ΓερμανίαΕιδήσεις και Νέα

Γερμανία: Συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν σε συμφωνία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Τα καυτά σημεία: καυστήρες, θέρμανση και οικονομικά.

Οι κορυφαίοι πολιτικοί από το SPD, οι Πράσινοι και το FDP κατέληξαν σε συμφωνία μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ της Τρίτης, ο αρχηγός του κόμματος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο αρχηγός του κόμματος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ και η ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ εμφανίστηκαν ενώπιον του Τύπου.

Την Τρίτη, μετά τις συζητήσεις στην επιτροπή συνασπισμού στο Βερολίνο, ο Klingbeil μίλησε για μια δέσμη μέτρων.

Μεταξύ άλλων:

  • α.) Άυξηση στα διόδια των φορτηγών για να υπάρχουν περισσότερα οικονομικά περιθώρια για επενδύσεις στους σιδηροδρόμους. Το 80% των χρημάτων από αυτό θα πρέπει να εισρεύσουν στην επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Στην Deutsche Bahn, υπάρχει επενδυτική απαίτηση περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027.
  • β.) Επιβάρυνση CO2 200 ευρώ ανά τόνο θα εισαχθεί τώρα για το τέλος χρήστη την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • γ.) Τα φορτηγά μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα διόδια μέχρι το τέλος του 2025 και τότε θα πρέπει να πληρώσουν μόνο το 25% της κανονικής τιμής.
  • δ.) Επιπλέον, από το 2024, στην υποχρέωση διοδίων πρόκειται να ενταχθούν ακόμη μικρότερα φορτηγά από 3,5 τόνους. «Οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις εξαιρούνται».
  • Για όσους ταξιδεύουν πολύ με τρένο, το εισιτήριο των 49 ευρώ πρόκειται να ενσωματωθεί στο Bahncard 100 χωρίς επιπλέον χρέωση, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τοπικές συγκοινωνίες σε όλες τις πόλεις.
  • Ταχεία επέκταση των αυτοκινητοδρόμων.
  • Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να εγκαταλείψει τις προηγουμένως αυστηρές απαιτήσεις εκπομπών για μεμονωμένους οικονομικούς τομείς στον νόμο περί προστασίας του κλίματος. Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής του FDP, Christian Lindner, μετά το τέλος των διαβουλεύσεων.

Κατά συνέπεια, οι χαμένοι στόχοι σε έναν τομέα θα πρέπει να αντισταθμίζονται σε έναν άλλο και θα πρέπει επίσης να τεθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι.

Όλαφ Σόλτς

«Η επίπονη δουλειά και η διαδικασία διαπραγμάτευσης που έχουν αναλάβει τώρα τα κόμματα του συνασπισμού και η κυβέρνησή μου είναι αντιπροσωπευτική της κοινωνίας στο σύνολό της στο δρόμο της προς μια οικονομικά επιτυχημένη σύγχρονη εποχή», δήλωσε ο καγκελάριος.

Πολύ ικανοποιημένοι ήταν και οι αρχηγοί των κομμάτων του SPD, των Πρασίνων και του FDP.
Ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Οι αποφάσεις εγγυήθηκαν “ότι πολλά πράγματα στη χώρα θα κυλήσουν πιο γρήγορα”. Η Γερμανία πρέπει να εκσυγχρονιστεί, τα έργα υποδομής πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να επεκταθούν ταχύτερα. Με αυτόν τον τρόπο, ο συνασπισμός ξεφεύγει από την ατζέντα του του περασμένου έτους για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και κοιτάζει προς το μέλλον.

Η ηγέτης των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ

Το κόμμα της οποίας έπρεπε να δώσει τα περισσότερα χρήματα, υποσχέθηκε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ξεκινούσε τώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις “για να προχωρήσει αυτή η χώρα μπροστά”.

Ο Φρίντριχ Μερτς του CDU.

Βεβαίωσε ήδη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, “όρθιος κ.ο.”

Οι ηγέτες της αριστεράς και του AfD πρόσθεσαν σήμερα:

«Το βουνό γέννησε ένα ποντίκι», δήλωσε η επικεφαλής του AfD Άλις Βάιντελ στο t-online. Το «νέο τέμπο της Γερμανίας» οδηγεί «τη χώρα μας στην άβυσσο».

Ο Ντίτμαρ Μπαρτς, επικεφαλής της αριστερής κοινοβουλευτικής ομάδας

«πολύ, πολύ ενοχλητικά» και μίλησε για «κατάρρευση για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Η Βερόνικα Γκριμ το βλέπει διαφορετικά: “Τα αποτελέσματα ενθαρρύνουν ότι ο συνασπισμός είναι ικανός να δράσει. Ένα σημαντικό μήνυμα”.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Με πληροφορίες απο (lro/dpa/AFP) αρχική εικόνα: Michael Kappeler/dpa

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi