Άρθρα Ρεπορτάζ

Τα προβλήματα με την ανάρμοστη συμπεριφορά των εργοδοτών. 

Έ

να υγιές περιβάλλον εργασίες είναι αναγκαίο προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά η εταιρία και οι υπάλληλοι της να είναι αποδοτικοί, με όρεξη για δουλεία και κέφι. Ένα υγιές περιβάλλον εργασίας βελτιώνει την παραγωγικότητα και δημιουργείται μια θετική εικόνα για την εταιρεία.

Τι γίνεται, όμως, όταν το αφεντικό είναι λίγο ¨παράξενο¨; Φωνάζει, κάνει παρατηρήσεις για τα πάντα, τρομοκρατεί και προσβάλλει τους υπαλλήλους του και δεν είναι συνεπής στα καθήκοντα του. Με ένα τέτοιο αφεντικό δημιουργούνται εντάσεις, ρήξεις καθώς και αλλά προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον. Ένα μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων αγνοεί τέτοιες συμπεριφορές επειδή συσχετίζονται άμεσα με το αφεντικό, και δεν ρισκάρουν να χάσουν την δουλεία τους. Πώς όμως επηρεάζει όμως η συμπεριφορά των εργοδοτών τους υπαλλήλους και το υπόλοιπο εργασιακό περιβάλλον; 

Οι καλοί ηγέτες δημιουργούν ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει άλλες απόψεις και προοπτικές. Αναζητούν τρόπους να καλλιεργήσουν την ποικιλομορφία της σκέψης και να αγκαλιάσουν νέες ιδέες. Αυτοί οι διευθυντές δεν έρχονται με όλες τις λύσεις, αλλά εμπνέουν τους υπαλλήλους να σκέφτονται καινοτόμα και να χρησιμοποιούν δημιουργικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τα καλά αφεντικά θα σκεφτούν τις πράξεις τους και θα παραδεχτούν πότε κάνουν λάθος. Παίρνουν την κυριότητα των λαθών τους και απολογούνται όταν είναι απαραίτητο. Αυτοί οι διευθυντές θα μάθουν από τα λάθη τους και θα εργαστούν για να τους αποτρέψουν από το να συμβούν ξανά.

Τα μεγάλα αφεντικά είναι ανθεκτικά, γεγονός που τους επιτρέπει να προχωρήσουν μετά από μια οπισθοδρόμηση. Τα καλά αφεντικά επικοινωνούν σαφείς προσδοκίες με κάθε υπάλληλο. Παρακολουθούν επίσης την απόδοση και παρέχουν έγκαιρη, αιχμηρή ανατροφοδότηση. Διεξάγουν με σιγουριά κριτικές απόδοσης με τους υπαλλήλους για να εντοπίσουν τομείς που χρειάζονται βελτίωση, ενώ προσφέρουν υποστήριξη και πόρους.

Αυτοί οι διευθυντές αναγνωρίζουν τη μεγάλη απόδοση και στη συνέχεια ανταμείβουν τους υπαλλήλους με σημαντικούς τρόπους. Αντί να κάνουν υποθέσεις σχετικά με την κακή απόδοση ενός υπαλλήλου, οι μεγάλοι διευθυντές κάνουν ερωτήσεις, αίρουν τα εμπόδια, παρέχουν καθοδήγηση και κατάρτιση και θεωρούν τον εργαζόμενο υπεύθυνο. Τα μεγάλα αφεντικά συνηθίζονται να συγκεντρώνουν τακτικά σχόλια για τον εαυτό τους από υπαλλήλους, συνομηλίκους και διευθυντές. Θέλουν να μάθουν το καλό και το κακό, έτσι κάνουν άμεσες ερωτήσεις σχετικά με τις ηγετικές ικανότητες και τις ικανότητές τους. Αυτοί οι διευθυντές χρησιμοποιούν κριτικές για να τους βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι ηγέτες. Μπορούν να κυλήσουν με τις γροθιές και να μην αφήσουν τα αρνητικά σχόλια να τα κρατήσουν κάτω. Τα εξαιρετικά αφεντικά παρακινούν εμπνέοντας και ενδυναμώνοντας το εργατικό δυναμικό τους. Δεν χρησιμοποιούν το επίπεδο εξουσίας τους για να παρακινήσουν τους εργαζόμενους. Οι μεγάλοι διευθυντές προσπαθούν να καθορίσουν το σκοπό της δουλειάς της ομάδας, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να εμπνέονται από τον αντίκτυπο που θα κάνουν. Κάνουν τους υπαλλήλους να αισθάνονται ότι κάνουν τη διαφορά στον οργανισμό. Οι καλοί ηγέτες δείχνουν ότι εκτιμούν και εκτιμούν τους υπαλλήλους τους.

Αλλά κανένα αφεντικό δεν είναι τέλειος, και μερικές φορές το άγχος αναδεικνύει τις χειρότερες συμπεριφορές τους. Δεν απαντάνε σε ρωτήσεις, είναι ξεχασιάρηδες και αναθέτουν την ίδια εργασία σε διαφορετικούς υπαλλήλους ταυτόχρονα και δίνουν κακό παράδειγμα στους εργαζομένους τους. Είναι ένα συχνό παράπονο των εργαζομένων “Το αφεντικό μου δεν έχει ιδέα τι κάνω ή πόσο σκληρά δουλεύω!”. Αγνοούν τους υπάλληλους τους ή τους φέρονται ειρωνικά.  Λογομαχούν με τους πάντες και για τα πάντα, μέχρι που φτάνουν σε σημείο να προσβάλουν με λόγια και πράξεις τους κοντινούς τους. Είτε αργούν να πάρουν  αποφάσεις, είτε απλά δεν το κάνουν, καταλήγουν να γίνονται εμπόδιο σε όλους. Δεν σέβονται την ιδιωτική ζωή των εργαζομένων τους και τους ενοχλούν τα σαββατοκύριακα ή στις άδειες τους για μικροπράγματα. Τέτοιες ανάρμοστες συμπεριφορές εργοδοτών καταλήγουν σε παραιτήσεις υπάλληλων, ενοχλημένους συναδέλφους και σε ακραίες περιπτώσεις, δικαστικές κινήσεις εναντίον τους σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή άσκηση σωματικής βίας.  

Ένα εργασιακό περιβάλλον οφείλει να είναι ένα ασφαλές και ευχάριστο μέρος για όλους τους υπαλλήλους. Ένα κακό αφεντικό το κάνει δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο.

Ιωάννα Κουτσομιχάλη.

πηγές:

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος