Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Σε μαζικότερη διαμαρτυρία δίχως προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες κορυφώνεται μία εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Γερμανία από τους αγρότες. Σε αυτήν την εβδομάδα απεργίες πραγματοποίησαν οι γιατροί, οι μηχανοδηγοί οι αρτοποιοί και άλλοι κλάδοι.
Συμπαραστάτες είναι εκτός των προαναφερθέντων οι επαγγελματίες οδηγοί και οι ψαράδες οι οποίοι τώρα απειλούν ακόμη και να μπλοκάρουν πιθανώς τον Έλβα, τον Βέζερ, τον Τζαντ και τον Εμς. Μεγάλα μπλόκα έχουν σημειωθεί σε πόλεις όπως το Αμβούργο, η Κολωνία, η Βρέμη, η Νυρεμβέργη το Μόναχο, την Κάτω Σαξονία. Στην περιοχή του Χάρμπουργκ, οι αγρότες μπλοκάρουν αυτήν τη στιγμή τις κεντρικές αποθήκες της Aldi και της Amazon.
Η κυβέρνηση καλεί τους αγρότες σε συνομιλίες.
Σήμερα θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των συλλόγων των αγροτών. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα εμείνει στην προγραμματισμένη κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων στο πετρέλαιο κίνησης. Οι διαμαρτυρίες, στις οποίες συμμετέχουν ιδιαίτερα μεγάλοι αριθμοί αγροτών, στρέφονται κατά των σχεδιαζόμενων περικοπών των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση. Η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλο μας ρεπορτάζ. Το γεγονός αυτό δεν αρκεί για την Ομοσπονδιακή Ένωση Αγροτών. Τώρα, μια πρόταση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Γεωργίας Cem Özdemir προβλέπει αύξηση της βοήθειας για εκείνες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που μετατρέπουν τους στάβλους τους σε φιλοζωικούς.
Με χιλιάδες τρακτέρ σε κάθε σημείο διαμαρτυρίας οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Από χθες το βράδυ τα τρακτέρ καταφθάνουν στο Βερολίνο, για να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο, με βασικό αίτημα την ακύρωση της απόφασης για την κατάργηση του επιδοτούμενου αγροτικού πετρελαίου.
«Θα αποδεχθούμε την πρόσκληση του κυβερνητικού συνασπισμού, έστω και αν έρχεται πολύ αργά. Ο συμβιβασμός όμως που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι συνεπάγεται τον αργό θάνατο του κλάδου», δήλωσε ο Μάρκους Ντέξλερ, εκπρόσωπος της Βαυαρικής Αγροτικής Ένωσης, αναφερόμενος στην σταδιακή κατάργηση της επιδότησης. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί «καλό συμβιβασμό», και ότι «οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ’ αόριστον»
Ποιες είναι οι άλλες λύσεις για τους αγρότες;
Ένας φόρος για την καλή διαβίωση των ζώων θα μπορούσε να γίνει το επίκεντρο. Αλλά τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό με συγκεκριμένους όρους είναι ασαφές.Σε πολλές φάρμες που μπόρεσαν πρόσφατα να σταθεροποιηθούν μετά από δύσκολες στιγμές, έχει συσσωρευτεί κάποια απογοήτευση εδώ και χρόνια. Στα τέλη του 2019, εκτεταμένες διαμαρτυρίες στράφηκαν ενάντια στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τους κανόνες για τα λιπάσματα, ενώ την ίδια στιγμή υπήρχαν πολλές φθηνές τιμές στα σούπερ μάρκετ. Οι αγρότες ζήτησαν περισσότερο λόγο και εκτίμηση για τη δουλειά τους. Η πίεση της αγοράς από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι γενικά υψηλή.
Τι επιδοτήσεις υπάρχουν για τους αγρότες;
- Οι επιχορηγήσεις αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 45% του εισοδήματος, όπως αναφέρεται στην Έκθεση Αγροτικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για το 2023 με βάση τα στοιχεία για το 2021/22
- Για τις μεγάλες εταιρείες στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας σχεδόν το 50%ό. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχεται από άμεσες πληρωμές από τη γεωργική χρηματοδότηση της ΕΕ, οι οποίες συνδέονται επίσης με περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
- Τα δισεκατομμύρια από τις Βρυξέλλες, προορίζονται για την εξασφάλιση των προμηθειών τροφίμων και τη διατήρηση των τοπίων και των αγροτικών περιοχών στο σύνολό τους.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.
Αρχική εικόνα: dpa