Άρθρα ΡεπορτάζΙατρική Βιολογία

Όγκοι εγκεφάλου: Έλληνας Νευροχειρουργός στην Γερμανία δίνει ελπίδες σε πολλούς καρκινοπαθείς.

Έλληνας Νευροχειρουργός στην Γερμανία (μαζί με την ομάδα του),  χρησιμοποιεί μία νέα μέθοδο ανοσοθεραπείας και δίνει ελπίδες και χαμόγελα σε πολλούς ασθενείς αλλά και στην ίδια την επιστημονική κοινότητα. Η παρασκευή ενός εμβολίου ωστόσο, από το σώμα του ίδιου του ασθενούς δίνει στην επιστημονική κοινότητα ελπίδες για αύξηση του προσδόκιμου ζωής
και επίσης καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο νευροχειρουργός Κωνσταντίνος Γούσιας, διευθυντής στην Νευροχειρουργική κλινική του St. Marien Hospital στην πόλη Lünen στη Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κάνει σημαντική έρευνα. Διεξάγει μια επιπλέων πειραματική θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου.
Μέσα από την πολυετή έρευνα του στον τομέα της Νευροανοσολογίας και της ανοσοθεραπείας ως μιας ελπιδοφόρας θεραπείας για κακοήθεις όγκους εγκεφάλου. Η ανοσοθεραπεία που χρησιμοποιεί στο ειδικό εργαστήριο στο Ντύσελντορφ, εκτελεί σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα μια σημαντική επέκταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών με γλοιοβλαστώματα, που από  τους 14 με 16 μήνες προσδόκιμου ζωής να το αυξήσουν μέχρι και στα πέντε χρόνια και με πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενή σε αυτό το διάστημα. Η ερευνητική ομάδα του κ. Γούσια έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό:

Ο νευροχειρουργός Κωνσταντίνος Γούσιας.

Μέσα από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενή δημιουργεί αντισώματα, στην ουσία ένα είδους θα μπορούσαμε να πούμε αντίδοτου, μέσω αυτού του εμβολίου που παράσχετε στον ασθενή ο ίδιος ο οργανισμός, τα ίδια δικά του κύτταρα, πολεμούν τα καρκινικά. Μία πρωτοποριακή μέθοδος την οποία όπως μας λέει και ο ίδιος επιθυμεί να μεταφέρει και στην Ελλάδα είτε να την αναπτύξει ο ίδιος είτε να τη μεταφέρει μέσω των συναδέλφων του.

<<Πριν από 10 χρόνια οι απομακρυσμένες μεταστάσεις όπως οι όγκοι του μαστού, του πνεύμονα ή στο γαστρεντερικό σύστημα που έκαναν μετάσταση στον εγκέφαλο, δεν προχωρούσαμε σε χειρουργική επέμβαση γιατί το προσδόκιμο ζωής ήταν κάτω από ένα χρόνο. Σήμερα έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο, και μέσω μιας επιθετικής εκτομής και καλύτερης χημειοθεραπείας κατά της νόσου, μπορούμε να ξεπεράσουμε μέχρι και τα 5 χρόνια προσδόκιμου ζωής>>.

Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση καθώς έτσι μπορεί να προβλεφθεί ο όγκος και στην ουσία να μην υπάρχει ούτε καν επέμβαση, αλλά παρακολούθηση του ασθενή. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία μπορούν να μας να ανάψουν το λαμπάκι του κινδύνου, ανάλογα με την περίπτωση, και εδώ έχει να κάνει και σε ποιο σημείο του εγκεφάλου υπάρχει ο όγκος. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ταραχή και με το παραμικρό να κάνουμε εξετάσεις, κάτι το οποίο όμως παρόλα αυτά, μπορεί να βοηθήσει και τυχαία να ανακαλύψουμε κάποια πράγματα τα οποία και να προλάβουμε.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που προκαλούν τους όγκους, ίσως κάποιες ακτινοβολίες σε παιδική ηλικία. Η κληρονομικότητα παίζει ένα μικρό ρόλο, είναι ορισμένες γενετικές βλάβες πού είναι οι επίκτητες και δεν ευθύνονται οι γονείς για αυτό, και οι παράγοντες που είναι γνωστοί είναι για το λιγότερο από 4% των καρκίνων.

Οι πρωτείνες (καρυοφερίνες), που μεταφέρουν καρκινικες ουσίες στον πυρήνα του κυττάρου, ετσι προωθούν την καρκινογένεση στα γλοιοβλαστώματα (ο πιο κακοήθης όγκος εγκεφάλου). Ο ανταγωνισμός *knock down” των καρυοφερινών σε κυτταρικό επίπεδο, προκαλεί επιμήκυνση της ζωης των νευρικών κυττάρων. Οι καρυοφερίνες πλεον δοκιμάζονται ως πιθανα φάρμακα εναντίων των γλοιοβλαστωμάτων.
Αυτήν την στιγμή η μελέτη που πραγματοποιείται στην κλινική έχει να κάνει κυρίως με δύο τρόπους:
  • Να δίνετε η χημειοθεραπεία τοπικά στου όγκους, αυτό γίνεται με την νανοϊατρική, δηλαδή το φάρμακο μεταφέρεται απευθείας στον καρκινικό όγκο.
  • Με την ανοσοθεραπεία, χρησιμοποιούνται κύτταρα του σώματός μας ως στρατιώτες όπου παίρνουν το φάρμακο και το οδηγούν στην περιοχή που θέλουμε.

<<Είμαι πολύ περήφανος που οι ασθενείς μου μπορούν να παίρνουν το εμβόλιο για τους καρκίνους του εγκεφάλου, χειρουργούμε, αφαιρούμε τον όγκο και τον στέλνουμε σε ειδικά εργαστήρια για να παραχθούν τα αντίστοιχα εμβόλια, και τα εμβόλια αυτά είναι μόνο για τον ίδιο τον ασθενή, και όχι για άλλους ασθενείς>>.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την πολύ σημαντική συνέντευξη.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ταμέρ Τσιλιγκίρ: Αλλαγή της παθητικής στάσης της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία

e-enimerosi

Αναπόφευκτος

e-enimerosi

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΤΑΒΑΝΑ

e-enimerosi