Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος
Την περασμένη Τρίτη 26 Νοεμβρίου η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Άνκγελα Μέρκελ παρουσίασε την αυτοβιογραφία της ταυτόχρονα σε 30 χώρες, τίτλος του βιβλίου ”Ελευθερία” από τις εκδόσεις Kiepenheuer&Witsch Verlag. Στο βιβλίο της υπόσχεται «μια μοναδική εικόνα της εσωτερικής λειτουργίας της εξουσίας» και «μια αποφασιστική έκκληση για ελευθερία». Σε αυτό αφιερώνει 35 από τις 736 σελίδες στην ελληνική οικονομική κρίση.
Σε αυτές τις τριάντα πέντε σελίδες που αφιερώνει στην Ελλάδα κάνει αναφορές στους τρεις Έλληνες πρωθυπουργούς που συνεργάστηκε κατά την δεκαεξάχρονη θητείας της στην Καγκελαρία, αλλά έχει αναφορές και στον Μίκη Θεοδωράκη.
Η γυναίκα αλλά και η πολιτικός Μέρκελ – Δυο διαφορετικά πρόσωπα
Υπάρχει μια πολιτικός, αλλά και μια Ανατολικογερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ. Στα απομνημονεύματά της, αναφέρεται στα αποσπάσματα και το μεγάλωμά της στη ΛΔΓ, τα οποία είναι και τα πιο θεαματικά, γιατί αποτελούν ένδειξη μιας νέας αυτοπεποίθησης της Ανατολικής Γερμανίας στο πρόσωπο θα λέγαμε της πρώην Καγκελαρίου.
Αυτή η πολιτικός έχει δύο πρόσωπα. Ένα της Ανατολικογερμανής καθημερινής γυναίκας και ένα της πολιτικού. Και τα δύο έχουν περίπου την ίδια ηλικία. Η συμμετρία, η απόλυτη επιθυμία για ισορροπία, είναι καθοριστική σε αυτή τη ζωή. Ίσως και το πιο κρίσιμο πράγμα. Αν χαθεί, τότε εκ των υστέρων ανακηρύσσεται νεανικό αμάρτημα. Αναφέρει σε ένα απόσπασμα από τα νεανικά της χρόνια: «Τα ξημερώματα καθόμουν σε μια βάρκα με μια φίλη που είχαμε καταναλώσει πολύ ουίσκι κεράσι. Ξαφνικά ο φίλος σηκώθηκε όρθιος χωρίς καμία προειδοποίηση και η βάρκα άρχισε να κουνιέται. Έπεσα στο νερό».
Μεγάλα μέρη του βιβλίου της διαβάζονται σαν αντιγραφή και ΄΄επικόλληση΄΄ από ημερολόγιο. Τι σημαίνει αυτό για τον τύπο της Καγκελαρίου, της πολιτικού Μέρκελ που εκφράζει στο βιβλίο της!!!
Οι αναμνήσεις της Άνγκελα Μέρκελ μπορούν να διαβαστούν με πολιτικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, η εικόνα της Καγκελαρίου βρίσκεται στο προσκήνιο με ερωτήματα όπως ποιο ήταν το υπόβαθρο για τις σημαντικές αποφάσεις της.
Κοιτάζοντας στο παρελθόν:
- Το 2011 (έξοδος από την πυρηνική ενέργεια)
- Το 2013 (σχεδιασμός Nord Stream 2)
- Το 2014 (κατοχή της Κριμαίας)
- Το 2015 (προσφυγική κρίση)
Κάποιοι θα προτιμούσαν να είχε ενεργήσει διαφορετικά.
Η ελληνική κρίση, οι Έλληνες πρωθυπουργοί και ο Μίκης Θεοδωράκης
Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα, κυρίως στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κάνει η Άνγκελα Μέρκελ. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας, στον ρόλο της χώρας στη μεταναστευτική κρίση και στην Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ανασύρει και περιστατικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν ένωνε την φωνή της με τον κόσμο που ζητούσε την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη από τη δικτατορία.
«Καθώς η μητέρα μου γνώριζε ελληνικά, με βοήθησε να ζητήσω με επιστολή στα ελληνικά την απελευθέρωσή του. Ένα πρωί μου είπε μια φίλη: Ο Μίκης μας πρόδωσε. “Τι συνέβη;” Ρώτησα. Απάντησε: Είναι ελεύθερος, αυτό θέλαμε, αλλά… “Αλλά;” Δεν ήρθε σε εμάς, πήγε στην Δύση», γράφει η Μέρκελ.
Σύμφωνα με την αφήγηση της Μέρκελ, ο Παπανδρέου ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να καταθέσει προτάσεις περιορισμού του ελλείμματος. «Βρήκα την αντίδρασή του αδιανόητη. Από τη μία πλευρά υπήρχε μεγάλη πίεση να γίνει κάτι και από την άλλη φαινόταν σαν να είχε όλο τον χρόνο του κόσμου», γράφει χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην 23 Απριλίου 2010, όταν ανακοινώθηκε ότι το ελληνικό έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 15%. «Τότε, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου δεν βρισκόταν στην πρωτεύουσα Αθήνα, αλλά στο μικρό νησί Καστελλόριζο κοντά στις τουρκικές ακτές. Επρόκειτο να κάνει δημόσια δήλωση για την κατάσταση στη χώρα του. Με λαμπερή λιακάδα, με φόντο το γραφικό λιμανάκι, ανακοίνωσε ότι πλέον θα υποβάλει αίτημα για βοήθεια στο Eurogroup και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προετοίμασε τους πολίτες του για μια δύσκολη στιγμή, μίλησε για μια νέα οδύσσεια», αναφέρει.
Στην συνέχεια, ανέλαβε μια μεταβατική κυβέρνηση στις εκλογές του Ιουνίου 2012, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, προσθέτει η Άνγκελα Μέρκελ. Για τον πρώην πρωθυπουργό αναφέρει ότι «δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονταν με το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης» και ακολούθησε η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.
«Μου είχε κάνει συμπαθητική εντύπωση» ο Αλέξης Τσίπρας
Αναφερόμενη στην πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην καγκελαρία στις 23 Μαρτίου 2015, η Άνγκελα Μέρκελ ομολογεί ότι την περίμενε με περιέργεια και μεγάλο ενδιαφέρον, για να γνωρίσει καλύτερα την προσωπικότητα του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού που ήταν κατά 20 χρόνια νεότερός της.
Σε διαφορετικό τόνο, η κυρία Μέρκελ περιγράφει ως θαρραλέα και αποφασιστική την δράση του Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, για την ονομασία του βόρειου γείτονα, με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Πολλοί σε Ελλάδα και Γερμανία ο καθένας για τους δικούς του λόγους, διαφωνούν με την οπτική της Μέρκελ στα γεγονότα. Στην Γερμανία την κατακρίνουν για τις πολιτικές της επιλογές από την μια και από την άλλη θεωρούν αδιάφορο τις αναφορές στην προσωπική της ζωή, την καθημερινή γυναίκα Μέρκελ.
Στην Ελλάδα υπάρχουν διαφορετικές οπτικές στις πολιτικές τις αποφάσεις, ανάλογα από ποια πλευρά το βλέπει κανείς. Αλλιώς κρίνουν στην Ν.Δ, αλλιώς στο ΠΑΣΟΚ και αλλιώς στον Σύριζα.
Από πολιτικής άποψης ανάγνωση, σίγουρα κάποιος το βρίσκει ενδιαφέρον, για να αντιληφθεί στο μέτρο του δυνατού πως πάρθηκαν οι κρίσιμες αποφάσεις των πολιτικών ηγετών την περίοδο της κρίσης χρέους στην Ελλάδα αλλά και του μεταναστευτικού προβλήματος. Δύο πολύ σημαντικά ζητήματα και αν προσθέσουμε και την συμφωνία των Πρεσπών, τότε σε κάποιο βαθμό μπορούμε να κρίνουμε και το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.