Γερμανία

Habeck: Μετά το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού, ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι ασφαλής.

Τα αυτοκόλλητα «Πυρηνική ενέργεια, όχι ευχαριστώ» θα ανήκουν στο παρελθόν. Διότι το επόμενο Σάββατο θα κλείσουν οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χάμπεκ, ο ενεργειακός εφοδιασμός δεν κινδυνεύει.

Λίγες μέρες πριν από το κλείσιμο των τελευταίων γερμανικών πυρηνικών σταθμών, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι ασφαλής. «Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία ήταν εγγυημένη σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα και θα συνεχίσει να είναι εγγυημένη», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο αντικαγκελάριος είπε ναι. «Έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο χάρη στα υψηλά επίπεδα πλήρωσης στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και στους νέους τερματικούς σταθμούς υγραερίου στις βόρειες γερμανικές ακτές και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, χάρη στις περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Χάμπεκ.

Φωτογραφία: picture alliance/dpa

Οι τρεις τελευταίοι γερμανικοί πυρηνικοί σταθμοί θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είχαν αποσυρθεί από το δίκτυο στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, ο συνασπισμός των φαναριών αποφάσισε να αφήσει τους τρεις αντιδραστήρες να συνεχίσουν να λειτουργούν τον χειμώνα. Το επόμενο Σάββατο όμως πρόκειται να κλείσουν οριστικά.

Ο Χάμπεκ κατέστησε σαφές ότι θεωρεί ότι η σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών είναι οριστική. Οι πυρηνικοί σταθμοί θα «προχωρούσαν σε διάλυση αργά ή γρήγορα», υποστήριξε. «Και η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών παρουσιαζόταν πάντα ως οικονομικό φιάσκο – είτε στη Γαλλία, είτε στη Μεγάλη Βρετανία είτε στη Φινλανδία». Οι Γερμανοί φορείς δεν ενδιαφέρονται επίσης για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. «Το ενεργειακό μας σύστημα θα είναι διαφορετικό: θα έχουμε 80% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030».

Το αίτημα των ακτιβιστών της Greenpeace θα εκπληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο. Ο υπουργός Οικονομικών Habeck δεν βλέπει πρόβλημα εδώ. (Φωτογραφία: picture alliance / Flashpic)

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή als/dpa Αρχική εικόνα: alliance / Flashpic

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.