Διεθνή

Σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ εργαζόταν ο «υπεύθυνος» για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων.

Ο άνδρας που ευθύνεται για τη διαρροή εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου φέρεται να είναι νεαρός, ρατσιστής και λάτρης των όπλων, ενώ εργαζόταν σε στρατιωτική βάση. Σύμφωνα με αναφορές, προσπαθούσε να εντυπωσιάσει συναδέλφους του σε ομάδα συζήτησης στο Διαδίκτυο.

Η Washington Post πήρε συνέντευξη από έφηβο, ο οποίος είναι μέλος της εν λόγω διαδικτυακής ομάδας στην πλατφόρμα Discord. Ο νεαρός περιέγραψε τον άνδρα ως 20χρονο με τα αρχικά «OG» στην ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, και παρουσίασε φωτογραφίες και βίντεο. Η Post αναφέρεται επίσης σε βίντεο με άνδρα, ο οποίος φέρεται να είναι ο «OG», σε πεδίο βολής με μεγάλο τουφέκι.

«Φωνάζει ρατσιστικά και αντισημιτικά συνθήματα στην κάμερα και μετά πυροβολεί στόχο», όπως αναφέρεται. Ο «OG» ισχυρίζεται απευθυνόμενος σε συναδέλφους του, μέλη της ίδιας διαδικτυακής ομάδας, ότι εργάζεται σε στρατιωτική βάση, η οποία δεν κατονομάζεται και αναφέρει ότι έχει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο απόρρητων πληροφοριών.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για αντεπίθεση την άνοιξη, την κατασκοπεία των ΗΠΑ σε συμμάχους όπως η Ουκρανία, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, και οι εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των συμμαχικών πρωτευουσών για τον οπλισμό του Κιέβου.

Σε εξέλιξη η έρευνα στις ΗΠΑ για τις διαρροές

Η Discord ανακοίνωσε σε δήλωση νωρίτερα την Τετάρτη ότι συνεργάζεται με τις αρχές. Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα μετά την παραπομπή του θέματος από το Πεντάγωνο, το οποίο αξιολογεί το κόστος της πλέον επιζήμιας δημοσίευσης απόρρητων πληροφοριών των ΗΠΑ εδώ και χρόνια.

Φωτογραφίες ευαίσθητων εγγράφων αναρτήθηκαν στην Discord και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του 4Chan, του Telegram και του Twitter.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος των διαρροών.

«Πρόκειται για σειρά επικίνδυνων διαρροών. Δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος, δεν ξέρουμε γιατί. Και αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται επίσης ποινική έρευνα», ανέφερε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Μπέλφαστ την Τετάρτη.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.