Διατροφή υγεία

Η συμβολή της μουσικής στην ανακούφιση του πόνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες, π.χ. σε πάσχοντες από επιληψία.

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα αναλγητικά φάρμακα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του πόνου όταν συνδυάζονται με μουσική.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής χημείας Γκρέγκορτζ Μπούλατζ, έδειξαν ότι ο συνδυασμός της μουσικής (Μότσαρτ) με ιβουπροφαίνη, ένα κοινό μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), μείωσε κατά 93% τον πόνο λόγω φλεγμονής, σε σχέση με μόνη τη δράση του φαρμάκου χωρίς μουσική.

Ο συνδυασμός μουσικής και κανναβιδιόλης επέφερε μείωση του πόνου κατά 70%, ενώ πέτυχε και μείωση του οιδήματος κατά 21%, σε σχέση με μόνο το φάρμακο.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αυτά τα φάρμακα φέρνουν αποτέλεσμα χωρίς μουσική, είναι όμως πιθανό να έχουν τοξικά αποτελέσματα και παρενέργειες, γι’ αυτό στοχεύουν το συνδυασμό σωστού φαρμάκου με μουσική, ώστε να μη χρειάζεται η ίδια δόση φαρμάκου για να πετύχουν την αναλγητική δράση.

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και δεν είναι γνωστό προς το παρόν κατά πόσο ο συνδυασμός φαρμάκων-μουσικής θα είναι εξίσου αποτελεσματικός και στους ανθρώπους, κάτι που θα μελετηθεί στο μέλλον.

«Αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε τη μουσική και άλλες μη φαρμακευτικές θεραπείες σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και τις δίναμε μαζί με τα φάρμακα, αυτό θα ήταν πιθανώς καλύτερο από τα σκέτα φάρμακα, όσον αφορά τη θεραπεία του πόνου», εκτίμησε ο Μπούλατζ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Neurology.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: onmed.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Μην πετάτε τα κοτσάνια από τα κεράσια! Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

e-enimerosi

Συνταγή για παγωτό φυστικοβούτυρο με τέσσερα μόνο υλικά (vid)

e-enimerosi

Αυτοάνοσα νοσήματα – θεραπεία με την διατροφή!

e-enimerosi