Άρθρα Ρεπορτάζ

“Η οικονομική ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο και οι εθνικές προκλήσεις: Η περίπτωση του χαμηλού ΑΕΠ και η γειτνίαση με την Τουρκία”

Γράφει ο *Βασίλης Ρόκος

 

Το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση βίωσε γενικά αύξηση του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε πλειονότητα των περιφερειών της. Ωστόσο, σε 11 περιφέρειες σημειώθηκε μείωση του ΑΕΠ, δημιουργώντας ανησυχίες και προκαλώντας ανάγκη για περαιτέρω ανάλυση.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα είναι η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο, όπου καταγράφεται το τρίτο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη. Αυτό το φαινόμενο επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή και δημιουργεί διάφορες προκλήσεις, ιδίως όταν λαμβάνεται υπόψη η γειτνίαση με την Τουρκία.

Η οικονομική υστέρηση στο Βόρειο Αιγαίο μπορεί να αποτελέσει πηγή ανησυχίας και οφείλει να αναγκάσει τις εθνικές αρχές να εξετάσουν προσεκτικά την κατάσταση και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, μείωση των επενδύσεων και γενικότερα να επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής.

Η γειτνίαση με την Τουρκία αυξάνει τη σημασία του θέματος, καθώς οι οικονομικές και εθνικές διαφορές μεταξύ των περιοχών (βλ ΑΟΖ) μπορεί να ενισχύσουν ανταγωνιστικές δυνάμεις και να επιδεινώσουν τις διεθνείς σχέσεις.

Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, τη διαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες, την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, καθώς και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών, του επιχειρηματικού τομέα και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας στην περιοχή.

Τέλος, η ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της διακυβέρνησης είναι επίσης κρίσιμη, προκειμένου να δημιουργηθούν ισότιμες ευκαιρίες για όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Με συντονισμένες προσπάθειες και βιώσιμες πολιτικές, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο και να δημιουργηθεί ένα πιο ευημερούν περιβάλλον για όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Η έκκληση για στενότερη συνεργασία και άμεση δράση από την κυβέρνηση αναδεικνύει τη σοβαρότητα του ζητήματος και την επείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Βόρειο Αιγαίο.

Η συνεργασία μεταξύ των δημόσιων αρχών, των τοπικών φορέων, του επιχειρηματικού τομέα και της κοινωνίας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη συνολικών και αποτελεσματικών λύσεων. Η δράση πρέπει να είναι συντονισμένη και ολοκληρωμένη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της περιοχής.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη σε αυτήν την προσπάθεια, λαμβάνοντας γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα για την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της περιοχής.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ζητάει από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την αναστολή της οικονομικής ύφεσης στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτά τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στην περιοχή με επιδοτήσεις και κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε τοπικά έργα και δραστηριότητες.

2. Προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για την αύξηση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και την προώθηση της απασχόλησης.

3. Ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών που θα ενισχύσουν τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

4. Ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με προγράμματα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ κάνει έκκληση στην κυβέρνηση για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας στο Βόρειο Αιγαίο για οικονομικούς αλλά και εθνικούς λόγους καθώς τα νησιά ερημώνουν.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Κοσσυφοπέδιο: Η τραγική προσωπικότητα της κ. Μπακογιάννη και η Ελληνική Κυβέρνηση ως θεματοφύλακας της μεγάλης Αλβανίας, και της “κοσοβοποίησης” της Θράκης και της Κύπρου

e-enimerosi

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi