Άρθρα Ρεπορτάζ

Άγγελος Συρίγος και η παροιμία «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα.

Γράφει η Φανούλα Αργυρού* / Σημερινή

 

Μόλις πριν ένα χρόνο είχα γράψει για τον Άγγελο Συρίγο και τις απαράδεκτες  δηλώσεις του για τα F16. Για την δήλωσή του υποστήριξης ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ στην Κύπρο  (εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στην Κύπρο).

Και για  την συμμετοχή του σε περιβόητο σεμινάριο στην Οξφόρδη το 2007 με εργαστήρι ως προς το πως να ξεπεραστεί το ΟΧΙ μας στο βρετανικό «Σχέδιο Ανάν» που απορρίψαμε στις 24.4.2004. Και το οποίο δεν χωνεύουν οι Βρετανοί αρχιτέκτονές του Σερ Ντέιβιντ Χάνει και φιλότουρκος Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας τότε (2004) Τζάκ Στρό (τιμήθηκε από την Τουρκία). Οι ίδιοι διοργανωτές στην Οξφόρδη σε συνεργασία με το Φόρειν ΄Οφις το 2003 για σεμινάριο ωραιοποίησης και υποστήριξης του «Σχεδίου Ανάν».

Επανήλθε ο Άγγελος Συρίγος για να χαρακτηρίσει αυτή τη φορά, την Συνθήκη της Λωζάνης «παρωχημένη» σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση…και ότι το 97% των συμφωνιών και παραρτημάτων της (Λωζάνης) σήμερα δεν έχουν καμία αξία…Σημειώνεται εδώ και μήνες ο Ρ.Τ.Ερντογάν διατυμπανίσει σε όλα τα μήκη και πλάτη ότι θέλει αναθεώρηση της  Συνθήκης της Λωζάνης.

Είπε ο κ. Συρίγος : «Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση … Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα που περιλαμβάνει μια βασική συμφωνία και έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κλπ. Το 97% όλων αυτών, στο σήμερα δεν έχει καμία αξία. Τα μόνα τα οποία έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα. Της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών. Αυτό έχει αξία στο σήμερα. Οι Τούρκοι εμμένουν ότι έχει αξία στο σήμερα το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, το οποίο όμως είναι παρωχημένο εκ των πραγμάτων. Και επίσης, υπάρχει κάποια θεωρητική σημασία για το θέμα της παρουσίας των δύο μειονοτήτων στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη…»

΄Όμως τον Δεκέμβριο του 2020 όπως μας ενημερώνει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Olympia.gr (σύνδεσμος ακολουθεί), έλεγε ακριβώς τα αντίθετα:

Α. Συρίγος – «Η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτά είναι απλώς αδιανόητα πράγματα στη σημερινή εποχή. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα ιστορικό κείμενο, έγινε πριν από 97 χρόνια, δεν υπάρχει κανένα νόημα να συζητάμε ένα κείμενο 97 ετών σήμερα. Ειδικά δε αυτές οι συνθήκες οι οποίες καθορίζουν σύνορα, καθορίζουν όρια, θεωρούνται στο διεθνές δίκαιο ιερές. Δεν τις αγγίζεις. Είναι οι μοναδικές συνθήκες που δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν. Γιατί είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων… Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοια θέματα, δείχνει και το τέλος της διαδρομής. Δεν μπορείς να συζητάς για τέτοια θέματα…»

Δέστε εδώ – Σάλος με την «παρωχημένη» Συνθήκη της Λωζάνης και τον Άγγελο Συρίγο
Και εδώ – Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράδοσης: Πώς από «ιερή» η Συνθήκη της Λωζάνης έγινε «παρωχημένη»
Και εδώ – Αγγελος Συρίγος: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση
Επίσης διαβάστε εδώ – Παναγιώτης Παύλος: Σφοδρή κριτική στον Άγγελο Συρίγο για τις δηλώσεις του για την συνθήκη της Λωζάνης

«Ο κύριος καθηγητής εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει ότι η κριτική που του ασκείται γίνεται διότι με την εκφορά του όρου «παρωχημένη» στην συνθήκη της Λωζάνης έστω για την άμυνα των νησιών, ανοίγει κερκόπορτα για συνολική αναθεώρηση της, όπως ακριβώς επιθυμεί η Τουρκία».

( δέστε εδώ απάντηση Α. Συρίγου προς Στ. Κασσελάκη  με πρόλογο της ιστοσελίδας. https://www.olympia.gr/1576259/apopsi/i-apantisi-toy-aggeloy-syrigoy-ston-stefano-kasselaki/ )

Όλων λεχθέντων,  μήπως η απάντηση για τη δήλωση του «Ερμή» Συρίγου να βρίσκεται στο κείμενο της ιστοσελίδας  militaire.gr εδώ;

https://www.militaire.gr/apostratiotikopoiisi-syrigos/

«…. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι η δήλωση θα προκαλέσει λογικά αντιδράσεις. Το βέβαιο είναι ότι προκαλεί πολλά ερωτήματα με κυρίαρχο, γιατί θα πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις με δεδομένες τις τουρκικές θέσεις που περιλαμβάνουν και αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Μοναδική εξήγηση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μας προετοιμάσει για όσα μάλλον ήδη έχει συμφωνήσει και πρέπει μέχρι τον Ιούνιο που θα συναντήσει ο κ.Μητσοτάκης τον κ. Ερντογάν να μας τα έχει «ξεφουρνίσει».

Απάντηση στους  διάφορους «Ερντογανιτσίδες», όμως,   είχε ήδη προνοητικά δώσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλοςστην ομιλία του σε επετειακή εκδήλωση  στις 12.7.2023 με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Πόσοι θα την σεβαστούν θα φανεί σύντομα.  διαβάστε εδώ –

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι η βάση στην οποία στηριζόμαστε. Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε όλοι μαζί. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να κάνει πίσω στην εθνική θέση που αφορά τη συνθήκη της Λωζάνης».

Τέλος για Λωζάνη διαβάστε εδώ «“Παρωχημένη” η δήλωση Συρίγου για την Συνθήκη της Λωζανης – Σε αλλο μήκος κύματος ο Στέλιος Πετσας»

και εδώ –« Γελοιωδέστερη η θέση του Μαξίμου από τις γελοίες δικαιολογίες του Συρίγου και τις “εξυπνάδες” Κασσελάκη»

https://i-epikaira.blogspot.com/2024/01/blog-post_43.html

Φ.16 , δύο κράτη, Οξφόρδη…

Το άρθρο μου στην « Σημερινή» και στην «Ελευθερία» Λονδίνου με τίτλο « Δήλωση Συρίγου για F16 2023, δύο κράτη 2014 (στη Κύπρο), και παρουσία στην Οξφόρδη 2007 βρίσκονται στους συνδέσμους που παραθέτω. Το επαναφέρω  όμως με κάποιες σημειώσεις με κόκκινο.

https://simerini.sigmalive.com/article/2023/1/10/delose-surigou-gia-f16-2023-duo-krate-2014-parousia-sten-oxphorde-2007/   10.1.23

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/119202381443Eleftheria_1147.pdf    19.1.23

Δήλωση Α. Συρίγου για F16 2023

Οι δηλώσεις του Υφ. Παιδείας της Ελλάδας Άγγελου Συρίγου «Μας συμφέρει να πάρει F-16 η Τουρκία» δικαίως  ξεσήκωσαν θύελλα στην Ελλάδα και στην ομογένεια της Αμερικής εφόσον δεν έχασε λεπτό η Τουρκία να τις  κάνει σημαία! Ο Καθηγητής όμως δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει θέση που δημιουργεί ζήτημα για τα εθνικά συμφέροντα…

Έντυ Ζεμενίδης

Οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ υπήρξαν έντονες και άμεσες, με τον κ. ‘Εντυ Ζεμενίδη εκτελεστικό διευθυντή του Hellenic American Leadership Council (HALC)  μιλώντας στο  OPEN να αποκαλεί όχι μόνο  «ανοησίες» τις δηλώσεις του Α. Συρίγου και ότι δεν αντιπροσωπεύουν την θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και  ότι « τέτοια πράγματα ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας». Πρόσθεσε επίσης ότι : «ευτυχώς τον κύριο Συρίγο δεν τον γνωρίζει κανένας στην Ουάσιγκτον, ξέρω ότι δεν εκφράζει την άποψη ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του κυρίου Δένδια».

https://www.protothema.gr/politics/article/1326309/zemenidis-gia-surigo-anoisies-gia-ta-f-16-auta-akougodai-mono-apo-praktores-tis-tourkias/

«Ζεμενίδης για Συρίγο: Ανοησίες όσα είπε για τα F-16, αυτά ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας» 

Για τις δηλώσεις αντιδράσεων παρακολουθείστε εδώ :

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΡΙΓΟΥ – Ζεμενίδης, Ζαμπάς, Φιλιππίδης, Ιγνατίου

Η Φανούλα Αργυρού *Ερευνήτρια/δημοσιογράφος.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

ΓΡΙΑ ΑΛΕΠΟΥ

e-enimerosi

Ένας χρόνος ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού

Χρήστος Μουρτζούκος

ΕΙΡΗΝΗ

e-enimerosi