Άμυνα

Διακλαδική με ελληνική εκπροσώπηση στην πολυεθνική άσκηση BRIGHT STAR της Αιγύπτου, με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Με βασικό στόχο να βρεθούν οι ισχυρές χώρες κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ κοντά στην μεγαλύτερη Αφρικανική δύναμη.

οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέχουν γι’ ακόμη μια χρονιά στην Αιγυπτιακή άσκηση BRIGHT STAR, η οποία ξεκινά την τελευταία ημέρα του Αυγούστου και θα εξελίσσεται για σχεδόν δυο εβδομάδες.

Στην Αιγυπτιακή άσκηση σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές δίνουν και πάλι ηχηρό παρόν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στην παρούσα στιγμή ωστόσο δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος στην BRIGHT STAR αλλά και ποιες χώρες μετέχουν ως παρατηρητές.

Η Αίγυπτος δείχνει ότι με αριστοτεχνικό τρόπο σχεδιάζει και βρίσκεται προ των πυλών να υλοποιήσει μια άσκηση ευρείας κλίμακας κατά την οποία θα συνυπάρξουν δυνάμεις της Συμμαχίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γερμανία.

Παράλληλα έχουν κληθεί 26 διαφορετικές χώρες να παρακολουθήσουν τα σενάρια της άσκησης ως παρατηρητές με πιο σημαντικές το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ν. Αφρική, την Ιορδανία, την Ινδία και την Κύπρο.

Οι δε τρεις τελευταίες χώρες μέσω των αμυντικών συμφωνιών και συνεργιών, βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Ελλάδα.

Πέραν της Κύπρου της οποίας οι δυνάμεις της ασκούνται ολοένα και περισσότερο με επιχειρησιακά τμήματα της Αμερικής και της Ελλάδας, το βλέμμα μπορεί να στρέψει κανείς και πάλι στην Ινδία.

Η χώρα που μπορεί να βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά από την Αθήνα, ήδη από την περασμένη άνοιξη που έλαβε μέρος στην αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», έδειξε ότι έχει βάλει σκοπό την Ελλάδα να την έχει όσο γίνεται πιο κοντά, μια και την θεωρεί μια από τις πύλες για την Γηραιά Ήπειρο.

Το Νέο Δελχί και στο ναυτικό κομμάτι έχει συνεχίσει την κοινή ρότα με την Αθήνα στα νερά της Μεσογείου και όπως όλα δείχνουν, σε πολιτικό επίπεδο, αναμένεται στο άμεσο μέλλον η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο κρατών.

Η Ελληνική αποστολή στην Αίγυπτο περί τα τέλη Αυγούστου περιλαμβάνει την μετακίνηση ισχυρών δυνάμεων, από επιθετικά ελικόπτερα Apache & F-16 ως τμήματα ειδικών επιχειρήσεων και πολεμικά πλοία. Πηγή εικόνων: ΓΕΕΘΑ
Σενάρια βγαλμένα από τον πόλεμο

Σ’ ότι έχει να κάνει πάντως με την άσκηση της Αιγύπτου, η αιχμή του δόρατος μπορεί να θεωρηθεί όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, η κοινή σχεδίαση σεναρίων από τα συμμετέχοντα επιτελεία για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών.

Σε πολλά, ως κοινή συνισταμένη είναι τα συμπεράσματα που ήδη έχουν βγει μέσα από το Ρωσο-Ουκρανικό μέτωπο και τον πόλεμο που μαίνεται ύστερα από την επιθετική κίνηση της Ρωσίας και την κατάληψη Ουκρανικών εδαφών.

Επιπλέον οι δυνάμεις της Αιγύπτου που βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Νατοϊκής τυποποίησης, θ’ ασκηθούν εκ νέου σε σενάρια ναυτικών και αμφίβιων επιχειρήσεων, αντιαεροπορικής άμυνας καθώς και αντιμετώπιση κάθε μορφής UAV’s.

Ισχυρή ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο

Η άσκηση αυτή για τις ελληνικές δυνάμεις μπορεί να θεωρηθεί και προπομπός της επερχόμενης Ελληνοαιγυπτιακής άσκησης «Μέδουσα».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινούμενες για την Αίγυπτο ελληνικές δυνάμεις, γι’ ακόμη μια φορά είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμες αν αναλογιστεί κανείς πως στην BRIGHT STAR θα λάβουν μέρος επιθετικά ελικόπτερα Apache, αεροσκάφη F-16 κι όχι μόνο, τμήματα ειδικών επιχειρήσεων αποτελούμενα από Πεζοναύτες, ομάδες του ΕΤΑ, της ΔΥΚ, της Ζ’ ΜΑΚ.

Και η ναυτική παρουσία από την χώρα μας θα είναι ισχυρή στα νερά της Μεσογείου, με μια τουλάχιστον φρεγάτα αλλά και αρματαγωγό με το οποίο θα μετακινηθεί ένα σημαντικό κομμάτι των ειδικών δυνάμεων, κυρίως οι πεζοναύτες.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: ΓΕΕΘΑ

Σχετικές αναρτήσεις

Τουρκία: Αποβατική άσκηση για κατάληψη νησιού απέναντι από τη Χίο

e-enimerosi

«Μέδουσα»: Τα σενάρια της άσκησης μετά από απουσία ενός έτους

e-enimerosi

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο».