Διατροφή υγεία

Ντομάτες: Ποια είναι τα οφέλη τους για τον οργανισμό ανάλογα με το χρώμα τους (pics)

Τι δείχνουν τα στοιχεία νέας μελέτης.

 

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τη φλεγμονή στο σώμα.

Τα οφέλη τους όμως για την υγεία δεν σταματούν εδώ…

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η απόχρωσή τους σχετίζεται με υψηλά επίπεδα ενός συγκεκριμένου αντιοξειδωτικού, με αποτέλεσμα κάθε είδος να έχει τα δικά του ξεχωριστά οφέλη.

Οι επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Φυτοθεραπείας ανακάλυψαν αυτές τις ιδιαίτερες διαφορές με τη διάσπαση του γονιδιώματος των διαφορετικών αποχρώσεων ντομάτας και βρήκαν ότι η κάθε μία είχε μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Κόκκινο χρώμα: Οι κόκκινες ντομάτες είναι ιδανικές για να δημιουργήσετε ζεστές αλλά και κρύες σούπες, αλλά και για να πάρετε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, που συμβάλλει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών και βρίσκεται στις ντομάτες και άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Προστατεύει επίσης από τις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.

Πορτοκαλί χρώμα: Οι ντομάτες με πορτοκαλί απόχρωση βοηθούν επίσης στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τοκοφερόλες, που λέγεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Επιπλέον, συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Κίτρινο χρώμα: Οι ντομάτες με κίτρινη απόχρωση είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες. Αυτό το μοναδικό αντιοξειδωτικό έχει εξαιρετικά οφέλη για την καρδιά: Μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Πηγή: mindbodygreen.com

Σχετικές αναρτήσεις

Τα 10 συμπτώματα που φανερώνουν κακή κυκλοφορία του αίματος

e-enimerosi

Καρδιαγγειακά: Γιατί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες.

e-enimerosi

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

e-enimerosi