Ειδήσεις και Νέα

Πρώην μέλος των Μαρτύρων του Ιεχωβά ο δράστης του Αμβούργου.

Ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε αρκετούς ανθρώπους σε κέντρο λατρείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη γερμανική πόλη Αμβούργο, πιστεύεται ότι είναι πρώην μέλος της κοινότητάς τους, αναφέρει την Παρασκευή το περιοδικό Spiegel.

Ο άνδρας, ηλικίας 35 ετών δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Αμβούργου δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες, παραπέμποντας σε επικείμενη συνέντευξη Τύπου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας ανέφερε ότι ο δράστης έπασχε πιθανών από «ψυχική ασθένεια» και ότι άδειασε εννιά γεμιστήρες στην επίθεση, ενώ σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αμβούργου το ημιαυτόματο όπλο που κατείχε ο δράστης, με γερμανική υπηκοότητα, ήταν νόμιμο και με άδεια.

Να σημειωθεί ότι ο δράστης αυτοκτόνησε μετά την επίθεση.

Παρέμβαση Σολτς

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε τις «σκέψεις» του στα θύματα «μιας βάναυσης, βίαιης πράξης» και η κοινότητα των Μαρτύρων του Ιεχωβά εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά θλίψη» της για τη φονική επίθεση που διαπράχθηκε «εναντίον των μελών» της έπειτα από θρησκευτική τελετή χθες, Πέμπτη, το βράδυ σε κέντρο της οργάνωσης στο Αμβούργο.

«Η θρησκευτική κοινότητα είναι βαθιά θλιμμένη για το τρομερό φονικό που διαπράχθηκε εναντίον των μελών της σε μια Αίθουσα του Βασιλείου στο Αμβούργο έπειτα από θρησκευτική τελετή», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

«Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά», προστίθεται στο κείμενο, ενώ ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ αντέδρασε επίσης μέσω του Twitter δηλώνοντας «συγκλονισμένη από την τρομερή πράξη βίας που διαπράχθηκε εναντίον κοινότητας Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμβούργο».

Οκτώ νεκροί – Μαζί και ένα έμβρυο

Η αστυνομία του Αμβούργου ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης στο κτήριο της εκδήλωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά βρίσκεται μεταξύ των νεκρών ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε οκτώ, εκ των οποίων τέσσερις άνδρες, δυο γυναίκες, ένα έμβρυο, και ο δράστης όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών και ο εισαγγελέας του Αμβούργου.

«Βρήκαμε νεκρό άτομο σε κοινοτικό κέντρο στο Γκρος Μπόρστελ που υποθέτουμε ότι θα μπορούσε να είναι ο δράστης», αναφέρεται στην ανάρτηση της αστυνομίας στο Twitter και επισημαίνεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται «προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να εμπλέκονται άλλοι δράστες».

Πυροβολισμοί εν μέσω εκδήλωσης

Η πρώτη ειδοποίηση έφθασε στην αστυνομία λίγο μετά τις 21:15 (τοπική ώρα· στις 22:15 ώρα Ελλάδας) και αφορούσε πληροφορίες για πυροβολισμούς σε κτίριο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση Μαρτύρων του Ιεχωβά. Αστυνομικοί που βρίσκονταν ήδη στην περιοχή έσπευσαν επιτόπου και άκουσαν άλλον έναν πυροβολισμό καθώς προσέγγιζαν το κτίριο. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν πυροβόλησαν, διευκρινίστηκε.

Σύμφωνα με την Bild, αρχικά εντοπίστηκαν έξι νεκροί· ο έβδομος βρέθηκε από τους αστυνομικούς στον δεύτερο όροφο, σε απόσταση από τα υπόλοιπα θύματα. «Δεν είναι ακόμη σαφές εάν πρόκειται για τον δράστη, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία για διαφυγή του δράστη ή των δραστών της επίθεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές στο σημείο της επίθεση παρευρίσκονταν 50 άτομα.

EPA/NEWS5
EPA/NEWS5
EPA/NEWS5
EPA/NEWS5
EPA/NEWS5
EPA/NEWS5
Ο δράστης Philipp F. για τον εαυτό του: «Πέρασε ένα προσωπικό ταξίδι στην κόλαση για τρία χρόνια»

Ο δράστης της δολοφονίας στο Αμβούργο το απόγευμα της Πέμπτης προσφέρθηκε να γίνει σύμβουλος διαχείρισης και έγραψε ένα βιβλίο. Σε αυτό γράφει για το «προσωπικό του ταξίδι στην κόλαση» για τρία χρόνια και τα «προφητικά όνειρα» που είχε.

Μετά το φονικό στο Αμβούργο το βράδυ της Πέμπτης με οκτώ νεκρούς, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τον δράστη Philipp F. γίνονται γνωστές. Σύμφωνα με τον Thomas Radszuweit, επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας, ο δράστης ήταν άγαμος και πήρε άδεια οπλοκατοχής και όπλο ως σκοπευτής. Στον ιστότοπό του, ο Philipp F. είχε προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για εταιρείες και είχε ως διεύθυνση εταιρείας ένα γραφείο σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές του Αμβούργου στο Outer Alster. Εκεί είναι δυνατή η ενοικίαση γραφείων και αίθουσες συνεδριάσεων ανά ώρα. Η εταιρεία «Satellite Office» επιβεβαίωσε συμβατική σχέση. Ωστόσο, ο Φ. δεν νοίκιασε μόνιμο γραφείο και δεν έμεινε στα γραφεία τους.

Οικονομική κρίση? «Ο Θεός είναι το καταφύγιό μας»

Το εντυπωσιακό στην ιστοσελίδα του δράστη είναι ότι συμπεριέλαβε επανειλημμένα θρησκευτικές ερμηνείες. Σε ένα κείμενο με τίτλο «Τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης», ο Philipp F. παρέθεσε προτάσεις από τη Βίβλο, για παράδειγμα «Ο Θεός είναι το καταφύγιο και η δύναμή μας, μια αιώνια βοήθεια σε στιγμές ανάγκης». Δοκίμασε επίσης τις δυνάμεις του στην ερμηνεία των Βιβλικών κειμένων. «Να θυμάστε ότι αυτός ο κόσμος και όλα τα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και των αξιών μας, ανήκουν στον Θεό», έγραψε. Ξανά και ξανά έδειξε φονταμενταλιστικές απόψεις και δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Θεός ελέγχει τα πάντα στον κόσμο. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το μέλλον. […] Αντίθετα, πιστέψτε στο θέλημα του Θεού και στον Ιησού Χριστό, όπως κάνει εδώ και χρόνια ο Philipp F.».

Βίντεο αυτόπτη μάρτυρα δείχνει πυροβολητές σε έξαψη στο Αμβούργο.

Ο δράστης σκότωσε οκτώ ανθρώπους στο Αμβούργο. Οι ανακριτές τον αναγνώρισαν ως Philipp F., πηγή: Reuters.

Ο Philipp F. έγραψε τις απόψεις του σε ένα βιβλίο στο οποίο έγραψε σχεδόν 300 σελίδες για τον Θεό, τον Ιησού και τον Σατανά. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, εκδόθηκε από τον ίδιο στα τέλη του 2022 και είναι διαθέσιμο στο Amazon, μεταξύ άλλων. Στον πρόλογο ευχαρίστησε τους παππούδες, τους γονείς, τον αδερφό του και τους «αγγελικούς θαυμαστές» του. Ο Philipp F. έγραψε για τον εαυτό του ότι μεγάλωσε σε ένα αυστηρά ευαγγελικό σπίτι στο Allgäu και ότι ένα περιστατικό τον έκανε να νιώσει την ανάγκη για πνευματικότητα. Τότε θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια και έκανε «προφητικά όνειρα». «Ξαφνικά υπήρξε μια κατανόηση των Γραφών που δεν υπήρχε πριν», έγραψε στο βιβλίο. «Ο συγγραφέας πέρασε ένα προσωπικό ταξίδι στην κόλαση που κράτησε περισσότερα από τρία χρόνια», γράφει για τον εαυτό του ο Philipp F..

Το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικά συγκεχυμένο μείγμα θεολογικής εξήγησης και γλώσσας διαχείρισης. Σύμφωνα με τον F., τόσο η πανδημία του κορωνοϊού όσο και ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι θεϊκές τιμωρίες. Ο Φ. είχε εμμονή με το θέμα της πορνείας. Αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί παντού. Ο Θεός χρησιμοποιεί τον ρωσικό στρατό για να τιμωρήσει τον λαό της Ουκρανίας επειδή οι Ουκρανές ήταν εργάτριες του σεξ στους Αγίους Τόπους. Ο Θεός μισεί επίσης την ομοφυλοφιλία, γράφει ο F. Οι παρατηρήσεις του για τις γυναίκες, την οικογένεια και τον γάμο εντοπίζουν τον άγαμο 35χρονο στον τομέα της ιδεολογίας του incel: οι γυναίκες πρέπει να υποτάσσονται στους άνδρες και να αναλαμβάνουν «διακοσμητικό ρόλο», ανεξάρτητες γυναίκες ενεργούν ενάντια στο θέλημα του Θεού.

Καμία ονομασία, έγραψε ο F., δεν είναι κατάλληλη για τις ανθρώπινες σχέσεις με τον Θεό. Το αν αυτές οι δηλώσεις εξασφάλισαν τον αποκλεισμό του Φ. από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι το αντικείμενο της έρευνας, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας Radzuweit.

Ο Philipp F. ήθελε ημερήσια τιμή 250.000 ευρώ ως σύμβουλος διαχείρισης.

Ως σύμβουλος διαχείρισης, ο δράστης διαφήμισε στον ιστότοπό του: «Η ακεραιότητα, η εμπιστοσύνη και η κορυφαία απόδοση είναι αξίες που υπερασπίζομαι.» Προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεγάλη ποικιλία τομέων. «Η πολύπλευρη εμπειρία μου – τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά βασισμένη – μου δίνει τη δυνατότητα να προσφέρω κορυφαίες επιδόσεις στους τομείς του εποπτικού συμβουλίου και διαχείρισης, στρατηγικής και ελέγχου, χρηματοδότησης και λογιστικής καθώς και τραπεζικών και χρηματοοικονομικών, ειδικά στη χημική βιομηχανία, τις πρώτες ύλες και τις βιομηχανίες ενέργειας », έγραψε ο Philipp F. Δήλωσε με αυτοπεποίθηση: «Δεν αγοράζεις χρόνο διαβούλευσης μαζί μου, αγοράζεις την επιτυχία μαζί μου».

Σύμφωνα με το προφίλ του στο Linkedin, ο Philipp F. εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος διαχείρισης από τον Σεπτέμβριο του 2022. Δεν είναι γνωστό αν πράγματι συμβούλεψε εταιρείες. Δεν απαρίθμησε καμία αναφορά στην αρχική του σελίδα, αλλά ζήτησε μια υπερβολικά υψηλή συμβουλευτική αμοιβή 250.000 ευρώ την ημέρα. Αυτός είναι ο «ελάχιστος συντελεστής» του συν ΦΠΑ.

Ο γενικός εισαγγελέας, Ralf Anders, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι ο Philipp F. δεν είχε προηγουμένως προσέξει την εισαγγελία. Ωστόσο, είχε υποβάλει πολλές ποινικές διώξεις στην εισαγγελία για υποψίες απάτης. Ο Philipp F. το εξήγησε με περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του. Ως εκ τούτου, κατηγόρησε τρεις εταιρείες για οικονομική απάτη, δύο εκ των οποίων με έδρα το Αμβούργο. Δύο από τις εταιρείες ειδικεύονται σε συμφωνίες πετρελαίου και η τρίτη εταιρεία είναι μεγάλος κτηματομεσίτης.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή 1, πηγή 2

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi