Ο Michael Winters, ένας Αυστραλός καλλιτέχνης γεννημένος το 1943, ξεκίνησε ένα δια βίου καλλιτεχνικό ταξίδι που πυροδοτήθηκε από τις σπουδές του στην τέχνη στο Caulfield Institute of Technology στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και ένα πάθος για την ιστορία της τέχνης, ιδιαίτερα τα αρχαϊκά θαύματα της Ελλάδας. Αυτό το πάθος έθεσε το δρόμο για ένα μεταμορφωτικό ταξίδι.
Το 1965, ο Μάικλ αναχώρησε από τη Μελβούρνη με το «Πατρίς» για την Αθήνα, μια εμπνευσμένη αφετηρία με τα πολλά αρχαιολογικά θαύματα και τις αστικές ταπισερί. Ωστόσο, η πορεία που ακολουθούσε παρέμενε αβέβαιη μέχρι που μια απροσδόκητη συνάντηση στο πλοίο άλλαξε τα πάντα.
Μια τυχαία συνάντηση με τον Έλληνα ταξιδιώτη Αντώνη Τσαλουμά αποδείχθηκε πολύ τυχερή. Μια πρόσκληση για επίσκεψη στο σπίτι του Τσαλουμά στη Λέρο σηματοδότησε την αρχή μιας βαθιάς σύνδεσης τόσο με το νησί όσο και με την Ελλάδα συνολικά. Αυτή η αρχική επίσκεψη έθεσε τα θεμέλια για μια διαρκή σχέση που επηρέασε βαθιά τις καλλιτεχνικές προσπάθειες του Γουίντερς.
Με την επιστροφή του στην Αυστραλία το 1974, ο Γουίντερς γνώρισε τον αδερφό του Αντώνη, Δημήτρη Τσαλουμά. Ο Δημήτρης, ένας γνωστός συγγραφέας και ποιητής που είχε μεταναστεύσει εδώ νωρίτερα, του έδωσε την ευκαιρία να εικονογραφήσει μια συλλογή ποιημάτων του. Αυτή η συνεργασία όχι μόνο ξεκίνησε μια στενή φιλία αλλά σηματοδότησε επίσης την έναρξη μιας σειράς εικονογραφημένων έργων που θα διαρκούσαν χρόνια.
Οι επόμενες επισκέψεις του Γουίντερς στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Λέρο, σημαδεύτηκαν από μια αυξανόμενη έμπνευση που αντλήθηκε από τις πλούσιες εμπειρίες που πρόσφερε η Ελλάδα. Αυτή η έμπνευση είχε ως αποτέλεσμα τον χαρακτηρισμό του ως Επίτιμου Δημότη Λέρου από το Δημοτικό Συμβούλιο το 1995, μια αναγνώριση της βαθιάς του σχέσης με το νησί.
Η επιρροή της Ελλάδας στην καλλιτεχνική έκφραση του Γουίντερς γινόταν ολοένα και πιο εμφανής καθώς εμβαθύνει στη δημιουργία λινογραμμών, αποτυπώνοντας την ουσία των ελληνικών τοπίων και την ανθρώπινη αφήγηση μέσα σε αυτά. Το 1990, κατά τη διάρκεια μιας διετής παραμονής του στην Κρήτη, δημιούργησε ένα σύνολο έργων που αποτέλεσαν σημαντικό μέρος του αφιερώματος της αυστραλιανής κυβέρνησης στην 50ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η συλλογή συνδύασε τη στρατιωτική ιστορία με τη μυθολογία, με αποτέλεσμα μια έκθεση στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μνημείο στην Καμπέρα το 2005. https://www.awm.gov.au/visit/exhibitions/lookingback
Το καλλιτεχνικό ταξίδι του Winters έχει διασχίσει διεθνή σύνορα, με εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Σουηδία, την Αγγλία και την Αυστραλία. Τα έργα του έχουν επίσης υποβληθεί για το βραβείο Archibald σε τρεις περιπτώσεις.
Πιο πρόσφατα, η συμπερίληψη του έργου του στην ετήσια έκθεση «Antipodean Palette» της Ελληνικής Αυστραλιανής Πολιτιστικής Ένωσης στη Μελβούρνη, είχε μεγάλη σημασία για αυτόν. Στην χαιρετιστήρια ομιλία της, η Πρόεδρος του GACL, Cathy Alexopoulos OAM, ευχαρίστησε τον Winters για την αποδοχή της πρόσκλησης της Λέγκας για την έναρξη της καλλιτεχνικής εκδήλωσης του 2023, αναγνωρίζοντας τη συνεχιζόμενη σχέση που έχει καλλιεργήσει με την Ελλάδα ως πραγματικός φιλέλληνας.
Το ταξίδι του Μιχαήλ από τη Μελβούρνη στις ακτές της Ελλάδας ήταν ένα ταξίδι βαθιάς καλλιτεχνικής εξέλιξης και πολιτιστικού εμπλουτισμού, όπου έπλεξε το τοπίο, την ιστορία και τους ανθρώπους της Ελλάδας στον ίδιο τον ιστό της τέχνης του.
Μια επιλογή από τα έργα τέχνης του Michael θα παρουσιαστεί σύντομα στην επερχόμενη εκδήλωση έναρξης του GACL του ετήσιου δίγλωσσου περιοδικού «Antipodes». Το φετινό τεύχος του περιοδικού είναι ένα ειδικό αφιέρωμα στους Φιλέλληνες της Αυστραλίας και τιμά την 50ή επέτειο από την εναρκτήρια έκδοσή του. Το GACL προσκαλεί όλους να παρακολουθήσουν αυτή τη δωρεάν εορταστική εκδήλωση και πολιτιστική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην οδό Victoria 570, Βόρεια Μελβούρνη την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στις 3:00 μ.μ.
Το προφίλ και τα έργα τέχνης του Michael βρίσκονται στο GAAD (Greek Australian Artist Directory), ένα αρχείο για την ελληνική καλλιτεχνική πρακτική στην Αυστραλία και μια πολύτιμη πηγή για επιμελητές, συλλέκτες, ερευνητές και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εξερευνήσει την ελληνική αυστραλιανή τέχνη. Το GAAD περιλαμβάνει Ελληνοαυστραλούς εικαστικούς και περφόρμανς καλλιτέχνες καθώς και καλλιτέχνες από διάφορα υπόβαθρα που έχουν εμπνευστεί από τον ελληνικό πολιτισμό. Αυτή η πρωτοβουλία προτάθηκε για πρώτη φορά το 2020 ως μέσο υποστήριξης καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του Covid. Κύριος σκοπός του είναι να διασφαλίσει τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και την αναγνώριση της αξίας και της ιστορίας των Ελλήνων καλλιτεχνών στην Αυστραλία.
Για καλλιτέχνες που επιθυμούν να εγγραφούν στο GAAD, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.gacl.com.au και κάντε κλικ στο GAAD.
Για γενικές πληροφορίες, στείλτε email στην Πρόεδρο του GACL Cathy Alexopoulos infogaclm@gmail.com ή επικοινωνήστε με τον συντονιστή GAAD Vasy Petros 0412 242 557 (κείμενο).
*Γράφει ο Βάσυ Πέτρος. Πρόκειται για μια Πρωτοβουλία του Greek Australian Cultural League που υποστηρίζεται από τον The Greek Herald.