Άρθρα Ρεπορτάζ

67 χρόνια από το πογκρόμ του Τουρκικού όχλου κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

Το φονικό πογκρόμ ή αποκαλούμενο αλλιώς και «Σεπτεμβριανά», αποτέλεσε την αφετηρία ενός ακόμη ξεριζωμού, αρχής γενομένης ψευδών φημών περί χρηματοδότησης από πλευρά της ελληνικής ομογένειας στον αγώνα των Ελληνοκυπρίων και της ΕΟΚΑ, κατά των Βρετανών.

Κωνσταντινούπολη, 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1955, σαν σήμερα: 67 χρόνια από το φονικό πογκρόμ των Τούρκων κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Με πρόσχημα το Κυπριακό και μετά το άκουσμα της δήθεν εμπρηστικής επίθεσης των Ελλήνων με τοποθέτηση βόμβας στη- φερόμενη ως- οικία του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, χιλιάδες Τούρκοι επιτέθηκαν με μανία στους ‘Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Μετέτρεψαν τις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης σε πεδίο μάχης, λεηλατώντας και πυρπολώντας σπίτια, καταστήματα, σχολεία, βεβηλώνοντας εκκλησίες και νεκροταφεία, βιάζοντας ανηλεώς γυναίκες.

Τραγικός απολογισμός με τεράστιες απώλειες για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, μετά το ρατσιστικό πογκρόμ 

Ο απολογισμός του τουρκικού πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τη νύχτα της 6ης/7ης Σεπτεμβρίου 1955 υπήρξε τραγικός. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως, μετά το πέρας των ανεξέλεγκτων λεηλασιών: 4.000-4.500 ελληνικές επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα καταστράφηκαν. Αυτό επέφερε και δυσάρεστες συνέπειες σε επαγγελματικό επίπεδο, με περίπου 8.000 ομογενείς να χάνουν τη δουλειά τους. 3.500 νοικοκυριά λεηλατήθηκαν, ενώ τα 1.000 εξ αυτών κάηκαν ολοσχερώς, 71 ναοί από τους 80 υπέστησαν σοβαρές ζημιές, δεν έλειπαν και οργανωμένες ομάδες Τούρκων που μανιωδώς και ασεβώς συμπεριφερόμενοι, βανδάλισαν και βεβήλωσαν ελληνικά νεκροταφεία. Έφτασαν μέχρι και στο σημείο να κακοποιήσουν πολλούς Έλληνες. Εκτελέστηκαν 15 έως 37 Έλληνες..

Εξοργιστικό ήταν το γεγονός ότι κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ελεεινή και κατασκευασμένη τουρκική προβοκάτσια…

Ανθελληνικό και ρατσιστικό το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet και οι ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις θέλοντας να υποδαυλίσουν τα ανθελληνικά και αντιπατριαρχικά συμφέροντα, προέβη σε δημοσιεύματα τύπου: «Η Κύπρος είναι τουρκική» και η «Εθνική Ομοσπονδία Τούρκων Φοιτητών». Με ανάληψη του κεντρικού σχεδιασμού από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (τη διαδέχθηκε η σημερινή ΜΙΤ), όντας στο κέντρο την μεθόδευση εξ ολοκλήρου του πογκρόμ του Σεπτεμβρίου 1955, από το τουρκικό κράτος. Μετά από αίτημα για δημόσια καταγγελία, το Πατριαρχείο μπήκε στο στόχαστρο.

Ο κεντρικός σχεδιασμός της εκστρατείας κατόπιν ανάθεσης στον Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα για την έναρξη αγώνος υπέρ της Κύπρου, και μετά από απαίτηση των εθνικιστικών οργανώσεων, ο ίδιος να δεχτεί  με την ιδιότητα του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ασκήθηκαν πειθαρχικά μέτρα εναντίον του «ιεραρχικά υφισταμένου του» Αρχιεπισκόπου Μακαρίου…..! Μετά δε, από την άρνηση του Αθηναγόρα να προσαρμοστεί, υπακούοντας στις απαιτήσεις τους, οι Τούρκοι ανθέλληνες και εθνικιστές, μανιωδώς, έριξαν με μένος τα βέλη τους στον Οικουμενικό θεσμό, με αποτέλεσμα την άδικη απομάκρυνσή του από την Τουρκία.

Βράδυ 6ης Σεπτεμβρίου: Η «νύχτα των Κρυστάλλων»

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον μικρής ισχύος εκρηκτικό μηχανισμό, δεν ήταν μεγάλες, παρά μόνο υπήρξε θραύση τζαμιών. Το γραφείο του συζύγου, Τούρκου προξένου στην ελληνική συμπρωτεύουσα βρισκόταν δίπλα στην προαναφερόμενη οικία. Η έκρυθμη κατάσταση αυτή, θα συνεχιζόταν και μετά τις 02:00 τα ξημερώματα, αν δεν επενέβαιναν οι ερπύστριες των τουρκικών τανκς που κατέβαιναν για να επιβάλλουν την τάξη και να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Κάτω η Ευρώπη!», Τούρκοι πολίτες και στρατιώτες, αστυνομικοί και χωροφύλακες, προχώρησαν σε πλιάτσικο και σε βαρβαρότητες κατά  γυναικών και ιερέων. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν στους Αρμενίους και στους Εβραίους.

Η μελέτη που εκπόνησε ο ιστορικός Σπύρος Βρυώνης. 

Ο Ελληνοαμερικανός Σπύρος Βρυώνης, ήταν 27 ετών όταν ξεκίνησε το πογκρόμ. Σπούδαζε στο Χάρβαρντ τις απαρχές της εμφάνισης των Σελτζούκων Τούρκων στη Μικρά Ασία.

Στο Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών Dumbarton Oaks συζητούνταν έντονα τα γεγονότα της Πόλης. Μεταξύ των διαφόρων μελετητών, το 2005 ο Σπύρος Βρυώνης, ιστορικός σε νεαρή ηλικία, τότε, προέβη στην δήλωση: «επικρατούσε ατμόσφαιρα αδιαφορίας ή και εχθρότητας προς τα θύματα του πογκρόμ». Ο ίδιος κράτησε τα δημοσιεύματα περί πάταξης των ταραχοποιών στοιχείων» που διέδωσαν τα αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας τις πεποιθήσεις των αντίστοιχων κυβερνήσεων στις οποίες ανήκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έρευνα που ξεκίνησε ο νεαρός ιστορικός από τότε, διήρκησε 50 ολόκληρα χρόνια. Η αμερικανική έκδοση του «Μηχανισμού της Καταστροφής» είχε συμπέσει χρονικά με τις έντονες συζητήσεις για την ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Μνημόσυνο 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των προσφύγων του 1922- Τριήμερο επετειακών εκδηλώσεων στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης: Παρατεταμένη ξηρασία, καύσωνας και έντονες βροχοπτώσεις μαστίζουν την Ευρώπη- Στερεύει ο Ρήνος.

Ο Βρυώνης υποστήριζε ότι στην «κληρονομιά του πογκρόμ»  συμπεριλαμβανόταν η ελληνική και εσωτερική κρίση της γειτονικής χώρας αλλά και η πιθανή εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

Μάλιστα, όταν ο ίδιος ερωτήθηκε για το τι ακριβώς εννοούσε με τη φράση: «κληρονομιά του πογκρόμ», επεξήγησε: «Πρόκειται για μια σειρά καταστάσεων που αποτελούν αυτή την κληρονομιά», «Αν προσπαθούσαμε να συνοψίσουμε, θα έλεγα ότι ουσιαστικά, μετά τα Σεπτεμβριανά η κυριαρχία του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας ήρθε πια στην επιφάνεια για τα καλά. Για την ακρίβεια, τον Μάιο του 1960, ένα στρατιωτικό κίνημα ανατρέπει την κυβέρνηση Μεντερές, η οποία και θεωρήθηκε υπεύθυνη για το πογκρόμ του 1955, και το «πλήρωσε» με τρεις απαγχονισμούς: του ίδιου του Μεντερές και δύο υπουργών του. Μέχρι τότε, ο στρατός διοικούσε τη χώρα πιο υπόγεια, από τότε όμως βγήκε στην επιφάνεια και αυτό ισχύει έως σήμερα. Τότε δημιουργήθηκε και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, το οποίο ήταν, και είναι, θεσμικά και ουσιαστικά, το κυβερνητικό όργανο που παίρνει όλες τις αποφάσεις στην Τουρκία. Κι είναι η φωνή των στρατιωτικών», τόνισε ο ιστορικός.

Η κληρονομιά των «Σεπτεμβριανών»

Κληρονομιά των «Σεπτεμβριανών», σύμφωνα με τον Σπύρο Βρυώνη,  ήταν οι απελάσεις του 1964 και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου. «Η απαρχή των παραβιάσεων έγινε την 2η Ιανουαρίου 1964, πριν από τις απελάσεις. Σήμερα φυσικά ξέρουμε τι γίνεται με τον λεγόμενο «ακήρυκτο πόλεμο στο Αιγαίο», όπως είχε φανεί με το τραγικό συμβάν του σμηναγού Ηλιάκη, σημείωσε ο Σπ. Βρυώνης.

Για τις ολέθριες συνέπειες του φονικού πογκρόμ έκανε λόγο σε σχετική ανάρτηση  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

 Σε πρόσφατη ανάρτηση του στο Twitter, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στα 67 χρόνια που πέρασαν από τα «Σεπτεμβριανά». Την μεγάλη απόκλιση απόψεων μεταξύ  Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας: «67 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά», κατά τα οποία ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης έγινε στόχος ενός απρόκλητου και κεντρικά κατευθυνόμενου πογκρόμ, με ολέθριες συνέπειες για τους ομογενείς μας, αλλά και για την κοινωνία της ίδιας της Τουρκίας», τόνισε στην ανάρτηση του ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε επίσης: Ακραία ρητορική Τουρκίας- Μπαράζ προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας.

πηγή 1 

πηγή 2

πηγή 3 

πηγή εικόνων: Google

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Είμαστε Τελικά Ασφαλείς στην Ευρώπη;

Νίκος Χατζόβουλος

Γιώργος Ρούντας: Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει τους πάντες

e-enimerosi

Η Ελλάδα οφείλει να παραπέμψει άμεσα την Ελληνο-Τουρκική διαφορά στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΟΚ-Τουρκίας

e-enimerosi