδος Έλγιν, ο τότε Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αφαίρεσε τα γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα υπό αμφισβητούμενες συνθήκες και τα μετέφερε στη Βρετανία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για επιστροφή τους τις τελευταίες δεκαετίες, σε μια μακροχρόνια πολιτική και διπλωματική διαμάχη.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή που έγινε πέρσι και με την οποία η Ελλάδα ανακτά 161 αρχαία αντικείμενα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, είπαν οι ίδιοι άνθρωποι. Με βάση τη συμφωνία με το Μητροπολτικό Μουσείο Τέχνης, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ, μαρμάρινα έργα που συλλέγονται από έναν Αμερικανό δισεκατομμυριούχο θα επιστρέφουν σταδιακά στην Ελλάδα, αφού εκτεθούν στο Met μαζί με άλλα έργα που κάνουν το ταξίδι αντίστροφα, σε μια μακρά διαδικασία που θα λάβει χώρα μεταξύ του 2023 και του 2048.

Σε μια άλλη, περσινή συμφωνία, ένα μουσείο στη Σικελία της Ιταλίας επέστρεψε ένα κομμάτι του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος μιας συμφωνίας ανανεώσιμου δανείου. Ανάμεσα στα περίπλοκα εμπόδια που έλυσαν οι πρόσφατες συμφωνίες ήταν το ακανθώδες ζήτημα της ιδιοκτησίας και άλλες νομικές αξιώσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα έργα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι το Μουσείο θα «λειτουργήσει εντός του νόμου» σχετικά με τη νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας, στο μέτρο που αφηγείται την μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας.”  Το Parthenon Project, ένας οργανισμός υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ed Vaizey, ο οποίος συνεργάζεται με τα Μουσεία της Βρετανίας και της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, είπε ότι ένα αποτέλεσμα είναι «επιτέλους εφικτό».

Ενώ το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak έχει αποκλείσει την αλλαγή του βρετανικού νόμου που απαγορεύει στα μουσεία να αφαιρούν αντικείμενα που κατέχουν, μία συμφωνία για δάνειο ή για εκ περιτροπής έκθεση των γλυπτών που θα βασίζεται σε μια πολιτιστική ανταλλαγή, μπορεί να προσφέρει διέξοδο σε αυτό το νομικό εμπόδιο.

Το Parthenon Project, ένα όργανο υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ed Vaizey, το οποίο συνεργάζεται με τα Μουσεία της Βρετανίας και της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, είπε ότι ένα αποτέλεσμα είναι «επιτέλους εφικτό».

«Έχουμε επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας συμφωνίας που είναι αμοιβαία επωφελής για την Ελλάδα και για τη Βρετανία, συμφωνία που θα βασίζεται σε μια πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε εκπρόσωπος του Parthenon Projekt. “Αυτό θα επέτρεπε στο Βρετανικό Μουσείο να συνεχίσει τον ρόλο του ως «μουσείου του κόσμου», παρουσιάζοντας εκ περιτροπής υπέροχα ελληνικά αντικείμενα, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επανενώνονται στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα”», γράφει το Bloomberg.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας