Διατροφή υγεία

Καρδιαγγειακά: Γιατί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις αντιμετωπίζουν οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες ίδιας ηλικίας.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε σουηδική μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 160.000 άνδρες και γυναίκες από 27 χώρες.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 10 χρόνια για καρδιακή προσβολή, έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες κινδύνευαν λιγότερο να εκδηλώσουν τα παραπάνω συμβάντα, κάτι που οι επιστήμονες αποδίδουν στο γεγονός ότι καπνίζουν λιγότερο από τους άνδρες, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα ποσοστά τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Επίσης, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες με καλή υγεία χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, είχαν την τάση να ακολουθούν κανόνες πρόληψης, π.χ. να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση με αγωγή, και να αποφεύγουν τις καταχρήσεις.

Η έρευνα εξέτασε επίσης το αν οι γυναίκες λάμβαναν καλύτερη ή χειρότερη περίθαλψη από τους άνδρες, λόγω της επικράτησης του μύθου ότι οι άνδρες ως πιο επιρρεπείς σε αυτές τις ασθένειες λαμβάνουν καλύτερη θεραπεία, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε στη μελέτη.

Φάνηκε όμως ο ρόλος του ΑΕΠ, καθώς σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και το Πακιστάν, η πρόβλεψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν κακή, με το 40% των ανδρών και των γυναικών να πεθαίνουν εντός 30 ημερών μετά το επεισόδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Σουηδία και ο Καναδάς, ήταν κάτω από το 10%.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Τα 10 καλύτερα τραγούδια για να ακούσεις στην παραλία (και στη βεράντα!)

e-enimerosi

Γήρανση καρδιάς: 7 συμβουλές για να την επιβραδύνετε

e-enimerosi

Ενόχληση στο στήθος: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

e-enimerosi