Άρθρα Ρεπορτάζ

Η επίδραση των πυρκαγιών στην βιοποικιλότητα (Μέρος 3ο)

βιοποικιλότητα

Γράφει ο *Παύλος Κωνσταντινίδης

Το 1ο μέρος 

Το 2ο μέρος 

Το 4ο μέρος

Επίδραση της φωτιάς στα θηλαστικά που φωλιάζουν κάτω από το έδαφος

Οι δασικές πυρκαγιές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα θηλαστικά που ζουν και φωλιάζουν κάτω από το έδαφος, όπως οι αλεπούδες, οι λαγοί, οι σκαντζόχοιροι και διάφορα τρωκτικά. Οι επιδράσεις αυτές μπορεί να είναι άμεσες και έμμεσες και εξαρτώνται από τη διάρκεια και την ένταση της φωτιάς, καθώς και από τη διάρκεια αποκατάστασης του οικοσυστήματος.

1. Άμεσες Επιπτώσεις: Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι φλόγες μπορούν να οδηγήσουν σε άμεσες απώλειες θηλαστικών, ειδικά αν δεν έχουν αρκετό χρόνο να καταφύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Ορισμένα μικρότερα θηλαστικά ενδέχεται να μην προλάβουν να εγκαταλείψουν τις φωλιές τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

2. Αλλαγές στο Οικοσύστημα: Μετά την πυρκαγιά, οι συνθήκες του εδάφους και η βλάστηση αλλάζουν δραστικά. Τα θηλαστικά που εξαρτώνται από συγκεκριμένα φυτά για τροφή και καταφύγιο μπορεί να βρουν δυσκολίες στην επιβίωση. Η απογύμνωση του εδάφους από τη βλάστηση επηρεάζει επίσης την κάλυψη των φωλιών τους, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στους θηρευτές.

3. Ανάκτηση και Αναπαραγωγή: Μετά από πυρκαγιά, οι κοινότητες των θηλαστικών ενδέχεται να υποστούν μείωση του πληθυσμού. Ωστόσο, ορισμένα είδη έχουν εξελιχθεί με στρατηγικές που τους επιτρέπουν να ανακάμπτουν. Τα θηλαστικά μπορεί να επανεγκατασταθούν από γειτονικές άθικτες περιοχές και με την αναγέννηση της βλάστησης, μπορούν να ανακτήσουν τους πληθυσμούς τους εντός μερικών ετών.

4. Στρατηγικές Επιβίωσης: Πολλά θηλαστικά που ζουν κάτω από το έδαφος έχουν αναπτύξει μηχανισμούς επιβίωσης, όπως η δημιουργία υπόγειων φωλιών που είναι λιγότερο επιρρεπείς στις επιδράσεις της φωτιάς. Αυτές οι φωλιές παρέχουν προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους θηρευτές.

5. Μακροπρόθεσμες Επιδράσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επανάληψη των πυρκαγιών μπορεί να επηρεάσει την βιοποικιλότητα των θηλαστικών, με ορισμένα είδη να μην ανακάμπτουν και να μειώνονται ή να εξαφανίζονται από περιοχές που έχουν υποστεί πολλές πυρκαγιές.

Συνολικά, η φωτιά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα θηλαστικά που φωλιάζουν κάτω από το έδαφος, αλλά η προσαρμοστικότητα και οι στρατηγικές επιβίωσης τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση των πληθυσμών τους μετά την καταστροφή.

Η Επίδραση της Φωτιάς στα Πουλιά

Η φωτιά επηρεάζει τα πουλιά με διάφορους τρόπους, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα:

1. Άμεσες Επιπτώσεις: Πολλά πουλιά που φωλιάζουν ή αναπαράγονται σε δέντρα ή σε πυκνές βλάστησες μπορεί να εκτεθούν σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι φλόγες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλειες πληθυσμού, ειδικά αν οι φωλιές τους βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια.
2. Αλλαγές Βιότοπου: Μετά την πυρκαγιά, οι βλάστηση και οι οικολογικές συνθήκες αλλάζουν δραστικά. Τα πουλιά που εξαρτώνται από συγκεκριμένα είδη φυτών για τροφή και καταφύγιο μπορεί να βρουν δυσκολίες στην επιβίωση. Ορισμένα είδη πουλιών, ωστόσο, εκμεταλλεύονται τις ανοιχτές περιοχές για να αναζητήσουν τροφή.
3. Αναπαραγωγή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φωτιά μπορεί να ευνοήσει την αναπαραγωγή ορισμένων ειδών πουλιών, καθώς οι νέες βλαστήσεις παρέχουν τροφή και καταφύγιο. Για παράδειγμα, ορισμένα είδη πουλιών μπορεί να προτιμούν να φωλιάζουν σε καμένες περιοχές όπου η βλάστηση έχει αναγεννηθεί.
4. Μετακίνηση και Αναδόμηση: Πολλά πουλιά μπορεί να μεταναστεύσουν σε γειτονικές περιοχές μετά από μια πυρκαγιά, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες. Ορισμένα είδη είναι ικανά να επανέλθουν γρήγορα στις καμένες περιοχές, καθώς η αναγέννηση της βλάστησης προσφέρει νέο βιότοπο.

Συμπέρασμα

Συνολικά, οι δασικές πυρκαγιές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς πουλιών και θηλαστικών. Ενώ ορισμένα είδη μπορεί να υποφέρουν άμεσα από τις καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς, άλλα μπορούν να επωφεληθούν από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο οικοσύστημα. Η αντοχή και η προσαρμοστικότητα των ειδών παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητά τους να επιβιώσουν και να ανακάμψουν μετά από μια πυρκαγιά.

*Ο Παύλος Κωνσταντινίδης είναι συγγραφέας

Βιογραφικό Παύλου Κωνσταντινίδη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1949. Τελείωσε το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ το 1973 και στη συνέχεια πραγματοποίησε το διδακτορικό του στη φυτοκοινωνιολογία και στην οικολογία των δασικών πυρκαγιών στην ίδια σχολή.

Για 30 χρόνια περίπου εργάσθηκε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2016. Παράλληλα με τις εκατοντάδες εργασίες που δημοσίευσε, στον ελεύθερο χρόνο του έγραφε μικρές καθημερινές ιστορίες, από αυτές που αντιλαμβανότανε στο περιβάλλον του.

Ως συνταξιούχος συνέχισε τη συγγραφή των μικρών ιστοριών, μερικές από τις οποίες έχει
αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

156 + 1 «μαχαιριές» στη Δημοκρατία!

e-enimerosi

Όταν η διαφθορά σκοτώνει: Τέσσερις τραγωδίες που συγκλόνισαν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

e-enimerosi

Νέα Έκθεση: Αποκαθιστώντας την κυριαρχία των κρατών μελών στην ΕΕ

e-enimerosi