ΔιασποράΚοινωνία Κόσμος

Γερμανική υπηκοότητα: Πως μπορεί κάποιος να την αποκτήσει

σημαία Ελλάδα Γερμανία

Πώς μπορώ να αποκτήσω τη γερμανική υπηκοότητα;
Πληροφορίες σχετικά με τον γερμανικό νόμο περί υπηκοότητας

Οι Έλληνες που επιθυμούν να αποκτήσουν την γερμανική υπηκοότητα δενυποχρεούνται παραίτησης της τρέχουσας υπηκοότητας τους. 

Με απλά λόγια μπορούν να έχουν και την Ελληνική και την Γερμανική υπηκοότητα


Αξιοποιήστε στο έπακρο τη δυνατότητα πολιτογράφησης για εσάς και τα παιδιά σας.

Η αναμόρφωση του γερμανικού νόμου περί υπηκοότητας, αποτελεί ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα προς μια σύγχρονη, δίκαιη και κοσμοπολίτικη κοινωνία. Πολλοί μετανάστες το περίμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο νόμος περί υπηκοότητας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για
τους ενήλικες και τα παιδιά τους.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της γερμανικής υπηκοότητας;

Ως Γερμανός υπήκοος σάς παρέχονται πολλές δυνατότητες που δεν έχετε ως μετανάστης. Μπορείτε να συμμετέχετε σε κάθε ψηφοφορία, μπορείτε να ταξιδεύετε σε πολλές χώρες χωρίς βίζα, έχετε λιγότερα προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, γίνεστε ένας πολίτης που έχει ίσα δικαιώματα, αλλά και τις ευθύνες που συνεπάγονται. Και: δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής σας.


Πότε υφίσταται αξίωση για πολιτογράφηση;

Η αξίωση για πολιτογράφηση υφίσταται όταν πληρούνται οι
ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Κατά τη στιγμή της πολιτογράφησής σας έχετε άδεια εγκατάστασης, άδεια για συγκεκριμένους εμπορικούς σκοπούς ή άδεια διαμονής στην Ε.Ε ή είστε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση ή ισότιμος πολίτης χώρας του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) ή Ελβετός/ή με δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση ή κατέχετε μπλε κάρτα της Ε.Ε.
  • Ο συνήθης τόπος διαμονής σας τα τελευταία οκτώ έτη είναι εντός της Γερμανίας. Ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί σε επτά έτη μετά την επιτυχή συμμετοχή σε κύκλο μαθημάτων ένταξης και στην περίπτωση ειδικών μέτρων ένταξης ο χρόνος είναι δυνατό να μειωθεί σε έξι έτη.
  • Μπορείτε να διασφαλίσετε το απαραίτητο επίπεδο διαβίωσης για εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας χωρίς να λαμβάνετε κοινωνικό βοήθημα ή επίδομα ανεργίας ΙΙ.
  • Έχετε επαρκείς γνώσεις της γερμανικής γλώσσας. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει αποδειχθεί εάν πληρείτε τις απαιτήσεις της εξέτασης Γερμανικών επιπέδου Β1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες.
  • Γνωρίζετε το νομικό και κοινωνικό σύστημα, καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης στη Γερμανία. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει αποδειχθεί εάν έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία ένα τεστ υπηκοότητας. Μαθήματα πολιτογράφησης προσφέρονται ως προετοιμασία. Η συμμετοχή είναι εθελοντική.
  • Δεν έχετε διαπράξει αδικήματα και δεν έχετε καταδικαστεί για αυτά (ήσσονος σημασίας καταδικαστικές αποφάσεις θεωρούνται ασήμαντες).
  • Δεσμεύεστε για την ελεύθερη και δημοκρατική συνταγματική τάξη του Συντάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Αν μία από τις εν λόγω νομικές απαιτήσεις δεν πληρούνται, τότε δεν υφίσταται καμία νομική αξίωση για πολιτογράφηση.


Μπορούν τα μέλη της οικογένειάς μου να πολιτογραφηθούν μαζί με εμένα;

Ναι. Ανήλικα τέκνα και σύζυγοι είναι δυνατό να πολιτογραφηθούν μαζί με εσάς.

Ωστόσο, κατά γενικό κανόνα, τα τέκνα και οι σύζυγοι πρέπει επίσης να πληρούν τις ως άνω απαιτήσεις για την αξίωση πολιτογράφησης. Κατά την κρίση της αρμόδιας αρχής, τα μέλη της οικογένειάς σας είναι δυνατό να πολιτογραφηθούν μαζί με εσάς ακόμη και εάν δεν διαμένουν στη Γερμανία για 8 έτη.

Ο/η σύζυγος θα πρέπει να πολιτογραφηθεί μαζί με εσάς μετά από τέσσερα έτη παραμονής στη Γερμανία, εφόσον ο γάμος έχει διαρκέσει δύο έτη στην Ομοσπονδιακή Επικράτεια.

Για τα τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη το 16ο έτος της ηλικίας τους, η πολιτογράφηση μαζί με εσάς είναι δυνατή υπό κανονικές συνθήκες μετά από παραμονή τριών ετών.

Για τις γνώσεις της γερμανικής γλώσσας κατά την πολιτογράφηση μαζί με εσάς, είναι δυνατό να ισχύουν οι ακόλουθες διευκολύνσεις:

Κατά την πολιτογράφηση των τέκνων, αρκεί αυτά να είναι σε θέση να γίνονται κατανοητά όταν εκφράζονται προφορικά στη γερμανική γλώσσα. Διευκολύνσεις ενδέχεται να ισχύουν και για συζύγους.


Τι αλλάζει για τα παιδιά μου;

Ειδικά για τα τέκνα, ο νόμος περί υπηκοότητας αποτελεί μεγάλη πρόοδο. Τα τέκνα αλλοδαπών γονέων που γεννήθηκαν στη Γερμανία, παράλληλα με την υπηκοότητα των γονέων τους λαμβάνουν επίσης γερμανικό διαβατήριο, όταν εσείς έχετε ή ο άλλος γονέας έχει:

Ζήσει νόμιμα στη Γερμανία τουλάχιστον οκτώ έτη και κατέχετε άδεια εγκατάστασης ή άδεια διαμονής στην Ε.Ε ή είστε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση ή ισότιμος πολίτης χώρας του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) ή Ελβετός/ή με δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση.

Εφόσον ο πατέρας ή η μητέρα πληροί τις ως άνω απαιτήσεις δεν απαιτούνται επιπλέον αιτήσεις.

Το παιδί σας από τη γέννησή του γίνεται αυτόματα Γερμανός/ίδα υπήκοος/η.

Παιδιά που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2000, των οποίων οι γονείς πληρούν τις ως άνω απαιτήσεις, αποκτούν επομένως διπλή υπηκοότητα. Κατά γενικό κανόνα, αυτά τα παιδιά πρέπει να αποφασίσουν πριν από το 21ο έτος της ηλικίας τους εάν επιθυμούν να διατηρήσουν τη γερμανική ή την ξένη υπηκοότητα (η λεγόμενη υποχρέωση επιλογής [Optionspflicht]).

Τα παιδιά που μεγάλωσαν στη Γερμανία δεν χρειάζεται να κάνουν αυτή την επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι είτε έμειναν εδώ για οκτώ χρόνια είτε έχουν πάει στο σχολείο για έξι χρόνια ή έχουν αποκτήσει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή έχουν ολοκληρώσει κάποια μαθητεία στη Γερμανία.


Σε ποιες περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μπορώ να κρατήσω την παλιά μου υπηκοότητα;

Εάν προέρχεστε από χώρα η οποία τακτικά αρνείται στους πολίτες της την απαλλαγή από την υπηκοότητα ή εάν αυτή δεν παρέχεται.

Δεν πρέπει να παραιτηθείτε από την παλιά σας υπηκοότητα για πολιτογράφηση, εάν το άλλο κράτος θέτει μη εύλογους όρους για την απαλλαγή σας. Μπορεί να είναι για παράδειγμα υπερβολικά υψηλά τέλη (περισσότερα από όσα κερδίζετε σε ένα μήνα, αλλά τουλάχιστον 1.280 €).

Στο θέμα σχετικά με τι είναι λογικό στη διαδικασία για απαλλαγή από την υπηκοότητά σας, θα ισχύει ένα ηπιότερο μέτρο εφόσον είστε αλλοδαπός που έχει ήδη συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του.

Η πολλαπλή υπηκοότητα μπορεί επίσης να γίνει αποδεκτή εφόσον υφίστανται σημαντικά μειονεκτήματα οικονομικά ή χρηματοοικονομικού δικαίου λόγω της παραίτησής σας από την άλλη υπηκοότητα.

Η πολλαπλή υπηκοότητα επίσης γίνεται αποδεκτή εάν ανήκετε σε μια ομάδα που ιδιαίτερα απαιτεί προστασία. Αυτή είναι η περίπτωση κατά την οποία έχετε αναγνωριστεί ως πρόσφυγας.

Ως πολίτης άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ελβετίας μπορείτε να πολιτογραφηθείτε με την αποδοχή πολλαπλής υπηκοότητας.


Πόσο κοστίζει η πολιτογράφηση;

Κατά γενικό κανόνα, είναι απαραίτητο να καταβληθούν τέλη 255€ ανά άτομο.

Για ανήλικα τέκνα χωρίς δικό τους εισόδημα που πολιτογραφούνται μαζί με τους γονείς τους, απαιτείται η καταβολή 51 €.

Στην περίπτωση ανήλικων τέκνων που πολιτογραφούνται χωρίς τους γονείς τους, ισχύει η καταβολή γενικού τέλους 255 €.

Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα απόκλισης από αυτό το τέλος, π.χ. για λόγους δίκαιης µεταχείρισης και μπορείτε να αιτηθείτε πιο χαμηλό τέλος ή απαλλαγή καταβολής οποιουδήποτε τέλους.

Εάν η καταβολή του τέλους σάς δημιουργεί προβλήματα λόγω χαμηλού εισοδήματος ή έχετε αρκετά παιδιά που πρόκειται να πολιτογραφηθούν, μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρμόδια αρχή πολιτογράφησης για ενδεχόμενη μείωση των τελών.

Τις πληροφορίες για το άρθρο τις πήραμε από ΕΔΩ

Περισσότερες πληροφορίες – ερωτήσεις μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

ή απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων σας.

πηγή: bavariagr.de

Σχετικές αναρτήσεις

Που μας οδηγούν;

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Ρόδο

e-enimerosi

Ευρωεκλογές 2024: Πως ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο

Χρήστος Μουρτζούκος