Άρθρα ΡεπορτάζΔιασπορά

”Μαχαιριά” στον ελληνισμό του Μονάχου. – Κλείνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης <<Πυθαγόρας>>.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Κραυγή αγωνίας από τους γονείς των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου του Μονάχου, καθώς παρόλο τις κινητοποιήσεις που είχαν κάνει για να αποφευχθεί το κλείσιμο του σχολείου, τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό και έτσι από την επόμενη σχολική χρονιά οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου θα πρέπει να μεταφερθούν στο 1ο και στο 4ο Δημοτικό σχολείο της πόλης.

Με επιστολή τους, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και των περιχώρων την 12η Δεκεμβρίου του 2022 με τίτλο ”Επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμό του και αφομοίωση των μαθητών από τα υπόλοιπα σχολεία” οι γονείς του δημοτικού σχολείου του Μονάχου καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αναιρέσει την λανθασμένη απόφασή του γιά να αποφευχθεί το κλείσιμο του σχολείου. Τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό και έτσι χθες (την 12η Ιουλίου του 2023) έλαβαν ενημέρωση από την διεύθυνση του σχολείου πώς από την επόμενη σχολική χρονιά οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου θα πρέπει να μεταφερθούν στο 1ο και στο 4ο Δημοτικό σχολείο της πόλης.

Με πικρία όπως αναφέρουν οι ίδιοι, δεν εύρισκαν ανταπόκριση τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από το συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης (Σ.Γ.Ε.) του Μονάχου. Παρότι έχουν γίνει συζητήσεις για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στο Μόναχο, εκφράζουν τα παράπονά τους διότι πολλές φορές ενημερώνονταν μετά το πέρας των εξελίξεων.

Έντονη είναι και η δυσαρέσκειά τους καθώς πληροφορήθηκαν πως το έγγραφο της Πρεσβείας του Βερολίνου έδινε ουσιαστικά πολιτικές κατευθύνσεις για να υλοποιηθεί η συγχώνευση του σχολείου στο 1ο Δημοτικό και στο 4ο Δημοτικό σχολείο του Μονάχου. Στο συγκεκριμένο έγγραφο όπως αναφέρονται οι ίδιοι παρουσιάζεται ως δεδομένο ότι μετακίνηση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί στα εν λόγω σχολεία.

Παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι ίδιοι με ενέργειές τους για να καταφέρουν να διατηρηθεί το σχολείο σε λειτουργία φαίνεται πως τελικά δεν κατέστη εφικτό. Επίσης κάνουν ιδιαίτερη μνεία στα οικονομικά του σχολείου καθώς οι ίδιοι δεν γνωρίζουν το ποσό της χρηματοδότησης από το Βαυαρικό κράτος, κάνουν αναφορά πως δίνεται από το κρατίδιο της Βαυαρίας επιχορήγηση ενοικίου σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξεως έως και του 70% και έτσι οι απορίες τους είναι πολλές, διότι αν με αυτό το ποσό δεν μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο τότε τι πραγματικά συμβαίνει?

Όπως οι ίδιοι τονίζουν δεν είναι άμοιροι ευθυνών η αναπληρώτρια συντονίστρια και ο πρόξενος, καθώς όπως αναφέρουν υπάρχουν δύο έγγραφα από την πρεσβεία στις 5.12.2022 και στις 7.12.2022 από το συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης του Μονάχου και του προξενείου και δεν γνωρίζει κανείς τι γράφουν αυτά τα έγγραφα και σε ποιο βαθμό τεκμαίρονται.

Υπάρχει προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση πως υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά στο σχολείο έτσι ώστε με την πρόφαση αυτή να προβούν στο κλείσιμο της σχολικής μονάδας. Τον Μάρτιο του 2022 είχε γίνει προσπάθεια από τους γονείς των μαθητών για συλλογή υπογραφών, σε αυτή την προσπάθεια των γονέων ανταποκρίθηκαν περίπου 600 άνθρωποι οι οποίοι θέλησαν να βοηθήσουν τα παιδιά της περιοχής έτσι ούτως ώστε να διατηρηθεί σε λειτουργία το σχολείο της πόλης.

Το θέμα της ομογένειας και της ύπαρξης των Ελλήνων, των παιδιών, αν μη τι άλλο πρέπει να ενδυναμώνεται με την ελληνική μόρφωση στα παιδιά, σε περίπτωση που κλείσει το σχολείο θα πρέπει να κάνουν 7 και 8 χιλιόμετρα για να μεταβούν στα αντίστοιχα δημοτικά 1ο και 4ο. Ήδη κάποια παιδιά μετακινούνται τρία και τέσσερα χιλιόμετρα για να μεταβούν στο συγκεκριμένο σχολείο, έτσι θα αυξηθεί η απόσταση. Εδώ υπάρχει ο φόβος ότι πολλοί μαθητές λόγω αυτής της απόστασης τελικά θα αφήσουν το ελληνικό σχολείο, την ελληνόγλωσση μόρφωση και θα μεταγραφούν αποκλειστικά στα γερμανικά σχολεία με αποτέλεσμα να χάσει ο Ελληνισμός την ευκαιρία να δώσει στα ελληνόπουλα την μάθηση της ελληνικής γλώσσας και την Ελληνική μόρφωση.

Οι γονείς μιλούν για διαχρονική απαξίωση και πως η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, οι ίδιοι όπως αναφέρουν κάνουν ότι μπορούν για να διατηρηθούν οι τέσσερις σχολικές μονάδες στην πόλη. Οι ίδιοι τονίζουν, ίσως η πόλη του Μονάχου να είναι και ένα παράδειγμα πλήρους δομής της εκπαίδευσης (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο).

Ευχής έργον θα ήταν να αποτραπεί το κλείσιμο της σχολικής μονάδας να αναιρεθεί αυτή η απόφαση και τα παιδιά του 2ου Δημοτικού να παραμείνουν στην σχολική μονάδα>>.

ΥΓ: Εμείς έχουμε προβεί σε ερώτηση στο προξενείο του Μονάχου και στο Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα και αναμένουμε απάντηση για τον λόγο που κλείνει η σχολική μονάδα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας για το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού σχολείου «Πυθαγόρας».

Επίσης και σε δικιά της ανακοίνωση προέβη η προεδρία της Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας προς τον κ. Πιερρακάκη, όπου καταδικάζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και επίσης συμπαρίσταται στους γονείς των μαθητών για την προσπάθεια πού έκαναν να διατηρηθεί το σχολείο σε λειτουργία. Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, είμαστε κοντά στους γονείς των μαθητών και συμμετείχαν στο δίκαιο αγώνα τους για τη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου, νιώθουμε την θλίψη όπως αναφέρουν, για τη ματαίωσή τους από τη εξέλιξη αυτή. Όπως οι ίδιοι τονίζουν το κρατίδιο της Βαυαρίας επιχορηγεί τα σχολεία της πόλης και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στο κλείσιμο της σχολικής μονάδας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Βαυαρίας.

Αγαπητά μέλη της Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας.

Η Ε.Λ.Μ.Ε Βαυαρίας καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμο ενός ακόμη ελληνικού Δημοτικού στη Βαυαρία, του 2 ου Δημοτικού «Πυθαγόρας» στο Μόναχο, ενός σχολείου 100 μαθητών. Εκφράζουμε τη λύπη και την αγανάκτησή μας για αυτή την απόφαση, καθώς δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και οράματος για τη διατήρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Ήμασταν κοντά στους γονείς των μαθητών του «Πυθαγόρα» και συμμετείχαμε στον δίκαιο αγώνα τους για τη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου των παιδιών τους. Νιώθουμε και μεις μέσα μας τη θλίψη τους και τη ματαίωσή τους από τη εξέλιξη αυτή. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαυαρίας, που τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια επιχορηγούνται από την Βαυαρική Κυβέρνηση δε χωρά καμιά δικαιολογία για κλείσιμο σχολείων, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέρος στον κόσμο που θα κλείσουν τα σχολεία του. Ασφαλώς, βέβαια, για μας ως εκπαιδευτικούς, τα κριτήρια ύπαρξης και διατήρησης ενός σχολείου δεν μπορεί να είναι ποτέ μόνο οικονομικά. Εμείς ως εκπαιδευτικοί, που εργαζόμαστε στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, θα θέλαμε από την Ελληνική Πολιτεία να έχει όραμα και μακρόπνοο σχέδιο για τα ελληνόπουλα του εξωτερικού.

Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από αυτή την εξέλιξη.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας

ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική συμμαχία μέσω της βουλευτού Μερόπη Τζούφη κάνοντας λόγο για ”αδικαιολόγητη απόφαση” του Υπουργείου Παιδείας σε βαρών των μαθητών και των μαθητριών της Ελληνικής διασποράς στο Μόναχο της Γερμανίας.

<<Να μην κλείσει το 2ο δημοτικό σχολείο «Πυθαγόρας» στο Μόναχο ζητά η Μερόπη Τζούφη, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη απόφαση του υπουργείου Παιδείας σε βάρος των μαθητών και των μαθητριών της ελληνικής διασποράς στη Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάθεσε τις επιστολές της ΕΛΜΕ Βαυαρίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου ως νέα αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας, τονίζοντας πως πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που αποδιοργανώνει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Παράλληλα υπενθυμίζει πως το θέμα έχει τεθεί στη Βουλή ήδη από τον Ιανουάριο του 2023 με ερώτηση προς την πρώην υπουργό Νίκη Κεραμέως 1. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου.

Ως αποτέλεσμα, οι μαθήτριες και οι μαθητές του «Πυθαγόρα» θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλα ελληνικά σχολεία της πόλης, διανύοντας περισσότερα από 15 χλμ. την ημέρα. Πρακτικά, το υπουργείο Παιδείας ωθεί τα παιδιά να γραφτούν σε γερμανικά σχολεία που βρίσκονται πιο κοντά στα σπίτια τους, απομακρύνοντάς τα από το προσφερόμενο ελληνικό πρόγραμμα σπουδών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η απαξίωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό έχει υπονομευτεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, «το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ΝΔ για τους ομογενείς εξαντλείται στις εκλογές και στη ψήφο των αποδήμων. Όταν πρόκειται για την εκπαίδευση των μαθητριών και των μαθητών, κλείνει σχολεία και στέλνει εκπαιδευτικούς στο μέσο της χρονιάς».

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Θέμα: «Να παραμείνει ανοιχτό το 2 ο Δημοτικό Σχολείο «ο Πυθαγόρας» στο Μόναχο»

Η βουλευτής Μερόπη Τζούφη καταθέτει δημοσίευμα του alfavita.gr ως αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελληνική Κυβέρνηση κλείνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο «ο Πυθαγόρας» στο Μόναχο.

Υπάρχουν, μάλιστα, δημοσιευμένες επιστολές της ΕΛΜΕ Βαυαρίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου και Περιχώρων, στις οποίες γίνεται λόγος για ακατανόητη απόφαση, ειδικά από τη στιγμή που το εν λόγω σχολείο, όπως όλα τα αντίστοιχα της περιοχής αυτής, χρηματοδοτείται από τη Βαυαρική Κυβέρνηση. Με την κατάθεση της αναφοράς, η βουλευτής Ιωαννίνων ζητά να συνεχιστεί η λειτουργία του εν λόγω σχολείου, το οποίο εξυπηρετούσε εκπαιδευτικές ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής του Μονάχου, καθώς η ελληνόγλωσση εκπαίδευση είναι βαρύνουσας σημασίας για την ομογένεια.

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2023
Η καταθέτουσα βουλευτής

Τζούφη Μερόπη.

Επίσης, ερωτήματα τίθενται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.–Κίνημα Αλλαγής για τους λόγους που κλείνει το 2ο Δημοτικό σχολείο.

Το ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην Γερμανία καθώς όπως αναφέρει λαμβάνει και ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις. Εκεί όπου η ελληνική κοινότητα στη Γερμανία έχει μεγάλη παρουσία με πάνω από 400.000 μέλη, το ότι κλείνει το 2ο Δημοτικό σχολείο, όταν όπως αναφέρει η βιωσιμότητα του είναι δεδομένη, δημιουργεί ερωτήματα για τους λόγους που πάρθηκε αυτή η απόφαση.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό δεν πρέπει να συρρικνωθεί, αντίθετα θα πρέπει να ενισχυθεί και θα πρέπει να καλλιεργηθεί το μορφωτικό αγαθό και το πολιτισμικό φορτίο-ταυτότητα της μητέρας πατρίδας. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ που διαμορφώνεται, έχει ιδιαίτερη σημασία η διασύνδεση με τον ελληνισμό εκτός συνόρων και δεν θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη όπως αναφέρει, η πολιτική συρρίκνωση των δομών της εκπαίδευσης εκεί όπου στις πόλεις του εξωτερικού χτυπά δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Γιατί κλείνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο του Μονάχου;

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής

<<Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό ήταν πάντα υπόθεση εθνική με κυρίαρχη σημασία. Η παρουσία της και η στήριξή της αποτελεί μία πολιτική με ιδιαίτερη βαρύτητα και ταυτόχρονα μία μεγάλη πρόκληση στην σημερινή εποχή.  Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση ιδιαίτερα στη Γερμανία λαμβάνει και ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις, εκεί όπου  η ελληνική κοινότητα έχει μεγάλη και ιστορική παρουσία.

Το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «ο Πυθαγόρας» του Μονάχου – όταν μάλιστα η βιωσιμότητά του είναι δεδομένη με τους πάνω από 100 μαθητές /τριες που εκπαιδεύει – αποτελεί μια ανεξήγητη επιλογή. Μια επιλογή που προκαλεί ερωτήματα, αφού παράλληλα υπάρχει και σχετική επιχορήγηση από τη Βαυαρική κυβέρνηση.

Θεωρούμε ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί. Να λειτουργεί με τέτοιους όρους, ώστε να διασφαλίζει τη γενικότερη παιδεία των μαθητών αλλά και των επιλογών των οικογενειών τους, που επιθυμούν να καλλιεργήσουν το μορφωτικό αγαθό και το πολιτισμικό φορτίο της πατρίδας. Επιπρόσθετα αλλά  με κυρίαρχο πρόσημο, να δρα ως παράγοντας που θα ενισχύει τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας που – και ως μία λιγότερο διαδεδομένη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – αποτελεί και ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο.

Σε μια νέα πραγματικότητα στην οποία διαμορφώνονται συνθήκες πιο ουσιαστικής διασύνδεσης με τον ελληνισμό εκτός συνόρων, σε μια εποχή στην οποία η πρόκληση των καιρών είναι η ενίσχυση του αξιακού φορτίου της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας και η ενίσχυσή της και στο γλωσσικό πεδίο, είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη ως επιλογή και ως πολιτική η συρρίκνωση των δομών εκπαίδευσης εκεί όπου χτυπά πιο δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού.

Ελληνική Λύση.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση για το πρόβλημα της στέγασης του σχολείου, όπως ο ίδιος αναφέρει έχει τεθεί το ερώτημα τον Μάρτιο του 2023 για το πρόβλημα της στέγασης του ελληνικού Δημοτικού μιας και το κτίριο χρηματοδοτείται από το γερμανικό κρατίδιο. Στην ερώτησή του αναφέρεται αν ο υπουργός να εξυπηρετήσει τους Έλληνες μαθητές και την Ελληνική διασπορά ή το Γερμανικό κράτος.

Κύριε Υπουργέ,
<<Ανάστατη η εκπαιδευτική κοινότητα του Μονάχου – γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί – κατόπιν της απόφασης του Υπουργείου, για συστέγαση/συγχώνευση του Δ. Σ. Πυθαγόρα με το 1ο και 4ο Δ. Σ. Μονάχου. Παρά τις πολύμηνες προσπάθειες και εύλογες αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων, η Ελληνική Πολιτεία, έλαβε την ανάλγητη απόφαση για το κλείσιμο του Δ. Σ. Πυθαγόρας, το 2ο κλείσιμο σχολείου στο Μόναχο μέσα σε 5 έτη, χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς των αποδήμων Ελλήνων και με την έωλη δικαιολογία της αύξησης ενοικίου, η οποία είναι
σύμφωνα με τους ως άνω καθ΄ όλα νόμιμη. Η έλλειψη ανταπόκρισης του Υπουργείου στα αιτήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα που ταλανίζει τα σχολεία του Μονάχου και ταλαιπωρεί τους γονείς και μαθητές και η απόφαση αυτή, υπήρξε, σύμφωνα με τους ίδιους, μια περαιτέρω ταφόπλακα σε ένα ακόμη σχολείο του Μονάχου. Οι δε αναπάντητες – δύο (2) τον αριθμό – Ερωτήσεις μας στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η πρώτη εξ αυτών με Αρ. Πρωτ. 4093 στις
22.03.2023 με θέμα: «Άκρως προβληματική η πρόθεση μεταφοράς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πυθαγόρας Μονάχου Γερμανίας και η συστέγασή του με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου» και η αντίστοιχη επερώτηση λόγω της μη απάντησης της πρώτης (Αρ. Πρωτ. 1426 στις 15.12.2022) με θέμα: «Αναπάντητη ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 4093 στις 22.03.2022) και επείγουσα ανάγκη ανάκλησης της απόφασης συστέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πυθαγόρας Μονάχου», υποδηλώνουν, κατ’ αυτούς, την αδιαφορία για τον εύλογο προβληματισμό των γονέων περί μεγάλης διαρροής Ελλήνων μαθητών στα
πλησιέστερα της κατοικίας τους γερμανικά σχολεία και ότι άφησαν παγερά αδιάφορο το Υπουργείο, καθώς δεν απάντησε, ως όφειλε, στις εκκλήσεις τους – ούτε καν στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, ως όφειλε, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής – στις ανησυχίες και στις δικαιολογημένες ενστάσεις τους, τις προτάσεις και τα επιχειρήματά τους. Και τελικά, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, με Ανακοίνωση στις 12.07.2023, ενημερώνονται για το κλείσιμο του σχολείου τους και τους γνωστοποιείται ότι μετά από Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας οι μαθητές/-τριες του Σχολείου Πυθαγόρας θα φοιτήσουν από το ερχόμενο σχολικό έτος 2023/24 στο 1ο και 4ο Δημοτικό σχολείο Μονάχου, συμφώνως με τον τόπο κατοικίας τους. Διερωτώνται δε αν τελικά το Υπουργείο υφίσταται για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των απανταχού Ελλήνων μαθητών – και εν προκειμένω των απόδημων ελληνοπαίδων – ή τις βλέψεις του γερμανικού κράτους, το οποίο εδώ και δεκαετίες εποφθαλμιά το έμψυχο υλικό των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας. Το έμψυχο υλικό το οποίο η Πατρίδα το απεμπολεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, ωθώντας το στη γερμανική εκπαίδευση, αποστερώντας του τον πιο σημαντικό δεσμό με την Ελλάδα, την Ελληνική Εκπαίδευση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να προβείτε, έστω την ύστατη στιγμή, σε ανάκληση της απόφασης μεταφοράς του Δ. Σ. Πυθαγόρας Μονάχου και σε ανεύρεση νέου κτηρίου, που θα καλύπτει τις προαναφερθείσες ανάγκες στις ως άνω κατατεθειμένες ερωτήσεις – καθότι το επιχείρημα του οικονομικού κόστους είναι και βάναυσο και έωλο, εφόσον το γερμανικό κράτος καλύπτει το 70% των εξόδων και η αύξηση ενοικίου είναι εύλογη και νόμιμη – αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπράκτως το ενδιαφέρον του Υπουργείου και της
Ελλάδας για τους Απόδημους Έλληνες>>;

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
Αρχική εικόνα: Το 2ο Δημοτικό σχολείο του Μονάχου / Δορυφόρος Μονάχου.

Σχετικές αναρτήσεις

Έξι χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

e-enimerosi

Ο ΜΠΟΓΙΑΣ

e-enimerosi

Ποιες είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις για τα χρήματα που σε σαμποτάρουν;

Εβίτα Μανούδη