Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος
Στις 28 Φεβρουαρίου 2025, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο μαζικών κινητοποιήσεων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως νέοι, διαδήλωσαν σε περισσότερες από 262 πόλεις και χωριά, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με κεντρικό αίτημα τη δικαιοσύνη για την τραγωδία των Τεμπών.
Η τραγωδία αυτή, που συνέβη πριν από δύο χρόνια, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στη συλλογική μνήμη της χώρας, προκαλώντας βαθιά θλίψη και οργή.
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) και την πλειονότητα των τοπικών συνδικάτων, τα οποία προκήρυξαν πανελλαδική 24ωρη απεργία. Οι πολίτες, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί» και «Δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών», κατέκλυσαν τους δρόμους, απαιτώντας διαφάνεια και απόδοση ευθυνών.
Στην Αθήνα, η Πλατεία Συντάγματος γέμισε από διαδηλωτές που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη προόδου στις έρευνες και την αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί. Η Μαρία Καρυστιάνου, πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών 2023, σε μια συγκινητική ομιλία της, απευθύνθηκε στους υπεύθυνους της τραγωδίας, λέγοντας: «Προσβάλατε και περιφρονήσατε τους νεκρούς μας. Τα σώματα και τα οστά των παιδιών μας παραμένουν θαμμένα σε μυστικά μέρη. Διαπράξατε την ύψιστη ύβρη και θα αντιμετωπίσετε τη Νέμεση μέσω του παλμού του λαού».
Ωστόσο, η ειρηνική διαμαρτυρία αμαυρώθηκε από επεισόδια βίας, όταν ομάδες κουκουλοφόρων συγκρούστηκαν με την αστυνομία μπροστά από το κτίριο της Βουλής. Οι συγκρούσεις αυτές οδήγησαν σε προσωρινή διάλυση της συγκέντρωσης, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και να προχωρά σε συλλήψεις. Παρά τα επεισόδια, οι περισσότεροι διαδηλωτές επέστρεψαν, συνεχίζοντας την ειρηνική τους παρουσία, δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την εκτροπή της προσοχής από τα αιτήματά τους.
Διαβάστε ακόμα: Τέμπη: Το αποτύπωμα των συγκεντρώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό
Η τραγωδία των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα και την παραμέληση των υποδομών της χώρας. Οι πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση για αποτυχία στην απόδοση δικαιοσύνης και στην αναβάθμιση των σιδηροδρομικών δικτύων, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση και αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μελλοντικές βελτιώσεις, αντιμετωπίζοντας παράλληλα κριτική για την απουσία κοινοβουλευτικής έρευνας. Όταν, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα έχουν προκύψει και άλλα προβλήματα, κάποια ατυχήματα αποφεύχθηκαν, αλλά δεν έχουν γίνει κάποιες δραστικές βελτιώσεις στον σιδηρόδρομο.
Η αντίδραση της κυβέρνησης στις διαδηλώσεις ήταν αμφιλεγόμενη. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η τραγωδία «δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως όπλο για να βλάψει την εθνική ενότητα και την σταθερή πρόοδο της χώρας». Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με πολλούς να την θεωρούν προσπάθεια υποβάθμισης των αιτημάτων των πολιτών.
Παράλληλα, η ΕΡΤ κατηγορήθηκε για υποβάθμιση της κάλυψης των διαδηλώσεων. Εκπρόσωποι των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ κατηγόρησαν τη διοίκηση για σοβαρή υποβάθμιση των γεγονότων, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία. Η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης της ΕΡΤ, αίτημα που υποστηρίχθηκε και από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΠΟΣΠΕΡΤ). Η διοίκηση της ΕΡΤ αρνήθηκε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».
Η τραγωδία των Τεμπών αποτέλεσε καταλύτη για μια σειρά πολιτικών εξελίξεων. Η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, επικαλούμενη την αποτυχία της να διαχειριστεί την κρίση και να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα. Η πρόταση μομφής απορρίφθηκε, με την κυβερνητική πλειοψηφία να στηρίζει τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο, η πολιτική συζήτηση παραμένει θερμή.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναμένεται να αλλάξει την σύνθεσή της τις επόμενες μέρες με τον Πρωθυπουργό να προχωρά σε ανασχηματισμό.
ΥΓ: Ο Πρωθυπουργός ”έσπρωξε” την αντιπολίτευση για την πρόταση δυσπιστίας, γνωρίζοντας πως τους επόμενους έξι μήνες δεν θα έχει η αντιπολίτευση άλλη ευκαιρία και κατά κάποιο τρόπο με τον ανασχηματισμό που επίκειται, οι εκλογές είναι μακριά, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Από τον Οκτώβριο ίσως υπάρξουν εξελίξεις.
Διαβάστε ακόμα: Στον πυρήνα της πολιτικής – Τέμπη: Μνήμη για τα θύματα, αποτροπιασμός για τα επεισόδια
