ΆνδραςΓυναίκαΔιατροφή υγεία

Καλύτερο σεξ το πρωί ή το βράδυ; Ιδού η ερώτηση (και η απάντηση)

Οι πρωινοί τύποι προτιμούν να πηγαίνουν στο κρεβάτι νωρίς και να ξυπνούν νωρίς, ενώ οι βραδινοί προτιμούν να παραμένουν ξύπνιοι μέχρι αργά και να κοιμούνται αργά – αλλά το εσωτερικό μας ρολόι συμπίπτει (με του συντρόφου μας) όσον αφορά στην διάθεσή μας για σεξ;

Μια έρευνα από την εταιρεία παιχνιδιών σεξ Lovehoney κατέδειξε ότι οι άντρες προτιμούν να κάνουν σεξ το πρωί μεταξύ 6 π. μ. και 9 π.μ. ενώ οι γυναίκες προτιμούν περισσότερο το βράδυ μεταξύ 11 μ.μ. και 2 π.μ.

Η ηλικία, επίσης μπορεί να είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στις επιλογές μας σε σχέση με το σεξ αναφέρει η σεξολόγος και ερευνητής νευροεπιστημών Ναν Γουάιζ.

«Κατά κανόνα, οι άνθρωποι γίνονται περισσότερο ”κορυδαλοί” καθώς γερνούν. Τους αρέσει να επιστρέφουν στο κρεβάτι νωρίτερα και πιθανότατα θα ενδιαφερόταν περισσότερο για το σεξ το πρωί», λέει η Γουάιζ συγγραφέας του «Why Good Sex Matters», στην HuffPost. «Οι νέοι τείνουν να είναι νυχτερινές ”κουκουβάγιες” και μπορεί να είναι πιο διαθέσιμοι ή να ενδιαφέρονται για σεξ το βράδυ.»

Αλλά υπάρχει πραγματικά μια «καλύτερη» ώρα της ημέρας για σεξ; Η HuffPost US απευθύνθηκε σε ειδικούς για να καταγράψει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του συμβάντος πρωί, απόγευμα και βράδυ. Ιδού τι απάντησαν:

Πρωινό σεξ

Ένας λόγος για τον οποίο οι άντρες μπορεί να αγαπούν το σεξ πριν από το πρωινό; Είναι περίπου στις 8 π.μ. όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης – η ορμόνη του φύλου που παίζει ρόλο στη λίμπιντο και τις στύσεις – βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

«Για τους άνδρες που παράγουν τεστοστερόνη, τα πρωινά είναι όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι υψηλότερα…», δηλώνει η Ρόμπιν Γουίλσον Μπίτι, υποστηρικτής και εκπαιδευτικός αναπηρίας και σεξουαλικότητας. «Για μερικούς άντρες, αυτό σημαίνει ότι έχουν καλύτερη σεξουαλική ανταπόκριση το πρωί».

Επιπλέον, οι καλοδιατηρημένοι νευροδιαβιβαστές όπως οι ενδορφίνες και η ντοπαμίνη απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, «που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να είστε σε καλή διάθεση και να ξεκινήσουμε την μέρα μας σωστά», δηλώνει η σεξολόγος – θεραπεύτρια Ναζανίν Μοάλι, οικοδέσποινα του του podcast «Sexology».

Οι «κορυδαλλοί» μπορεί να αισθάνονται πολύ ενεργητικοί ή ενθουσιώδεις τις πρωινές ώρες, γεγονός που θα μπορούσε να τους κάνει να είναι περισσότερο «στο παιχνίδι» για σεξ εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την Γουάιζ.

Βραδινό σεξ

Το σεξ τη νύχτα είναι δημοφιλές για ένα λόγο, λέει η Γουίλσον Μπίτι. Είναι η ώρα που τα γεγονότα της ημέρας είναι πίσω μας κι οι σύντροφοι, επιτέλους, έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να συνδεθούν χωρίς περισπασμούς.

«Με τη δουλειά, τα παιδιά και τις δραστηριότητες, η νύχτα είναι όταν τα πράγματα επιβραδύνουν…», αναφέρει. Ένα άλλο μπόνους; Το σεξ πριν από το κρεβάτι μπορεί να διευκολύνει τους ανθρώπους να κοιμηθούν, χάρη στην απελευθέρωση ορμονών όπως η προλακτίνη και η οξυτοκίνη.

«Μια αμοιβαία ικανοποιητική σωματική και ψυχική αλληλεπίδραση πριν από τον ύπνο ενισχύει τη διάθεση, τα συναισθήματα ευεξίας, απελευθερώνει το άγχος και διευκολύνει την απενεργοποίηση του απασχολημένου μυαλού για να κοιμηθεί και να μείνει κοιμισμένος», λέει ο Αμερ Καν, νευρολόγος και ειδικός στον ύπνο στο Healthline. «Εάν ένας ικανοποιητικός οργασμός μετά από ένα συναρπαστικό ερωτικό παιχνίδι είναι μέρος αυτής της αλληλεπίδρασης, είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο».

Από την άλλη πλευρά, αν είμαστε ήδη διανοητικά εξαντλημένοι πριν καν φτάσουμε στο κρεβάτι, τότε το σεξ μπορεί να είναι το πιο απομακρυσμένο πράγμα από το μυαλό μας.

«Το άγχος ή τα περιστατικά της ημέρας μπορεί να εξακολουθούν να καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος των σκέψεών μας και είναι δύσκολο να το μετατρέψουμε σε σεξουαλικό πλαίσιο», λέει η Μοάλι.

Και αν ζούμε με συγκεκριμένες συνθήκες υγείας ή αναπηρίας, «το σώμα μας μπορεί να πονά από τις δραστηριότητες μιας ολόκληρης ημέρας» για να κάνει σεξ πριν από το κρεβάτι, λέει ο Γουίλσον Μπίτι.

Ας μην ξεχνάμε τις απογευματινές απολαύσεις

Με πολλά ζευγάρια να εργάζονται από το σπίτι την περίοδο της πανδημίας, μια απογευματινή απόλαυση μια μέρα της εβδομάδας είναι τώρα, το λιγότερο, μια υπολογίσιμη πιθανότητα (παρ′ ότι αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι μπορεί να είναι δυσκολότερο να γίνει η αρχή). Μια τέτοια πινελιά μπορεί να μας βοηθήσει να απομακρύνουμε το εργασιακό άγχος και, όπως κάθε σωματική δραστηριότητα, να ενισχύσει ακόμη και τη διάθεση και την παραγωγικότητά μας για το υπόλοιπο της ημέρας.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας τέλειος συμβιβασμός για ζευγάρια που έχουν διαφορετικές προτιμήσεις ως προς τη χρονική στιγμή του σεξουαλικού παιχνιδιού τους», αναφέρει η Μοάλι. «Ένα άλλο πρόσθετο πλεονέκτημα αυτού είναι η εισαγωγή αλλαγών στις ρουτίνες του σεξ των ζευγαριών, οι οποίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να απελευθερωθούν από τη σεξουαλική πλήξη».

Ωραία, ποια είναι (τελικά) η καλύτερη στιγμή για να συμβεί αυτό;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει οριστικά ιδανική στιγμή για σεξ. Εξαρτάται πραγματικά τι λειτουργεί για εμάς και τον/την σύντροφό μας.

Εάν και οι δύο έχουμε διαφορετικές χρονικές προτιμήσεις, ας μην ανησυχούμε. Από την στιγμή που μπορούμε να μιλάμε ειλικρινά γι′ αυτό που θέλουμε, μπορούμε να ανακαλύψουμε ένα «παράθυρο» συνεννόησης που μπορεί να είναι αμοιβαία ωφέλιμο, είτε αυτό (είναι) η συνάντηση στην μέση ή η εναλλαγή μεταξύ των προτιμώμενων ωρών της ημέρας.

Αν χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια για να αποκτήσουμε διάθεση τις ώρες που δεν είναι οι καλύτερές μας, ας δοκιμάσουμε κάποιες δραστηριότητες με ψυχολογικό υπόβαθρο – όπως ενδοσκόπηση ή διάβασμα ερωτικού περιεχομένου – ή άλλες όπως ένα ντους ή άσκηση, σύμφωνα με την Μοάλι.

Και να θυμόμαστε ότι το σεξ δεν θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει την διείσδυση. Το στοματικό σεξ, τα αισθησιακά μασάζ και άλλες πράξεις είναι επίσης επιλογές.

«Δεν χρειάζεται πάντα να μοιάζει με σεξουαλική επαφή …», λέει η Γουάιζ. «Μπορεί να είναι αμοιβαίος αυνανισμός. Μπορεί να είναι άσκηση. Μπορεί να είναι οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, είναι ερωτικό και παχνιδιάρικο».

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πρησμένες αμυγδαλές: 7 πιθανές αιτίες σε εικόνες

e-enimerosi

Στένωση Αορτικής Βαλβίδας: Εμφύτευση βαλβίδας με τη μέθοδο TAVI χωρίς χειρουργείο

e-enimerosi

Τα 10 καλύτερα τραγούδια για να ακούσεις στην παραλία (και στη βεράντα!)

e-enimerosi