ΔιασποράΙατρική Βιολογία

Βραβείο Αριστείας στη Βολιώτισσα Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μονάχου Ελευθερία Ζεγγίνη

Η Ελευθερία Ζεγγίνη είναι γενετίστρια, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεταφραστικής Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ διετέλεσε και Καθηγήτρια Στατιστικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Wellcome Trust Sangerτης Μ. Βρετανίας.

Η Καθηγήτρια κ. Ζεγγίνη, που έλκει την καταγωγή της από τον Βόλο, βραβεύεται για την πρωτοποριακή της έρευνα και την συνεισφορά της στην κατανόηση των πολύπλοκών μοριακών μηχανισμών παθογένειας ρευματικών παθήσεων.

Το βραβείο θα της επιδοθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη και τον Πρόεδρο του Συνεδρίου Καθηγητή κ. Λάζαρο Σακκά, στα πλαίσια του 1ου Πολυθεματικού Συνεδρίου Αυτοάνοσων Παθήσεων, Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας που διεξάγεται στην Πορταριά του Πηλίου από τις 5-7 Απριλίου, 2019 και διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ρευματικών Παθήσεων (Πρόεδρος Λάζαρος Ι. Σακκάς, Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Παν. Θεσσαλίας) και την Κλινική Ρευματολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (Διευθυντής Δημήτριος Μπόγδανος, Αντιπρόεδρος Συνεδρίου, Αν. Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων).

Η κ. Ζεγγίνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος της Βιοχημείας (Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ) και ολοκλήρωσε την διδακτορική της διατριβή στην Ανοσογενετική της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η Ελευθερία Ζεγγίνη έχει βραβευτεί με το βραβείο “Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας” από την Βρετανική Εταιρία Ρευματολογίας το 2002 και από την Ευρωπαϊκή Ομάδα κατά του Ρευματισμού το 2003. Το 2006 βραβεύτηκε με υποτροφία από το ίδρυμα Wellcome Trust Research της Μ. Βρετανίας ενώ το 2008, ηγήθηκε της ομάδας Αναλυτικής Γονιδιωματικής Σύνθετων Χαρακτηριστικών του ΙνστιτούτουWellcome Trust Sanger. To 2017 βραβεύτηκε με τοYoung Scientist Award του World Economic Forum.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στη γενετική των πολύπλοκων φαινοτυπικών χαρακτηριστικών σε ανθρώπους. Πριν από λίγους μήνες δημοσιεύτηκε εργασία της ομάδας της στο καλύτερο ιατρικό περιοδικό Nature Genetics με αντικείμενο την ανακάλυψη νέων γονιαδιακών στόχων στην οστεαρθρίτιδα.
Η καθηγήτρια κ. Ζεγγίνη θα δώσει την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου (Συνεδριακό Κέντρο Portaria Hotel) σήμερα στις 20.00.

πηγή: e-thessalia.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ευρωεκλογές 2024: Πως ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο

Χρήστος Μουρτζούκος

Άννα Ιωαννίδου Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Στουτγάρδης

e-enimerosi

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης – Η Bayerische Rundfunk-ΒR, το Gostenhof , η Μαρία μας και εμείς

e-enimerosi