Ρεπορτάζ Μουρτζούκος Χρήστος.
Μετά την προειδοποίηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, προς Κύπρο και Ελλάδα ότι η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ δεν θα τις ωφελήσει, είχαμε και την θέση που προέβαλε το κρατικό κανάλι TRT πως “Η Τουρκία έχει δικαίωμα να εισβάλει στην Κύπρο λόγω Γάζας με βάση τη συμφωνία Εγγυήσεων”.
Ο Τούρκος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Σελαμί Κουράν δήλωσε στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας:
«Η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να λάβει άλλα μέτρα καταγγέλλοντας τη χρήση ορισμένων περιοχών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου από το Ισραήλ ως στρατιωτικών και υλικοτεχνικών βάσεων για την καταστροφή στη Γάζα, καθώς μία τέτοια πρακτική παραβιάζει την εγγυητική συμφωνία που καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο».
Ο Σελαμί Κουράνο υποστηρίζει ότι το Ισραήλ και η Κύπρος διεξάγουν εδώ και πολλά χρόνια στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργάζονται για τους θαλάσσιους πόρους γύρω από την Κύπρο και την αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ).
Επίσης υπογραμμίζει ότι έχει αλλάξει η πραγματικότητα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και σε αυτό το πλαίσιο αναπλέκει και τις βρετανικές βάσεις, καθώς ισχυρίζεται ότι τα αεροπλάνα που απογειώθηκαν από αυτές προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό το Ισραήλ.
Υπερθεματίζει στο γεγονός ότι κατά τους Τούρκους αλλά και τον ίδιο δεν είναι διόλου απίθανο η συμφωνία για την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο που έχει υπογραφεί από τις δύο χώρες να χρησιμοποιηθεί όπως αναφέρει ο ίδιος για τα στρατιωτικά συμφέροντα του Ισραήλ στον πόλεμο που διεξάγει ενάντια στην Χαμάς.
Θέτει και το θέμα των εγγυήσεων των τριών χωρών στο νησί, Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας και δηλώνει πως: “επιπλέον, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές εδώ. Οι δραστηριότητες του Τελ Αβίβ εδώ βρίσκονται επίσης εκτός του πλαισίου που χαράζουν όλοι αυτοί οι διεθνείς νόμοι. Για να το θέσω πιο ξεκάθαρα, το Ισραήλ και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο“.
“Η Άγκυρα μπορεί να λάβει διαφορετικά μέτρα”
Ο καθηγητής Σελαμί Κουράν υποστηρίζει ότι και οι στρατιωτικές συμφωνίες της Κύπρου με τρίτες χώρες θα αντιμετωπιστούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
«Η Τουρκία διαθέτει δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Τα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Θα τα χρησιμοποιήσει και πάλι αν χρειαστεί. Διότι το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι αντίθετο με τις συμφωνίες. Η Άγκυρα μπορεί να προσφύγει με αυτή τη διαδικασία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν λάβει υπόψη της αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία μπορεί να προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες. Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί. Επιπλέον, αν η Χεζμπολάχ χτυπήσει την πλευρά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, όπως ισχυρίζεται, τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια, μπορεί να έχει κάτι να πει όσον αφορά την ακεραιότητα του νησιού».
Σιγή ιχθύος από Ελλάδα, Κύπρο και Ε.Ε
Και εδώ έχουμε σιγή ιχθύος από την Ελλάδα και την Κύπρο μετά και τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν αλλά και της θέσεις του καθηγητή Σελαμί Κουράν. Ουδεμία απάντηση ή έστω δηλώσεις μέσω διπλωματικών πηγών ως είθισται έχουμε από τις δύο χώρες αλλά και την Ε.Ε, η οποία απάντησε ήρθε μόνο απέναντι στις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.
Σε ανάλογες δηλώσεις ενάντια της Κύπρου, που κάνουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουμε καμία δήλωση κάτι που πραγματικά είναι πολύ ύποπτο.