Γράφει ο *Δήμητρης Τσινικόπουλος
Το 2010 ο ΟΗΕ καθιέρωσε ως διεθνή ημέρα χηρών, την 10 η Ιουνίου αναγνωρίζοντας ένα τεράστιο κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα. Επισημαίνεται η φτώχεια και η αδικία που βιώνουν οι χήρες και τα προστατευόμενα μέλη τους σε όλο τον κόσμο.
Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι το 2023 οι χήρες σε όλο τον κόσμο είχαν υπολογιστεί σε 258 εκατομμύρια και σχεδόν οι μισές ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περί τα 86 εκατομμύρια είχαν βιώσει σωματική κακοποίηση. Ο ΟΗΕ υπολόγισε τα παιδιά των γυναικών αυτών σε 580 εκατομμύρια. Πολλά από αυτά αποκλείονται από εκπαίδευση και γίνονται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης σε εργασίες.
Περί το 1.5 εκατομμύριο παιδιά που είναι ορφανά από πατέρα πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια. Υπάρχουν και ανήλικες χήρες που παντρεύτηκαν μεγάλους άντρες και κατέληξαν στην πορνεία για να επιβιώσουν.
Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με ευχολόγια και επισημάν σεις τύπου ΟΗΕ, αλλά με αφύπνιση, ευσθητοποίηση και ηθοπαιδεία. Το πρόβλημα της μεταχείρισης των χήρων γυναικών και των ορφανών κυρίως αγοριών από πατέρα, είχε προβλεφθεί από τους συγγραφείς της Βίβλου:΄΄Δεν πρέπει να ταλαιπωρήσετε χήρα η παιδί που δεν έχει πατέρα. Αν το ταλαιπωρήσεις και εκείνο κραυγάζει προς εμένα θα ακούσω την κραυγή του΄΄ (Έξοδος 22:22,23 και Δευτ. 27:19). Οι προφήτες επισημαίνουν συνεχώς το πρόβλημα, και ο άγιος Ιάκωβος στην θεόπνευστη επιστολή του λέει: “θρησκεία καθαρή και αμόλυντη ενώπιον του Θεού και Πατρός είναι να επισκέπτεται κάποιος τις χήρες και τα ορφανά στη θλίψη τους και να τηρεί τον εαυτό του άσπιλο από τον κόσμο” (Ιακώβου 1:27).
Η αληθινή λατρεία προς τον Θεό, προβλέπει όχι την επικράτηση του ισχυρότερου όπως το θέλει ο κοινωνικός δαρβινισμός, αλλά την προστασία του ασθενέστερου. την προστασία της χήρας και του ορφανού.
*Ο Δημήτρης Τσινικόπουλος είναι Λογοτέχνης και επίτιμος δικηγόρος Δ.Σ.Θ. και ζει στη Θεσσαλονίκη.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.