Διασπορά

Επιστολή του ΠΑ.Σ.Π.Ε. προς τον Κυρ. Μητσοτάκη με αφορμή την επικείμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ευκαιρία της επικείμενης συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ταγίπ Ερντογάν, παραθέτει τις θέσεις του ΠΑ.Σ.Π.Ε. σχετικά με τις σχέσεις αλλά και τις διεκδικήσεις από την Τουρκία.

Αναλυτικά το ΠΑ.Σ.Π.Ε. στην επιστολή του αναφέρει:

“Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των Πρωθυπουργικών καθηκόντων σας και της συγκρότησης της κυβέρνησης και να ευχηθούμε σε σας προσωπικά αλλά και σε όλα τα μέλη της, να έχετε μια δημιουργική και παραγωγική πορεία προς όφελος των συμπολιτών μας και της Πατρίδας μας.

Με την ευκαιρία της επικείμενης συνάντησής σας με το πρόεδρο τη Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, παρόλο που είναι σαφές για εμάς ότι την εξωτερική πολιτική της χώρας μας χαράζουν ο Πρωθυπουργός, ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών και οι κυβερνήσεις της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη τους τις αποφάσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τις εισηγήσεις των αρμόδιων διπλωματικών και άλλων σχετικών υπηρεσιών, θεωρούμε απαραίτητο να θέσουμε υπόψη σας τις θέσεις μας σχετικά με τις σχέσεις, αλλά και τις διεκδικήσεις μας από την Τουρκία.

Ως Έλληνες ποντιακής καταγωγής, σε ότι μας αφορά, αλλά και ως πολιτισμένος κόσμος μετά την ολοκλήρωση το 1923 και της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης και την προσφυγοποίηση 1.500.000 Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, εδώ και εκατό χρόνια παρακολουθούμε την συνεχιζόμενη επιθετική, ιμπεριαλιστική, αναθεωρητική, όσο και επεκτατική πολιτική των εκάστοτε Τουρκικών κυβερνήσεων.

Κεμαλιστών, σοσιαλιστών, στρατιωτικών-χουντικών και σήμερα των φιλοϊσλαμιστών, να συνεχίζουν με ενέργειες οι δηλώσεις τους, την ίδια επιθετική, όσο και προκλητική, καταδικαστέα από τους Διεθνείς οργανισμούς, τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτική των εθνοκαθάρσεων και της Γενοκτονίας, αρχικά σε βάρος του Ελληνισμού της Ίμβρου και της Τενέδου, της Κωνσταντινούπολης και της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις τελευταίες δεκαετίες, των παράνομων διεκδικήσεων και συνεχών απειλών, σε βάρος της χώρας μας.

Είναι γνωστό ότι στις 24 Φεβρουαρίου 1994 το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ομόφωνα αναγνώρισε ότι τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1914-1922 σε βάρος το Ελληνισμού του Πόντου από Νεότουρκους και Κεμαλιστές, ως πράξεις γενοκτονίας και ομόφωνα με σχετικό νόμο, καθιέρωσε την η19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αντίστοιχα όλα αυτά τα χρόνια μετά την Γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, η Τουρκία συστηματικά,

– Επιχειρεί να διαστρεβλώσει την ιστορία και να διαψεύσει τις διηγήσεις εκατοντάδων Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων της Θράκης και της Μικράς Ασίας, που ήταν αυτήκοοι μάρτυρες και είδαν δεκάδες συγγενείς, φίλους και συμπατριώτες τους να πέφτουν θύματα βίας, δολοφονιών και εξοριών κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες μέχρι του τελικού αφανισμού τους, σε «ένα ΑΟΥΣΒΙΤΣ εν ροή», όπως χαρακτήρισε αυτές τις πορείες θανάτου ο αείμνηστος καθηγητής Ιστορίας Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.

– Επιχειρεί επίσης να διαψεύσει τις χιλιάδες μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσα από διπλωματικά επίσημα έγγραφα προς τις κυβερνήσεις τους, δεκάδων ξένων διπλωματών και αποτελούν αδιαμφισβήτητα τεκμήρια των όσων Νεότουρκοι και Κεμαλιστές οργάνωσαν και εν συνεχεία εφάρμοσαν από το 1914-1923 σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών, της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

– Επιμένει να καταγγέλλει ως ανιστόρητες και να αγνοεί τις αποφάσεις Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο, της Διεθνούς Ένωσης Γενοκτονιών της Γενεύης, Παγκόσμιων Επιστημονικών συνεδρίων σχετικών με το θέμα, Δημοτικών αρχών σε Η.Π.Α., Αυστραλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτειακών αρχών και Εθνικών κοινοβουλίων σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και τις Η.Π.Α. τα οποία αφού προηγουμένως μελέτησαν επισταμένως όλα τα στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους αποφάνθηκαν, ότι τα όσα συνέβησαν τη περίοδο 1914-1923 σε βάρος Αρμενίων Ασσυρίων και Ελλήνων έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που προβλέπει η απόφαση του 1948 του Ο.Η.Ε για να θεωρηθούν ως πράξεις Γενοκτονίας.

– Αγνοεί τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 26-27 Σεπτεμβρίου του 2006 στα άρθρα 24, 28, 31, (τελικό Α 6-0269-2006) με τις οποίες εκφράζει την λύπη της, γιατί δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία, ενώ αναφέρεται και στην απαίτηση της για άμεση επαναλειτουργία της ορθόδοξης Σχολής της Χάλκης.

– Συγκεκριμένα στο άρθρο 50 της ίδιας έκθεσης, επίσης επισημαίνεται η ανάγκη «Η Τουρκία να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν και να διευκολύνει δίκτυο ερευνητών και ακαδημαϊκών για να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Τουρκίας, για να ερευνήσουν σχετικά με τις Γενοκτονίες που έγιναν την περίοδο 1914-1923 σε βάρος των Αρμενίων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων».

– Συνεχίζει να αγνοεί τις πρόσφατες αναγνωρίσεις από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Τζό Μπαϊντεν, το Σουηδικό, το Ολλανδικό, το Αρμενικό, το Κυπριακό Κοινοβούλιο, της πολιτειακής Βουλής της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Αυστραλίας, δεκάδων Πολιτειών και Δήμων στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, του πρ. Προέδρου της Γερμανίας κ. Joachim Gauck για την Γενοκτονία των Αρμενίων , των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου.

κ. Πρωθυπουργέ,

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του 1994 του Ελληνικού κοινοβουλίου, από την οποία σαφώς πηγάζει η υποχρέωση για τις εκάστοτε κυβερνήσεις μας να αναδεικνύουν το θέμα της Γενοκτονίας στους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να το εντάσσουν στην ατζέντα των θεμάτων του Υπουργείου εξωτερικών στις όποιες διεκδικήσεις έναντι της Τουρκίας.

Με την ευκαιρία της επικείμενης συνάντησής σας με το πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, σας προτείνουμε.

Α) να βάλετε το θέμα στην ατζέντα των θεμάτων από την Ελλάδα και να ζητήσετε από την Τουρκία, όπως δημόσια κάνατε στην ομιλία σας το 2019 στην ημερίδα για τα 100 χρόνια από την δεύτερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν, να αναγνωρίσει τα γεγονότα της περιόδου 1914-1923 σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών, ως πράξεις Γενοκτονίας και να ζητήσει συγνώμη για τα όσα οι προγονοί τους έκαναν σε βάρος μας.

Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι του 2013, το Τουρκικό κράτος μετέτρεψε από μουσείο σε Τζαμί, ένα μοναδικής Ιστορίας και αρχιτεκτονικής Ελληνοχριστιανικό Μνημείο του 13ου αιώνα., της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, αγνοώντας τις χιλιάδες εκκλήσεις, Τούρκων, Ελλήνων και Ευρωπαίων επιστημόνων και πολιτών.

Ενέργεια που καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις 12.03.2014 υπερψήφισε την σχετική τροπολογία που κατέθεσε ύστερα από πρότασή μας, ο τότε Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, με την οποία,

«ζητείται από το Ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας Yargitay να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του με την οποία μετέτρεψε τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί».

Β ) Σας προτείνουμε να ζητήσετε από την Τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την υπόδειξη του Ε.Κ. για την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης της ταυτότητας των Ελληνοχριστιανικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο και την επαναλειτουργία της ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσείου.

Μετά την καταστροφή του 1923 της Ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, την ολοκληρωτική σύληση της και την εκ νέου ανοικοδόμησή της με την αρωγή και της Unesco ώστε να είναι επισκέψιμη, δεκάδες κειμήλια της εξακολουθούν να φυλάσσονται σε Τουρκικές αποθήκες μακριά από τη Μονή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της 23-8-2019 η Τουρκική εφημερίδα Milliyet, με τον χαρακτηριστικό τίτλο,
«το Υπουργείο Τουρισμού διεκδικεί την «περιουσία» της Μονής της «Παναγίας Σουμελά».

Γ) Να ζητήσετε από την Τουρκία την επιστροφή των κειμηλίων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους στην Τουρκία και την ανάλογη έκθεσή τους εντός της ανακαινισμένης μονής, για τους χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες που την επισκέπτονται.

Λόγω της διαδικτυακής επικοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες με τα εκατομμύρια Έλληνες ποντιακής καταγωγής σε όλο τον κόσμο, αλλά και τις πολλές και συχνές επισκέψεις μας στις περιοχές του ιστορικού Πόντου όπου ζουν οι ποντιόφωνοι συμπατριώτες μας και λόγω του θρησκεύματος τους εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής της συνθήκης της Λοζάνης, αλλά και στις μεταξύ μας επαφές, εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή διαπιστώνουμε ότι αναζητούν την Εθνική τους ταυτότητα,

Δ) Για ευνόητους λόγους, προτείνουμε να ζητηθεί από πλευράς της Ελλάδος, το άνοιγμα Προξενείου στην Τραπεζούντα, όπου είναι εγκατεστημένοι και ζουν χιλιάδες Ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι και κρυπτοχριστιανοί.

κ. Πρωθυπουργέ,

Πιστεύουμε ότι Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία όλα τα παραπάνω θέματα, γιατί πρωτίστως το οφείλει απέναντι στην ιστορία των 2.000.000 Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής.

Για να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση έναντι της Τουρκίας και την Διεθνή Κοινότητα.

Για να βοηθήσει την Τουρκική κυβέρνηση, την κοινωνία και τους πολίτες της να απελευθερωθούν από το στίγμα τους εγκλήματος της Γενοκτονίας που έκαναν οι πρόγονοί τους σε βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών, να ζητήσουν συγγνώμη και έτσι να μας πείσουν ότι δεν θα το επαναλάβουν και επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά με τους γείτονές τους.

Περιμένοντας να ενημερωθούμε για τις ενέργειές σας, σχετικά με τα θέματα που θέσαμε υπόψη σας, καθώς και από όλους τους πολιτικούς φορείς που κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή μας, σας ενημερώνουμε ότι βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για να συναντηθούμε από κοντά και να σας ενημερώσουμε για τα θέματά μας.”

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: pixabay

Σχετικές αναρτήσεις

Θωμάς Γκουδούλας: Στον “αέρα” σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο

e-enimerosi

Επιστολική ψήφος: Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων

e-enimerosi

Μόναχο: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την εκπαίδευση και τα ελληνικά σχολεία

e-enimerosi