Πολιτική

Η Ελλάδα τώρα εξαρτάται από τη Γερμανία

Η ανάπτυξη είναι καθαρή, οι τιμές των μετοχών αυξάνονται έντονα: η ελληνική οικονομία στέλνει σημάδια ζωής. Παρόλα αυτά, οι ψηφοφόροι θα εγκαταλείψουν σύντομα το πρωθυπουργό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη επιτύχει κάποιες πολιτικές επιδόσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κήρυξε δημοψήφισμα γισ τη σωτηρία της χώρας του από την πτώχευση, κερδίζοντας σημαίες (“oxi”), αλλά στη συνέχεια να αγνοήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Μια συμφωνία στην παλαιά διαμάχη περί ονόματος με τη γειτονική βόρεια Μακεδονία της Ελλάδας, η οποία ήταν μη δημοφιλής στη χώρα τους, έκανε τον Τσίπρα το ” ταξίδι του στο βραβείου Νόμπελ”, όπως το έθεσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Από τον αγωνιστή του δρόμου στον πολιτικό, ο οποίος εκπροσωπεί και επιβάλλει άσχημες αποφάσεις – στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες, ο Τσίπρας έχει κερδίσει τον σεβασμό του. Η Berenberg Euroskop εξετάζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ως επιτυχημένη: «Κοιτάζοντας την περίοδο από το 2013 έως το 2018, οπότε έχει περάσει από μια τέτοια διαδικασία προσαρμογής, όπως η Ελλάδα από ό, τι οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.

“Το εθνικό χρέος είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ποσοστό απασχόλησης είναι το χαμηλότερο”, λέει ο Schmieding. Η χώρα έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Η αλλαγή της διάθεσης μπορεί να φανεί και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εκεί, οι τιμές αυξήθηκαν κατά λιγότερο από το ένα πέμπτο από την αρχή του έτους, οπότε ο χρηματιστηριακός δείκτης ASE έχει αφήσει ξεκάθαρα το γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη και η πλειονότητα άλλων ευρωπαϊκών δεικτών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων, σημαντικά, μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, που είχε την πιο να υποφέρουν από την κρίση χρέους και την εμπιστοσύνη που ξέσπασε το 2009, για την κυβέρνηση του ευρώ και από τότε όχι μόνο διαμορφώνει τη ζωή στη χώρα, αλλά και κυριάρχησε στην οικονομική και πολιτική συζήτηση.

Η τρέχουσα πτήση μεγάλου υψομέτρου δεν προκύπτει μόνο από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και από τις αδυναμίες και τις δυσκολίες άλλων περιοχών. Στη συνέχεια, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει το μερίδιό της στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

Η Αθήνα επιστρέφει στην οθόνη με κυνηγούς ευκαιρίας

«Σε περιόδους μηδενικά επιτόκια, εν μέρει υπερθερμανθεί χρηματιστηριακές αγορές και τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές, η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιστρέψετε στην οθόνη της ευκαιρίας κυνηγούς», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανία. Ένα είδος αρχικής σπίθα για την ανατίμηση είναι η επιτυχής έξοδος της χώρας από το πακέτο διάσωσης πέρυσι. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις αύξησης έκαναν το υπόλοιπο.

“Με όλες τις βελτιώσεις δεν θα πρέπει να έχετε μπλε μάτια”, προειδοποιεί ο Brzeski. Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο. Οι προβλέψεις ανάπτυξης για το τρέχον έτος και το επόμενο έτος είναι υψηλότερες από ό, τι για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ: Το 2019, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά δύο έως 2,5% και επομένως σημαντικά ισχυρότερη από τη γερμανική. σε ένα ποσοστό εμπιστοσύνης. Το 2017 και το 2018, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρά μετά από χρόνια ύφεσης.

Το βέλος δείχνει προς τα πάνω, αλλά οι υπερχρεωμένοι Νότιοι Ευρωπαίοι απέχουν πολύ από το βουνό, ειδικά αφού η ανάκαμψη εξαρτάται από τη διάθεση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. “Η απώλεια των τελευταίων ετών δεν αντισταθμίζει την προηγούμενη ανάπτυξη”, λέει ο Brzeski. Η οικονομία εξακολουθεί να είναι ένα καλό πέμπτο λιγότερο από ό, τι στην αρχή της κρίσης.

Επίσης στη χώρα πολλοί βλέπουν την κατάσταση πιο κρίσιμη. Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές προγραμματίζονται για το φθινόπωρο. Θα ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό άθλο του Τσίπρα να αποφασίσει τις δημοσκοπήσεις. Στις δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία είναι πολύ μπροστά.

«Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας έκανε και δεν το έκανε, η ανάπτυξη είναι στο 2%», παραπονείται ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο γραφείο του στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Φανταστείτε πόσο περισσότερο θα μπορούσε να γίνει με μια φιλική προς την ανάπτυξη κυβέρνηση».

Η χώρα «είναι τώρα πιο ανταγωνιστική, σύμφωνα με τρία προγράμματα», λέει ο Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα, να απαιτήσει τους πιστωτές της κυβέρνησης, «προέρχεται κυρίως από τους φόρους», λέει ο Φέσσας, οι πολίτες και οι εταιρείες θα είναι “υπερβολικά φορολογούμενες”. Η πραγματική οικονομία “είχε ξεφουσκώσει”.

Ο Φέσσας μετράει όταν μιλάμε στην Αθήνα το γραφείο του – τόσο απλό όσο μεγάλο βαθμό εξασφάλισε – τα προβλήματα: Οι πωλήσεις τα τελευταία χρόνια ανήλθε σε πάνω από 100 δις ευρώ, η ανεργία βρίσκεται με το «απαράδεκτο» σχεδόν 19 τοις εκατό. Επιπλέον, η γήρανση του πληθυσμού και η συνεχής έξοδος νέων, ευφυών ανθρώπων θα ήταν πρόσθετα προβλήματα.

Συνεχίστε με τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας

Ως εκ τούτου, η Fessas προτρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. “Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είχαν χρονικό όριο”, γράφει σε σημείωμα μετά από τη συζήτησή μας, στην πραγματικότητα, ήταν συχνά μόνο η αναστολή των “κακών συνηθειών” που έληξε στο τέλος του προγράμματος.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα «περισσότερα κόμματα» καθορίζονται στην «επιστροφή στο παρελθόν – και στην αποτυχία να δούμε άλλες οικονομίες να κινούνται περαιτέρω όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ευελιξία».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Fessas το θέτει με αυτόν τον τρόπο: «Μετά από δέκα χρόνια βαριάς προσαρμογής, αφού βγούμε κάτω, πρέπει να υποθέσουμε ότι η ελληνική οικονομία αναζωπυρώνεται ξανά. Δεν το κάνει. “

πηγή: welt.de

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi